Site icon Kendra Studio

Increderea in sine – tot ce trebuie sa stii

\

Increderea in sine este un lucru crucial care iti poate afecta existenta din toate punctele de vedere. Cand inveti sa te iubesti, incepi sa te straduiesti sa ai o relatie mai fericita, o cariera implinita, deci, o viata mai buna. Dar, schimbarea sentimentelor adanc inradacinate pe care le ai despre imaginea de sine nu este usoara si, adesea, expertii recomanda terapie pentru a ajunge la motivele care stau la baza gandurilor negative despre propria persoana.

 

Cheia, mai spun ei, este sa lucrezi pentru a controla toate aceste ganduri negative care te impiedica sa iti capeti increderea in tine. De aceea, atitudinea fata de sine si grija pe care ti-o acorzi sunt extrem de importante.

 

Afla de la Kendra Studio ce este increderea in sine, cum poate deveni ea cheia succesului tau si de ce este atat de diferita fata de timiditate.

1. Ce inseamna sa ai cu adevarat incredere in tine

Pentru foarte multe persoane, increderea in sine poate fi greu de atins. Asta din cauza ca au tendinta de a se critica, nu-si asculta instinctul si se agata de momentele din trecut, cand nu au luat chiar cele mai bune decizii. Lucrurile acestea nu fac decat sa influenteze intr-un mod nociv perceptia si imaginea, respectiv siguranta de sine, ducand la distrugerea lor.

 

Lipsa increderii in sine este destul de frecventa. Si nu este nimic in neregula daca tinzi sa nu crezi in tine. Poate nu este ceva ce ai fost incurajata sau invatata sa faci. Ca si aprecierea, autenticitatea sau multe alte aspecte importante ale vietii si educatiei, primul pas spre a te ajuta este sa observi si sa identifici motivul care te impiedica sa te increzi in fortele proprii.

 

Si, cum ai descrie increderea in sine? Specialistii spun ca inseamna sa fii autentica, consecventa, integra, empatica, ferma, corecta, cu atitudine si principii sanatoase de viata. Faptul ca esti sigura pe tine si crezi in propria persoana se va vedea in mersul tau, felul in care te exprimi, atat verbal, cat si nonverbal.

 

O persoana increzatoare paseste cu atitudine intr-o incapere, nu evita sa-i priveasca pe ceilalti in ochi si ramane loiala convingerilor personale, pe care nu le va sacrifica pentru ale altcuiva. A face lucrurile „corect” nu este intotdeauna usor, mai ales cand exista presiuni exterioare. Dar un om cu o imagine buna de sine stie si prefera sa faca ceea ce-i dicteaza instictul si nu lasa pe nimeni sa-l controleze, in ciuda tuturor riscurilor.

 

De asemenea, sa ai incredere in sine inseamna sa te mandresti cu felul in care arati, sa stii ce vrei si cum vrei sa obtii asta.

2. Increderea in cariera: ce rol joaca factorul biologic

Stiinta a dovedit ca increderea de sine a femeilor se bazeaza mai mult pe atractivitatea fizica, iar cea a barbatilor pe statutul social si fluxul de resurse.

 

Deoarece femeile au fost evaluate in functie de aspectul lor inca din vechile timpuri, in mod natural lor le pasa mai mult de felul in care arata. Sigur, si barbatii se indoiesc de propriile puteri, dar nu isi lasa momentele de slabiciune sa-i afecteze atat de des precum o fac doamnele.

 

Din pacate, arata psihologii, cu toate ca detin aceleasi abilitati ca domnii si uneori chiar mai mult talent, femeile nu au incredere in propria persoana atunci cand vine vorba de cariera. Multe isi fac numeroase griji fiindca nu doresc sa fie neplacute, neatragatoare sau sa atraga prea multa atentia.

 

Specialistii considera ca, in mare parte, de vina este educatia primita. Inca de tinere, fetele au fost invatate ca daca isi tin capul aplecat, muncesc din greu si urmeaza regulile, eforturile si talentul le vor fi rasplatite. Dar, in timp ce in scoala o astfel de abordare le-a fost de ajutor, cand pasesc in lumea exterioara multe descopera ca a atinge succesul nu presupune doar sa muncesti din greu.

 

Lucru pe care majoritatea feministelor il acuza, motivand si ca tratamentul femeilor la locul de munca este diferit fata de cel primit de reprezentantii sexului masculin.

 

3. Care este diferenta dintre timiditate si increderea de sine

Increderea de sine scazuta si timiditatea se pot confunda, in ciuda faptului ca au definitii diferite. In timp ce respectul fata sine este o experienta intima, sentimentul care sta la baza fiecarei fiinte, timiditatea, reprezinta un disconfort resimtit in timpul socializarii cu persoane straine.

