Site icon Kendra Studio

Monogamia: Ce reprezinta?

\

Multi oameni au idei diferite despre relatii si care tipuri sunt potrivite pentru ei, mai ales in ceea ce priveste relatiile romantice. In culturile occidentale, monogamia si poligamia sunt cele mai frecvente doua tipuri de uniuni. Monogamia este definita oficial ca „practica sau starea de a avea o relatie sexuala cu un singur partener”, in timp ce poligamia consta intr-o casatorie in care un sot de orice sex poate avea mai mult de un partener in acelasi timp. In majoritatea societatii, monogamia este privita favorabil, in timp ce poligamia este adesea judecata.

Culturile umane nu au imbratisat monogamia pana la aparitia comunitatilor urbane. Inainte de aceasta, omenirea era in primul rand poligama. Biologii cred ca, intrucat barbatii erau mai interesati de imperechere cu mai multi parteneri, au incercat sa se afle in relatii poligame in vremurile anterioare.

 

1. Cum au inceput oamenii sa aleaga monogamia?

Monogamia este greu de intretinut. Sigur, este destul de usor in momentele in care viata ta este lipsita de ispita. Asta in cazul in care tu si partenerul tau locuiti izolati intr-o cabana in padure, insa nici atunci nu exista garantii ca nu va aparea un „altul” atractiv, care sa va atraga si sa conteste sfintenia relatiei voastre. „Nu! Eu imi ador partenerul meu si nu as face niciodata asa ceva!”. Da, desigur! Dar cercetarile arata clar ca cele mai bune intentii ale oamenilor sunt adesea lipsite de valoare in fata unei atractii convingatoare si, eventual, neasteptate pentru o alta persoana. Cei care declara ca au avut o relatie extraconjugala nu spun ca a fost cu un prieten apropiat, un coleg de munca sau o cunostinta, ci mai degraba un strain.

Multi oameni se asteapta ca atat ei, cat si partenerul lor sa ramana monogami, in ciuda faptului ca au recunoscut ca au experimentat deja o serie de ganduri si comportamente extraconjugale, cum ar fi flirtul cu alta persoana sau purtarea unei conversatii cu un model de videochat.

Toate tarile industrializate, chiar si cele care pretind ca au credinte mai tolerante in legatura cu importanta relatiilor de cuplu, raporteaza ca monogamia este modelul dominant in societatile lor. In ciuda dezaprobarii universale puternice a infidelitatii si in ciuda asteptarilor optimiste, studiile arata ca infidelitatea ramane, an de an, principala cauza a destramarii relatiei si a divortului.

Conform unor studii psihologice, se prezinta clar faptul ca oamenii sunt in mod deosebit incompatibili cu standardele de monogamie pe care le impartasesc cu ei insusi, fata de cele pe care le detin pentru partenerii de viata. De exemplu, sunt mult mai ingaduitori si mai toleranti in a explica propriul comportament gresit, fata de intelegerea unei greseli a partenerului de viata.

2.Incalcarea monogamiei in cuplu

Pentru a discuta despre incalcarea anumitor reguli dintr-un cuplu, este esential ca partenerii sa defineasca ceea ce constituie o tradare sau o incalcare a increderii. Negocierea acestor linii fine cu partenerul tau va va putea ajuta pe amandoi sa fiti pe aceeasi lungime de unda, in legatura cu ce fel de conexiuni sau relatii se pot lega cu persoanele din jur.

Daca un cuplu planifica inca din timp posibilitatea ca unul sau ambii parteneri sa aiba parte de un moment intim cu o alta persoana la un moment dat, acest lucru poate duce la tolerarea sau chiar iertarea unui astfel de act in cazul in care se intampla. De exemplu, poti negocia cu partenerul tau recomandari precum Este ok sa iei masa cu altcineva, dar doar atat! Intr-o relatie trebuie sa existe intotdeauna deschidere, grija, comunicare, dar si consimtamant reciproc.

Acest lucru nu inseamna ca tu sau partenerul tau veti avea relatii extraconjugale, doar trebuie sa discutati despre aceasta posibilitate, despre regulile voastre din relatie si despre ce va face fericiti sau nu. De asemenea, acest lucru nu trebuie sa duca la o relatie deschisa, in care orice actiune sa fie permisa. O astfel de abordare va va ajuta sa pastrati relatia cat mai transparenta, dar si de incredere.

