Despre public speaking: ce beneficii are, cum se practica corect si cum poti antrena acest skill?

Scris de Monica

Categorii:

Se spune ca vorbitul in public sau public speaking este unul dintre cele mai pretioase skill-uri ale vremurilor in care traim. Aceasta abilitate te poate ajuta atat in cariera, cat si in viata de zi cu zi, in special daca iti doresti sa comunici eficient, fie la locul de munca, fie in business sau cu oamenii cu care vrei sa formezi relatii. Emotiile la vorbitul in public sunt normale, ba chiar mai multe studii au aratat ca acesta reprezinta una dintre cele mai mari frici ale oamenilor, alaturi de frica de moarte. Totusi, exista metode prin care poti sa lucrezi la dezvoltarea personala si vorbitul in public, astfel incat sa poti face acest lucru cat mai natural si usor. Daca iti doresti sa afli ce este public speaking, trucuri pentru vorbitul in public, ce beneficii are, dar si in ce situatii este util, am pregatit pentru tine un mic ghid care sa te ajute:

Despre public speaking: ce beneficii are, cum se practica corect si cum poti antrena acest skill?, kendrastudio.ro, imagine 1
/var/www/vhosts/kendrastudio.ro/httpdocs/wp-content/themes/kendra/single.php:65:
array (size=1)
  0 => 
    array (size=4)
      'url_meniu' => string '' (length=0)
      'meniu_faq' => string 'NU' (length=2)
      'sectiuni' => 
        array (size=5)
          0 => 
            array (size=4)
              ...
          1 => 
            array (size=4)
              ...
          2 => 
            array (size=4)
              ...
          3 => 
            array (size=4)
              ...
          4 => 
            array (size=4)
              ...
      'pozitie_box_cu_meniu_in_dreapta' => string '1' (length=1)

1. Ce este vorbitul in public?

Definitia vorbitului in public se refera la activitatea de a vorbi in fata unui public sau a unei audiente. In ziua de astazi insa, vorbitul in public se poate face nu numai fata in fata, ci si cu ajutorul tehnologiei. De aceea, in prezent, public speaking include si discursurile tinute pe platforme populare precum Zoom, Google Meet sau live-urile pe retelele sociale, cum ar fi Facebook, Instagram sau TikTok. Despre vorbitul in public se discuta inca din antichitate, atunci cand au aparut primele ocazii pentru o astfel de activitate. Cele mai vechi discursuri catre o audienta au avut loc in Egiptul Antic, Grecia Antica si Roma Antica. Inca de atunci s-au pus bazele acestei activitati si au aparut seturi de reguli, tehnici si practici. Una dintre cele mai vechi carti despre arta de a vorbi in public este “Retorica” lui Aristotel. In aceasta lucrare, filosoful vorbeste despre modurile in care se poate persuada sau convinge un public, folosind tehnicile adecvate.

2. Cand sunt utile abilitatile de public speaking?

Abilitatile de public speaking se utilizeaza intr-o multime de domenii, care mai de care mai diverse:

 