 

Stima de sine este un mod de a fi/ gandi/ simti/ actiona care implica acceptarea propriei persoane si este legata de sentimente de control, capacitatea de a lua decizii si a face lucrurile sa se intample. Persoanele cu stima de sine ridicata isi inteleg abilitatile si stiu cum sa le puna cat mai bine in evidenta. Pe de alta parte, cei care nu cred in propria forta, nu stiu ce inseamna a te iubi pe tine insuti si nu constientizeaza ca isi pot indeplini visele. 

 

Timiditatea se refera la aparitia, disconfortul sau comoditatea pe care o persoana o simte in situatii sociale sau angajamente personale, in special cand acestea ii sunt necunoscute. Daca te confrunti cu astfel de trairi, de vina pot fi trasaturile genetice, experientele personale sau mediul in care ai crescut. Cel mai probabil te simti incomod deoarece te temi ca ai putea fi respinsa. Problema este, explica expertii, ca te concentrezi prea mult pe propriile ganduri, sentimente, reactii fizice si astfel ajungi sa ai o concentrare de sine excesiva si sa fii retinuta.

 

Evident, timiditatea in exces poate interfera cu interactiunile sociale si chiar cu potentialul pentru relatii romantice si oportunitati personale. Poate duce la anxietate sociala si frica care culmineaza cu izolarea si evitarea contactului cu alte persoane.

 

De asemenea, ea poate fi un efect al lipsei de incredere in sine. Asa se face ca persoanele extrem de timide sunt atat de preocupate de ceea ce cred altii despre ele incat tind sa se auto-saboteze pentru a evita intimitatea si situatiile sociale.

4. Factorii care duc la pierderea increderii in sine

Cel mai important lucru de stiut despre lipsa de incredere in sine este ca nu trebuie sa te invinovatesti. Factorii care contribuie se combina si interactioneaza diferit in functie de fiecare persoana. Genele, mediul cultural, experientele copilariei si alte circumstante joaca roluri importante.

 

O parte din ceea ce iti modeleaza atitudinea fata de propria persoana este inradacinata in creierul tau inca de la nastere. Studiile arata ca genele afecteaza cantitatea anumitor substante chimice responsabile cu cresterea stimei de sine. Serotonina, un neurotransmitator asociat cu fericirea, si oxitocina pot fi ambele inhibate de anumite variatii genetice. Specialistii spun ca pot fi mostenite undeva intre 25-50% din trasaturile de personalitate legate de increderea in sine.

 

De asemenea, o serie de experiente individuale te pot face sa fii complet nesigura pe tine. Poate fi vorba atat de traume precum abuzul fizic, sexual sau emotional, cat si de felul in care parinti te-au tratat in copilarie. Nu sunt excluse nici situatiile in care te-ai simtit hartuita sau umilita din cauza vreunei trasaturi fizice ori abilitati intelectuale, indiferent de varsta pe care o aveai la acel moment.

 

Lipsa de incredere in sine poate veni si din necunoasterea regulilor „jocului”. De exemplu, momentele in care iti impui sa actionezi cu incredere desi constientizezi faptul ca ai o imagine de sine negativa si e ceva fortat. In astfel de situatii te pregatesti de un esec garantat. O alta eroare este ca tintesti spre perfectiune, care nu e decat o alta forma de gandire defectuoasa care contribuie la pierderea increderii in sine.

5. Cum iti imbunatatesti imaginea de sine si inveti sa te iubesti

Este posibil oare sa-ti schimbi parerea despre cine esti si sa poti invata sa te iubesti? DA! Exista cativa pasi practici care te pot face sa-ti construiesti de la zero increderea in sine. Sigur, este un proces lung si greu, asa ca nu te astepta la rezultate instantanee. Totusi, merita sa incerci.

 

Iata ce poti face:

 

Inceteaza sa fii perfectionista. Accepta ca nimic in viata nu este perfect. Greselile nu pot fi evitate, asa ca invata cate ceva din fiecare.

 

Controleaza-ti gandurile. Uneori iei prea in serios ce-ti transmite criticul interior. El nu se mai opreste din a insirui fel si fel de ganduri, cele mai multe distructive. Asculta-l, dar selecteaza doar informatiile care te ajuta sa evoluezi.

