Site icon Kendra Studio

Manipularea: arma sau unealta?

\

Manipularea psihologica a femeilor sau a barbatilor poate fi definita ca fiind influenta asupra unei alte persoane, asta prin exploatare emotionala si mentala, cu intentia de a profita de putere, control, beneficii si/sau privilegii in detrimentul victimei. 

In functie de context si motivatii, influenta sociala nu este neaparat negativa, cum am fi tentati sa credem. De exemplu, prietenii, familia si medicii pot incerca sa ne convinga sa ne schimbam obiceiuri si comportamente nesanatoase. Aceasta influenta sociala este perceputa ca fiind inofensiva doar atunci cand respecta dreptul celui influentat de a o accepta sau de a o respinge si nu este coercitiva in mod nejustificat. 

De altfel, este important sa distingi influenta sociala sanatoasa de manipularea psihologica. Prima apare intre majoritatea oamenilor si face parte din relatiile constructive. In cea de-a doua, o persoana este folosita in beneficiul alteia. Manipulatorul creeaza in mod deliberat un dezechilibru al puterii si exploateaza victima.

Daca vrei sa afli totul despre manipularea mentala, incepand de la ce este ea, ce tehnici pot fi abordate, daca se foloseste si la locul de munca si asa mai departe, acest articol ar putea fi punctul tau de start.

1. Manipularea, intre latura emotionala si judecata

Mintea umana este, intr-adevar, un instrument fascinant, nedescoperit in totalitatea sa. Chiar daca inteligenta artificiala continua sa se dezvolte intr-un ritm accelerat, cu siguranta mai are nevoie de timp pentru a dobandi unele dintre capacitatile celei umane. Spre exemplu, rezolvarea unei probleme, capacitatea de invatare, sintetizarea experientelor traite etc. 

In timp ce I.A. (inteligenta artificiala) poate fi in masura in care sa depaseasca mintea umana in anumite sarcini intelectuale, exista sanse foarte mici sa imite inteligenta emotionala.  

Cu toate acestea, emotionalul este si defectul mintii umane, care poate fi controlat prin tehnici de manipulare. Asa cum a remarcat celebrul D’ale Carnegie, „atunci cand avem de-a face cu oameni, sa ne amintim ca nu avem de-a face cu creaturi ale logicii. Avem de-a face cu creaturi ale emotiei, creaturi pline de prejudecati si motivate de mandrie si vanitate’’.

Un exemplu convingator este urmatorul: iei o decizie in fractiune de secunda, ghidat in sepecial de emotie, sfidand ratiunea si fara a cere informatii relevante. Din pacate, acesta este ,,modul nostru de operare’’ de zi cu zi, de a hotara de la lucruri simple pana la cele mai complexe. Iar asta se intampla pentru ca nu suntem siguri de judecatile si opiniile noastrem lasand loc manipularii sa se strecoare. Acesta este si motivul pentru care este mult mai probabil sa convingi oamenii sa se razgandeasca, atunci cand apelezi la partea lor sentimentala. 

1.1. Convingere sanatoasa sau manipulare psihologica? 5 aspecte importante de retinut

Cercetarea psihologica ofera cateva lectii bazate pe date pentru a face distinctia intre influenta sanatoasa si manipularea psihologica pura. Iata, in continuare, cinci aspecte pe care sa le iei in considerare.

1.2. Continutul este important, inainte de orice tactica

Sa determini pe cineva sa se razgandeasca este o incercare legitima, oarecum. Asta, desigur, atunci cand facem referire la fapte reale, cand aducem argumentari, dovezi si nu apeland la frica, presiune. Cu toate acestea, lumea este un loc complex, suntem tot mai nerabdatori si, pe zi ce trece, este tot mai greu de stabilit daca informatiile primite sunt adevarate, de la o simpla citire a unui articol pe Internet, la sfatul dat de colega de birou, pana la raspunsul primit de sot atunci cand intarzie acasa. 

Cum te feresti de manipularea psihologica la actualul job, in familie sau in interactiunile de zi cu zi si cum sa decizi daca ai incredere sau nu? Pune-ti urmatoarele intrebari: Este un expert in domeniul sau nu? Ce il/o motiveaza sa ma convinga? Exista interese comune? 

Judeca intotdeauna argumentele, in special in domeniul profesional, si ia-ti ragaz pentru a ajunge la un proces rational, mai degraba decat unul emotional. 

1.3. Carisma este oarba

Desi carisma nu este in mod obisnuit toxica, este un amplificator natural al puterilor persuasive ale oamenilor. O persoana competenta va realiza lucruri marete, daca este carismatica, ceea ce este dovedit stiintific. 

