Site icon Kendra Studio

Echilibru intre viata profesionala si personala: cum sa gasesti armonia si sa iti imbunatatesti relatiile

\

Granita dintre viata profesionala si cea personala a devenit din ce in ce mai subtire. Intr-adevar, multi factori precum hiperconectarea angajatilor sau intensificarea muncii perturba acest echilibru fragil. Iar un dezechilibru poate duce usor la stres sau chiar la epuizare. Gasirea unei cai de mijloc este o provocare pentru majoritatea femeilor. Din fericire, exista anumite aspecte pe care le poti imbunatati, pentru a te apropia de acest ideal.

Cei doi principali vinovati ar fi nesiguranta locului de munca si tehnologia. Rasfatandu-te cu activitati relaxante, dupa munca, este foarte pozitiv si iti permite sa gasesti un echilibru sanatos intre munca si viata privata. In fiecare zi, acest echilibru iti va creste productivitatea la job si va contribui la o relatie mai buna cu toti cei din jur.

Afla de la Kendra Studio cele mai importante cinci sfaturi pentru gestionarea echilibrului dintre viata profesionala si cea personala.

1. De ce este important sa existe un echilibru intre munca si viata personala pentru un model de videochat

Intr-un ritm de viata foarte alert, cum este cel in care traim, avem tendinta de a ne concentra prea mult pe activitatile profesionale si sa uitam sa ne acordam timp de calitate cu noi insine si cu cei dragi.

Acesta suprasolicitare poate avea urmari grave si nu este deloc benefica, deoarece scade productivitatea la locul de munca, duce la neglijarea familiei si a apropiatilor, iar cel mai grav este ca iti poate cauza probleme de sanatate, depresie sau anxietate.

In anii ‘70, cercetatorii au descoperit “boala muncii in exces”. Se mai numeste stres profesional cronic sau, mai pe scurt, “burnout”. Mai ales atunci cand interactionezi cu multi oameni ca parte din atributiile tale, esti expusa riscului de a te suprasolicita, lucru care duce la pierderea sau cresterea anormala a apetitului, insomnii, oboseala, scaderea increderii in tine si a randamentului.

2. Echilibrul intre viata personala si profesionala: sfaturi esentiale de care oricine trebuie sa tina cont

De obicei, este dificil sa pastrezi un echilibru intre viata profesionala si cea personala. Cu toate acestea, nu este un lucru imposibil, daca esti atent la cateva aspecte.

 

Sfaturile cele mai importante pe care sa le pui in practica:

 

Nu uita sa te deconectezi

Esti constienta de numeroasele beneficii ale tehnologiei, dar aceasta are riscul de a te face extrem de dependenta, mai mult decat iti poti imagina. Recurgerea la tehnologie a devenit automata si este uneori dificil de realizat cand devine daunatoare pentru sanatatea ta mentala. Este crucial sa te poti deconecta de la conturile tale profesionale (e-mailuri, retele sociale profesionale, instrumente de comunicare interna ale companiei etc.) pentru a putea simti o adevarata pauza intre timpul de lucru si cel liber. Retine intotdeauna ca majoritatea sarcinilor pe care nu le termini la sfarsitul zilei se pot face in urmatoarea dimineata. Aminteste-ti, determinarea este cheia unei vieti incununate de succes!

Gestionarea eficienta a timpului

Fa-ti o lista scrisa cu toate sarcinile pentru ziua respectiva si acorda-le prioritate. Astazi exista multe metode recunoscute pentru optimizarea timpului tau de lucru. O buna gestionare a programului la locul de munca are avantajul de a nu te lasa sa te simti coplesita si de a putea pleca de acolo fara a te simti vinovata sau anxioasa, dar si de a-ti face suficient timp pentru activitatile tale personale. Iar daca iti doresti un job unde sa poti gestiona totul dupa bunul plac, poti alege sa fii model online si astfel vei putea programa totul dupa bunul plac.

Nu uita de cei dragi

Cina cu familia sau prietenii, mersul la cinematograf, vizionarea impreuna a unui film sau participarea la o iesire in grup sunt momente de calitate care trebuie evaluate cat mai mult in afara locului de munca. Acestea iti permit sa faci un pas inapoi din viata profesionala, cu grijile care o insotesc, si sa analizezi problemele care ti se par ingrijoratoare la locul de munca, dar care ,scoase din context, nu sunt probabil atat de alarmante.

Nu uita de timpul liber

A te dedica trup si suflet muncii tale este cu siguranta pozitiv pentru stimularea intelectuala si dezvoltareacarierei tale, dar se poate transforma rapid intr-un abis daca devii obsedata de rezultatele care trebuie obtinute. Chiar si la locul de munca, este recomandat sa iei pauze regulate, fie ca iti intinzi picioarele, bei o cafea cu o colega, iesi la aer curat sau asculti muzica. Acestea sunt micile momente care-ti permit sa scapi de rutina zilnica a indatoririlor tale si te pot ajuta sa castigi energie pozitiva.

Lasa-ti cateva zile libere si planifica o calatorie intr-un loc pe care il iubesti, pe care ai vrut de mult sa il vizitezi sau pur si simplu mergi la prieteni sau familie. Este o modalitate excelenta de a iesi din rutina si de a te lasa ghidata spre o activitate in care poti uita de toate grijile.

 

 

Planifica-ti in avans o activitate pe care ai dori sa o faci dupa munca

Poate ca acest lucru nu se aplica in mod necesar in fiecare zi a saptamanii, dar este foarte important sa astepti cu nerabdare seara atunci cand esti la job. Nu este vorba de numararea orelor care te separa de activitatea pe care ai planificat-o la inceputul serii, ci mai degraba de a nu ajunge la birou dimineata, avand in vedere ca ziua ta va fi redusa la ceea ce vei realiza acolo. Gandeste-te la o carte pe care ai dorit intotdeauna sa o citesti, la un restaurant pe care ai dorit intotdeauna sa il incerci sau la o sesiune de shopping.

A-ti gasi propriul echilibru pentru a face fata cu brio fiecarei provocari profesionale sau personale nu este deloc usor. Dar, daca vei alege un loc de munca unde beneficiezi de o anumita lejeritate, vei reusi sa ajungi la acea armonie si sa te bucuri de fiecare moment al vietii tale!

 

Exit mobile version