  • Politica – Politicienii trebuie sa isi convinga publicul ca ei sunt cei mai potriviti pentru a conduce, pentru a ocupa anumite functii sau pentru a obtine voturi. Este esential ca un politician bine pregatit sa poata vorbi in public impecabil si sa foloseasca tehnicile potrivite. Discursurile politice au o structura aparte si se muleaza pe situatie, tipul de electorat sau tipul de ocazie. Spre exemplu, un discurs politic ce are loc dupa numirea in functie va fi diferit de un discurs al presedintelui de Ziua Nationala si diferit de un discurs in timpul alegerilor. De asemenea, tehnicile de public speaking in politica se folosesc si pentru discursurile din Parlament sau pentru dezbaterile politice televizate sau difuzate la radio.
  • Educatia – Un profesor va avea nevoie de abilitati bune de a vorbi in public deoarece meseria lui consta in predarea unei materii catre studenti sau elevi. In functie de tipul de predare se pot folosi mai multe tipuri de tehnici. Spre exemplu, predarea pentru clasele primare va necesita captarea atentiei copiilor, care au o capacitate de concentrare redusa si pot deveni rapid neastamparati sau agitati, in timp ce predarea pentru cursurile universitare este mai versatila si se face in fata unui public numeros.
  • Dezvoltarea personala – Abilitatile de a vorbi in public sunt extrem de utile in exercitiile de dezvoltare personala. Cei ce isi doresc sa invete lucruri noi, sa isi gestioneze emotiile mai bine sau sa aiba o capacitate de concentrare mai buna vor beneficia de pe urma exercitiilor de vorbit in public. De asemenea, cei ce practica meseria de coach, psiholog sau psihoterapeut au nevoie de astfel de skill-uri pentru a comunica clar, eficient si adaptat receptorului.
  • Business-ul – In afaceri, tehnicile de vorbit in public sunt pretioase. De ce? Ei bine, vei avea nevoie de capacitatea de a convinge partenerii, furnizorii si clientii si de a relationa eficient cu ei. Prezentarile de business sunt si ele frecvente in acest domeniu, iar in cadrul lor va trebui sa vorbesti in public corect si eficient.
  • Management – Orice manager are nevoie de abilitati de public speaking pentru a sustine prezentari si pentru a relationa cu echipa sa. Astfel, managerii vor reusi sa transmita informatia intr-un mod adecvat, sa isi motiveze echipa si sa se faca intelesi in fata celor cu care lucreaza. De asemenea, managerii comunica si cu echipele de conducere ale unei firme, fie ca este vorba despre sedinte, prezentari sau ocazii informale, caz in care abilitatile de vorbire in public sunt mai mult decat binevenite.
  • Entertainment – Orice entertainer va avea in fata sa un public la un moment dat, iar acest lucru inseamna ca trebuie sa poata vorbi in fata lui coerent, corect si folosind tehnicile potrivite. Imagineaza-ti comediantii, actorii sau cantaretii interactionand cu publicul lor. Acestia reusesc sa transmita emotii, informatii sau stari de spirit nu numai prin talentul lor, ci si folosind un set de reguli de baza in functie de ocazie si tipul de public.
  • Activism civic – Activistii lupta pentru cauze sociale diverse in intreaga lume. Poate fi vorba despre drepturile femeilor, protejarea mediului inconjurator sau drepturi reproductive, orice cauza va avea nevoie de discursuri bune pentru a o sustine si pentru a o face cunoscuta. In aceste cazuri, se vor folosi tehnicile de public speaking ce implica persuasiunea si educarea.
  • Negocierea – Negociatorii din toate domeniile au nevoie de cele mai bune skill-uri de comunicare. Vorbitul in public face parte dintre cele, deoarece acestia vor fi nevoiti sa tina discursuri si conversatii in diverse contexte, care mai de care mai diferite. Exista negociatori ce lucreaza in Politie, dar si negociatori ce lucreaza in business, iar modul in care acestia isi folosesc skill-urile de a vorbi in public difera de la conext la context.

Modelele de videochat – O ocupatie neasteptata pentru a figura intr-o lista de ocupatii unde abilitatile de a vorbi in public primeaza, modelling-ul online necesita de foarte multe ori tehnici de public speaking. Un model de videochat va folosi diverse tehnici de comunicare pentru a interactiona cu membrii sai si are nevoie de abilitatile utilizate la vorbitul in public pentru a comunica eficient. Exista o multime de intrebari atunci cand vine vorba de aceasta meserie, de la cat castigi si pana la ce abilitati sunt utile. Ei bine, printre cele mai importante skill-uri in acest job sunt cele de comunicare, deoarece membrii sunt oameni diversi, din toate mediile si culturile, de toate varstele si din diverse colturi ale lumii.

3. Beneficiile vorbitului in public

 Vorbitul in public poate avea numeroase beneficii in dezvoltarea ta personala, dar si in cariera:

 

  • Te ajuta sa gestionezi emotiile mai bine. Pentru a vorbi in public este necesar sa iti controlezi eficient emotiile. Aceasta activitate te va ajuta sa iti depasesti blocajele si sa nu te mai lasi condusa de emotii si sentimente. 
  • Iti imbunatateste capacitatea de concentrare. Atunci cand te adresezi unei audiente trebuie sa te concentrezi la o multime de lucruri: ce spui, cum spui, cand spui, cum te misti, cum privesti sau cum pronunti. De aceea, exercitiile de public speaking te vor ajuta sa te concentrezi mai bine si sa iti pastrezi aceasta concentrare pe o perioada determinata de timp.
  • Te ajuta sa comunici eficient. Atunci cand tii un discurs in public trebuie sa stii ce sa zici si cum sa o faci pentru ca mesajul tau sa ajunga cat mai bine la audienta. Acest lucru te va ajuta sa inveti sa comunici eficient si sa iti adaptezi modul in care comunici la persoana sau persoanele din fata ta. Poate un public va intelege un mesaj atunci cand il transmiti intr-o nota de gluma, plin de umor, in timp ce altul va intelege un mesaj mai bine atunci cand folosesti metafore, comparatii sau analogii.
  • Iti ofera numeroase sanse in cariera. Abilitatile de public speaking se numara printre cele mai cautate abilitati pe piata de munca si ai nevoie de ele intr-o multime de domenii. Foarte multe persoane se tem sa vorbeasca in public, de aceea aceste skill-uri sunt atat de cautate. Fie ca ai un job de model, la corporatie sau in industria entertainment-ului, te va ajuta foarte mult sa stii sa vorbesti in public.
  • Te pot ajuta in viata personala. Atunci cand inveti sa vorbesti in public vei descoperi diverse tehnici de persuasiune, menite sa te ajute sa iti convingi audienta. Aceste tehnici te pot ajuta si in viata personala pentru a transmite mai usor ceea ce vrei sa spui prietenilor, familiei sau partenerului si pentru a o face intr-un mod care sa iti aduca efectele dorite.