In absenta competentei sau a eticii, oamenii vor fi mult mai letali si toxici atunci cand sunt carismatici decat atunci cand nu sunt, spun specialistii.

Din fericire, este usor de observat daca aceasta caracteristica a cuiva ne intuneca judecata si suntem „orbiti” de acea persoana. Daca ai un sentiment de caldura, atractivitate pentru cineva necunoscut, poti presupune ca responsabila pentru aceasta reactie este carisma celui din fata ta. Acest lucru te face mai vulnerabil la manipulare, deci trebuie sa fii atent/a!

1.4. Atractivitatea conteaza

Oamenii pot fi rationali sau irationali in argumentare, indiferent de felul in care acestia arata. Insa cercetarile demonstreaza ca, in relatiile interpersonale, persoanele atragatoare din punct de vedere fizic sunt mult mai persuasive, chiar si atunci cand nu au logica in argumentele lor. Acest lucru este des intalnit in locurile de munca, in familie sau intre prieteni.

1.5. Personalitatea este un semn

Unul dintre cei mai buni indicatori de manipulare este personalitatea. Observa cu atentie fiecare detaliu si vei afla daca ai de-a face cu cineva care este capabil de asa ceva. 

De regula, oamenii care se angajeaza in mod obisnuit in tactici de manipulare sunt fie prea confidenti, impulsivi, lipsiti de scrupule, narcisisti si antisociali.  

1.6. Reguli de cooperare pe termen lung

In final, oamenii vor avea mereu la indemana manipularea si vor gasi suficiente ocazii pentru a profita. Asta, in special, daca exista o cooperare pe termen lung, bazata pe incredere si reciprocitate. Desigur, nu este intotdeauna usor sa descoperi daca aceasta este intentia cuiva. Astfel, indiferent daca alegi sa ai incredere sau nu, ar fi bine ca atunci cand ti se arata dovezi despre cineva care ar recurge la aceasta tactica, sa poti sa schimbi perceptia initiala si sa nu te lasi induiosat.

Ca o concluzie, nu exista o modalitate general valabila de a fi absolut sigur ca cineva incearca sa te angajeze intr-o persuasiunea sanatoasa sau incearca sa te manipuleze. Totul se deduce in timp.

2. Cele mai utilizate tehnici/metode de manipulare

Cateodata, este bine sa ne urmam instinctele, dar intotdeauna cercetarea dovezilor reduce probabilitatea de a gresi. Asta se intampla si cu recunoasterea manipularii, intelegand bine ttehnicile folosite. Pentru a-ti da seama daca cineva incearca sa se joace la propriu cu mintea ta, trebuie sa stii la ce metode poate recurge.

2.1. Minciuna

,,Minciuna are picioare scurte’’ spune un vechi proverb romanesc, explicatia fiind simpla: adevarul va iesi la iveala mai devreme sau mai tarziu. Insa este foarte greu de spus daca cineva minte.

 

Psihologii spun ca exista, totusi, cateva semne care tradeaza persoanele nesincere. Ei avertizeaza ca un om care minte va incerca sa evite contactul vizual, va fi agitat, isi va freca mainile, va repeta obsesiv aceleasi replici, ca pe o poezie invatata, sau va privi un punct fix. Cu toate acestea, e greu sa fim siguri 100% de minciuna, dar poti minimiza sansele de a fi mintit urmarind interlocutorul. 

2.2. Seductia

Seductia este si ea tot o forma de manipulare. Cat de negativa sau pozitiva este, tine de conjuncturi si situatii. Daca este folosita pentru a despartii un cuplu, de exemplu, avem de-a face cu una negativa. Manipulatorul se foloseste de farmec, il lauda pe cel din fata lui, il maguleste constant si il sustine indiferent de ce face. Scopul este atingerea unui nivel de aparare scazut si castigarea increderii.

Seductia poate fi si erotica, incepand de la un flirt mai insistent sau un comportament cat mai senzual. Cateodata, aceasta forma de manipulare este, intr-un fel sau altul, chiar dorita. 

De exemplu, in videochat, clientii ce interactioneaza cu modelele o fac stiind deja ca acestea ii pot seduce. Asadar, in acest caz, este posibil sa nu mai fie vorba de manipulare, ci de o comunicare specifica deja dorita si de care persoana este constienta ca se va intampla.

2.3. Persuasiunea - ce poti obtine prin tehnicile acesteia

Daca te-ai intrebat vreodata ce este persuasiunea, de fapt, potrivit DEX, aceasta este ,,actiunea, darul sau puterea de a convinge pe cineva sa creada, sa gandeasca sau sa faca un anumit lucru’’. Prin aceasta forma subtila de influentare, poti ghida o persoana sau un grup de oameni sa adopte idei, atitudini sau sa faca diverse lucruri. Apeland la marii intelepti ai lumii antice, Aristotel concluziona astfel: ,,Retorica este arta descoperirii, iar intr-un caz particular, a descoperirii mijloacelor de persuasiune aflate la indemana’’. 