Oamenii sunt invatati ca monogamia este etalonul auriu si oricine se indeparteaza de aceasta procedeaza gresit. Astfel, persoanele care nu sunt monogame sunt judecate si vazute ca si cand incalca anumite norme.

Ironia este ca majoritatea cuplurilor monogame nu au vorbit sau negociat niciodata despre ceea ce inseamna de fapt monogamia pentru ei, probabil doar au mentionat vag ca trebuie sa fie loiali unui fata de celalalt. Incearca sa deschizi acest subiect pentru a afla ce parere are partenerul tau de viata. Considera ca vizionarea unor filme pornografice inseamna incalcarea monogamiei? Sau masturbarea este o tradare? Dar purtarea unei discutii cu un model de videochat?

 

In cazul unei relatii monogame consensuale, ambii parteneri trebuie sa fie de acord, in mod deschis si sincer, cu privire la mentinerea relatiei lor monogame si sa aiba o definitie reciproca a ceea ce inseamna asta. Ambii parteneri discuta si cad de acord asupra a ceea ce inseamna monogamia pentru ei, de obicei asta insemnand o intimitate sexuala si emotionala intre ei si nimeni altcineva. Daca unul sau ambii doresc sa se deschida si spre alte persoane, acest lucru va anula o relatie monogama.

3.Ce este poligamia?

Poligamia este inca o practica acceptata si tolerata in unele parti ale lumii, in special in Asia, Orientul Mijlociu si Africa. Cu toate acestea, este ilegal in Statele Unite si Europa. Odata cu cresterea acceptarii sexualitatilor si a relatiilor din intreaga lume, relatiile poligame ar putea incepe sa creasca mai mult ca numar in decursul unei astfel de perioade de timp. Acest lucru ar putea insemna, de asemenea, ca tot mai multi oameni ar putea incepe sa se abata de la monogamie si sa adopte poligamia in viitor.

Cercetarile sugereaza ca oamenii care au relatii deschise sunt mult mai multumiti personal atat de ei, cat si de relatiile lor. Relatiile poligame reusesc numai daca partenerii creeaza limite care pot satisface nevoile tuturor. Aceasta include, de asemenea, comunicarea eficienta, precum si practicarea constienta a aceleiasi tehnici de mentinere a relatiei ca si alte cupluri.

Cand cineva inseala intr-o relatie, poate sa-l minta pe partenerul sau, sa ascunda fapte sau dovezi. Inselaciunea poate fi extrem de daunatoare pentru o relatie si poate provoca probleme de incredere, stima de sine si alte suferinte psihologice si emotionale pentru partenerul care a fost inselat.

Pe de alta parte, in relatiile poligame, toate partile sunt constiente de lucrurile care au loc. Comportamentele necinstite sau infidele pe care o persoana monogama le poate prezenta in inselaciune sunt complet diferite. Cu toate acestea, daca una sau mai multe persoane se afla intr-o relatie poligama si intra intr-o alta relatie cu altcineva, aceasta poate fi, de asemenea, o forma de infidelitate.

4.Sfaturi pentru o relatie monogama

Pentru ca o relatie monogama sa fie pe cat se poate de fericita, trebuie respectati cativa pasi simpli. Acestia te vor ajuta atat pe tine, cat si pe partenerul tau sa va bucurati de o viata lunga si fericita impreuna!

  • Poarta discutii constructive

Modul in care spui unele lucruri este la fel de important ca ceea ce spui. Daca tu si partenerul tau treceti printr-o perioada mai grea, incearca sa-l ajuti sa depaseasca mult mai usor cele petrecute. Cum? Poarta discutii deschise, constructive, cu ajutorul carora sa uite pe cat de putin cele intamplate

  • Ascultati-va unul pe celalalt

Ascultarea este un instrument atat de important in relatii. Uneori, iti este greu sa asculti ceea ce spune partenerul tau, pentru ca esti atat de cuprins de propriile tale emotii si griji. Incearca sa iti amintesti ca o relatie se bazeaza pe comunicare. Ascultarea partenerului tau este singura modalitate de a sti ce se intampla cu adevarat cu ei.