 

Evalueaza-te sincer. Poate fi dificil sa iti accepti punctele slabe si lipsurile. Dar daca inveti cum sa te privesti cu bune si rele, vei vedea ca ai si foarte multe trasaturi pozitive care pot fi dezvoltate si evidentiate. Increderea de sine e afectata cand te concentrezi asupra aspectelor negative si nu reusesti sa te apreciezi in totalitate.

 

Schimba ceea ce te deranjeaza. Fa tot ce poti pentru a imbunatati ceea ce ai. Dar trebuie sa stii si cand sa te opresti, mai ales daca te gandesti la operatii estetice. Acestea nu te vor ajuta decat atunci cand vei intelege ca nu vei putea atinge niciodata perfectiunea, oricat de dur ar suna asta. Standardele se schimba de la o zi la alta si e imposibil sa tii pasul cu schimbarile.

 

Sigur ca vor exista unele lucruri pe care nu le poti modifica. Trebuie sa iubesti chiar si trasaturile mai putin pe placul tau, pe care le poti compensa prin dezvoltarea altor factori ai personalitatii. Citeste carti precum „Cei sase stalpi ai increderii in sine”, „Atitudinea este totul”, „Arta subtila a nepasarii”, dar si alte titluri celebre pe aceaste teme.

 

Nu te compara cu altii. Este greu sa nu o faci, nu-i asa? Dar cand increderea de sine se bazeaza pe modul in care te comporti cu alti oameni, te vei afla intr-o stare constanta de frustrare. Intotdeauna va fi cineva mai bun, mai frumos, mai puternic, mai inteligent si mai bogat decat tine. Construieste-ti imaginea de sine pe baza a ceea ce ai realizat pana acum. Concureaza doar cu tine. Straduieste-te sa fii mai buna decat ai fost ieri.

 

Fa-ti zilnic complimente. Reaminteste-ti zilnic lucrurile pe care le apreciezi la tine. Chiar si pentru cele mai mici realizari ar trebui sa-ti spui cuvinte frumoase. Gandeste-te la tot ceea ce ai realizat pana acum pentru a combate gandurile care te coplesesc.

 

Inconjoara-te de oameni puternici. Prietenii care te apreciaza cu adevarat si te sustin neconditionat sunt de nepretuit. Feedback-urile lor pozitive te pot face sa iti revizuiesti atitudinea fata de sine si sa te pretuiesti mai mult.

 

Avand o imagine de sine sanatoase vei fi mai buna, mai iertatoare, darnica si empatica. Nu poti da ceea ce nu ai. Asadar, prima ta responsabilitate este sa ti le oferi tie. Totul incepe cu tine, lucrand si invatand cum sa dobandesti increderea in fortele proprii.

6. De ce stima de sine este importanta pentru sanatatea emotionala

Desi despre increderea in sine nu se poate spune ca este o conditie de sanatate mentala, exista legaturi clare intre felul in care-ti percepti propria persoana si bunastarea emotionala. Din moment ce ai incredere in tine, te vezi o persoana buna, iti poti recunoaste calitatile si incerca sa ai o viata fericita si de succes. Dar, daca stima de sine este scazuta, sentimentele negative fata de sine incep sa apara, iar gandurile ca nu esti demna de dragoste, fericire sau succes incepe sa fie tot mai prezente. Acesta este un mod periculos de a trai.

 

Cum este afectata sanatatea emotioanala de lipsa increderii de sine:

 

Relatii nocive: Toti oamenii se straduiesc sa interactioneze cu ceilalti, iar relatiile pe care fiecare le stabileste ajung sa-l defineasca. Deci, in cele din urma, legaturile negative au ca rezultat sentimente daunatoare si o perceptie mai putin buna despre propria persoana.

 

Dependenta: Studiile psihologice indica faptul ca adolescentii cu o stima de sine scazuta sunt mai predispusi sa ajunga dependenti de substante precum droguri sau alcool.

 

Depresie si anxietate: Lipsa increderii in propriile forte tinde sa functioneze intr-un ciclu vicios cu alte afectiuni de sanatate mentala precum depresia si anxietatea. Este greu de spus care vine in primul rand, dar combinatia este foarte comuna.

 

O persoana care se confrunta cu una dintre cele doua tulburari poate constata ca stima de sine scazuta se dezvolta din cauza stigmatului social din jurul bolii. Stigma poate perpetua sentimentul ca a esuat cumva.

 

 

Incearca sa pui in practica toate sfaturile de mai sus, lucreaza cu propria persoana, asculta-te si nu ezita sa ceri ajutor specializat daca crezi ca nu iti poti recapata increderea de sine singura. Nu este nicio rusine sa recunosti cand ai nevoie de sfaturile unui expert.

 

 

Sursa foto: Shutterstock.com

Exit mobile version