2.4. Minciuna prin omisiune

Tot o forma de manipulare este minciuna prin omisiune, varianta mai subtila a minciunii voite, prin faptul ca aceasta are si un sambure de adevar. Este o unealta des utilizata in propaganda.

 

2.5. Jucarea rolului de victima

Nu este nevoie sa fii un bun actor pentru a juca cat mai credibil rolul de victima. Scenariul este urmatorul: cel care manipuleaza se infatiseaza ca victima a circumstantelor sau a comportamentului unei alte persoane. Asta se intampla pentru a controla in directia dorita ,,victima’’, pentru a castiga mila, pentru a obtine ceva: material sau emotional. Cele mai influentabile persoane sunt cele empatice, sensibile la suferinta altora. 

2.6. Culpabilizarea

Printre tehnicile de manipulare a mintii se numara si culpabilizarea. Cel care foloseste aceasta metoda face apel la constiinta victimei, ii induce gandul ca nu ii pasa, ca din cauza ei se intampla lucruri negative, ca este egoista. 

Scopul este ca cel manipulat sa se indoieasca de sine, de actiunile sale si sa se simta inferior si vinovat. Astfel, sunt actionate mecanisme psihologice complexe in mintea victimei. Culpabilizarea este frecvent folosita ca mijloc de control emotional. 

2.7. Diversiunea

Diversiunea este si ea tot o forma de manipulare psihologica, iar cel care o foloseste va da mereu raspunsuri evazive. Manipulatorul nu raspunde direct, ci dirijeaza conversatia in punctul dorit de acesta. 

3. Manipularea la locul de munca

Intre management si manipulare exista o granita destul de fina, aproape invizibila. Tocmai de aceea, controlul resimtit adesea si in spatiul locului de munca, poate in relatiile cu ceilalti colegi, in colaborari, in relatia cu sefii, la o simpla schimbare de idei etc. 

Manipulatorii de birou sunt usor de recunoscut. De regula, ei vor intreba foarte multe detalii despre viata ta personala: lucruri ce tin de tine sau de familia ta, venituri, functii ale fiecaruia, zile de nastere, informatii medicale etc. Mai exista si acele persoane care te incarca cu sarcinile lor de serviciu, facand apel la bunavointa ta. Sefii pot fi primii manipulatori. De exemplu, iti pot da responsabilitati ce nu tin de fisa postului. 

Important este ca in orice act de comunicare sa depistezi scopul pe care il are persoana din fata ta si sa respecti codul profesional. Serviciul presupune, de regula, relatii oficiale, cu sarcini si responsabilitati pentru fiecare parte, dar ca o echipa. Daca aceste legaturi se pastreaza in aceste limite, e mult mai usor sa te pui la adapost.  

 

Manipularea (sentimentala sau nu) folosita la serviciu s-a dovedit a reduce performanta, iar comportamentul de acest tip al celor dragi nu este nici el preferabil. Daca simti ca esti manipulat, in orice tip de relatie ai avea, iata ce ai de facut:

  • Dezangajare. Spre exemplu, daca un bun prieten sau coleg de munca iti face un compliment apoi iti cere ceva, raspunde politicos si schimba conversatia. Incearca sa obtina un raspuns emotional si nu unul logic.
  • Fii increzator. Uneori, manipularea poate include incercarile unei persoane de a determina o alta persoana sa se indoiasca de abilitatile lor. Daca este vorba despre o relatie de iubire, chiar si profesionala, nu te lasa influentat, poate este cazul sa regandesti cum va decurge pe viitor aceasta relatie. 
  • Analizeaza. Un comportament de acest tip nu este tocmai usor de recunoscut, insa, atunci cand sesizezi influenta sociala, nu incepe cu acuzatiile. Cerceteaza informatiile primite, gandeste-te daca tactica este una manipulatoare, apoi poti ajunge la o rezolutie. 
  • Ramai pe subiect. Atunci cand evidentiezi un comportament care te face sa te simti manipulat, cealalta persoana poate incerca sa minimizeze situatia si sa prezinte altceva pentru a-ti distrage atentia. Aminteste-ti punctul principal si fii focusat! 

Acum stii cele mai importante lucruri despre manipulare, care sunt tehnicile specifice si cum ai putea recunoaste acest tip de comportament pentru a stii cand trebuie sa fii in garda. Continua sa cercetezi cum actioneaza mintea umana, pentru a nu avea niciodata de pierdut.

 

Sursa foto:shutterstock.com

 

Exit mobile version