  • Nu pastra supararile doar pentru tine

Daca ceva te-a suparat, nu-ti faci niciun favor nici tie, nici partenerului tau, daca nu ii spui prin ce lucruri treci. Acest fapt poate provoca doar resentimente care vor aparea in alte moduri. Daca este ceva care conteaza cu adevarat pentru tine, vorbeste despre asta.

  • Pastrati lucrurile fresh si interesante

Este un cliseu, dar depunerea efortului de a pastra lucrurile distractive si interesante in relatia ta poate face cu adevarat o mare diferenta. Este usor sa te multumesti cu a avea pe cineva in viata ta, dar acest tip de atitudine poate duce si la plictiseala si nemultumire. Incearca sa iti surprinzi partenerul ocazional cu mici gesturi, dar care inseamna foarte mult pentru el!

  • Nimeni nu este perfect!

Desi este bine sa vorbesti cand ai ceva in minte, relatia ta va fi ca un camp de lupta daca nu poti lasa lucrurile sa treaca de la sine. Daca este ceva care, luand in considerare toate lucrurile, nu conteaza atat de mult, de ce sa nu le uiti pur si simplu? Chiar daca te deranjeaza anumite lucruri la partenerul tau, incearca sa iti amintesti ca nimeni nu este perfect!

  • Apreciaza ceea ce ai

Multi oameni ajung sa se uite in afara relatiei lor, deoarece cred ca exista cineva acolo care este „mai bun” pentru ei. Relatiile nu se refera la gasirea „partenerului perfect” orice inseamna asta. Cele mai puternice relatii sunt, de obicei, cele carora li s-a acordat timpul pentru a inflori. Asadar, incearca sa te multumesti cu ceea ce ai si sa iti apreciezi cu adevarat partenerul de viata. Nu exista o relatie perfecta!

  • Acordati-va reciproc spatiu

Desi este minunat sa petreceti timp de calitate impreuna, nu uitati ca amandoi trebuie sa va bucurati si de timp singuri sau cu alti prieteni. Cuplurile care isi petrec fiecare moment impreuna pot incepe cu usurinta sa se simta neimpliniti cand isi dau seama ca interesele lor personale au inceput sa scada. Permiteti-va reciproc sa petreceti timp singuri, cu prieteni sau muncind pentru interesele personale. Cand va reuniti in cuplu, veti fi incantati sa va vedeti si veti avea multe de vorbit.

  • Nu pune prea multa presiune asupra ta

Este usor sa iti faci griji daca relatia ta este la fel de buna pe cat ar trebui sa fie. Asa cum te poti imbraca cu cele mai noi haine sau achizitiona cele mai noi gadgeturi, asa te poti uita cu admiratie si la povestile de dragoste descrise in filme sau auzite in melodii. Relatiile nu se refera la simtirea constanta a fluturasilor, unele persoane au modalitati unice de a le experimenta aceste trairi. Bucura-te de relatia ta asa cum esti si fii recunoscator ca exista!

  • Evitati gelozia

Gelozia poate distruge relatiile si nimic nu este mai putin atractiv decat un astfel de sentiment. Daca iti faci griji ca partenerul tau nu iti ofera suficienta atentie,  incearca mai degraba o abordare deschisa si onesta, decat sa actionezi sau sa-l acuzi pentru lucruri total neadevarate. Construirea increderii reciproce este cheia pentru a alunga emotiile nesanatoase si a ramane puternici impreuna.

  • Lucrati la relatia voastra

Relatiile nu sunt perfecte din prima, necesita putin timp. Comunicarea nu este ceva de facut doar ocazional, ci trebuie sa fie un obicei constant. Conexiunea ta va ramane puternica doar daca te vei baza pe cateva aspecte solide, deoarece doar asa vei avea o relatie sanatoasa. Pentru o viata fericita trebuie sa depui si putin efort!

Chiar daca in urma cu mult timp culturile umane nu au primit cu bratele deschise monogamia, odata cu aparitia comunitatilor urbane acest lucru s-a schimbat drastic. Poligamia a ramas o practica acceptata si tolerata doar in unele parti ale lumii, mai exact in Asia, Orientul Mijlociu si Africa.

sursa foto: shutterstock.com

 

Exit mobile version