4. Cum vorbesti in public corect?

 Arta de a vorbi in public se poate invata cu mult exercitiu, dar si citind carti despre comunicarea pentru mase si public speaking. Daca iti doresti sa afli cele mai importante aspecte pentru a vorbi corect in public, am pregatit pentru tine cateva idei de baza:

 

  • Dictia – Atunci cand vorbesti in fata unei audiente trebuie sa o faci clar si coerent. Maestrii public speaking-ului nu se balbaie, nu fac pauze deranjante si nici nu ocupa pauzele cu “aaa”. Exercitiile de dictie sunt absolut esentiale daca vrei sa vorbesti clar, corect si coerent. Partea buna este ca acestea dau rezultate relativ rapid, in special atunci cand le practici cu un profesionist sau le practici zilnic.
  • Pozitia corpului – Modul in care ne miscam, gesticulam sau miscam capul par lucruri inerente, care vin de la sine. Ei bine, in momentului unui discurs tot ce tine de limbaj al corpului trebuie sa fie bine pus la punct.
    • Mesajul – Mesajul trebuie sa fie adaptat publicului. Aceasta este una dintre regulile de aur ale vorbitului in public. De ce? Fiecare tipologie de oameni raspunde diferit la mesaje diferite, in functie de educatie, cultura din care face parte, tara de care apartine sau ideologia la care adera. Spre exemplu, atunci cand doresti sa convingi un copil de graditinta sa faca ceva va trebui sa ii vorbesti intr-un mod anume, in timp ce pentru a convinge un adult sa faca ceva, va trebui sa aplici alte tehnici. Varsta, nationalitatea, convingerile, educatia, toti sunt factori esentiali atunci cand pui cap la cap un discurs sau un mesaj.09

5. Trucuri pentru a antrena abilitatile de public speaking

 Daca vrei sa iti antrenezi abilitatile de public speaking, iata cateva trucuri simple pe care le poti incerca:

 

  • Vorbeste in oglinda. Un truc simplu si usor de pus in practica. Acorda-ti 10, 15 sau 20 de minute pentru a tine un scurt discurs in oglinda. Nu vorbi si atat, ci incearca sa observi activ. Cat de buna este dictia ta? Cum te misti? Ce faci cu mainile? Unde privesti? Doar observand micile erori vei putea sa le constientizezi, ca mai apoi sa le corectezi.
  • Incearca exercitii cu roluri. Imagineaza-ti ca esti presedintele tarii si trebuie sa tii un discurs pentru un campion olimpic. Imagineaza-ti ca esti o actrita celebra care tocmai a fost laureata cu premiul Oscar. Imagineaza-ti ca esti la un eveniment de vanzari si trebuie sa convingi publicul sa incerce un pix nou. Incearca cat mai multe astfel de scenarii, pentru care tu sa scrii discursul, iar mai apoi sa il sustii. Poti face asta si intr-o seara de jocuri cu prietenii si sa dai o tenta amuzanta situatiilor pe care le alegi.

 

 Vorbitul in public este o abilitate pretioasa in prezent si va fi pentru mult timp de acum inainte. Foarte multi oameni se tem de public speaking din cauza emotiilor, rusinii si a fricii de a face sau a spune ceva gresit. Din fericire, aceasta temere se poate invinge. Inspira-te din ideile de mai sus pentru a face primii pasi in arta vorbitului in public. Incearca exercitii acasa, citeste carti despre comunicare sau urmareste discursuri diverse pentru a invata mai multe despre cum se vorbeste corect in fata unei audiente.

 

Sursa foto: Pexels.com

Programeaza un interviu azi si beneficiezi de oferta noastra limitata, salariu minim garantat de 5000 de lei!

afla detalii!