Site icon Kendra Studio

Proxemica: TOT ce trebuie sa stii despre distanta personala daca lucrezi ca model in videochat

\

Fiecare om are nevoie de un spatiu personal pentru a se simti confortabil atunci cand interactioneaza cu o alta persoana. Proxemica este stiinta care studiaza limbajul distantelor fizice interpersonale si te ajuta sa comunici mai eficient cu interlocutorul tau. Afla de ce este important sa stii despre proxemica in comunicare si cum poti aplica conceptele teoretice in videochat.

1. Ce este proxemica in comunicare?

Potrivit definitiei, conceptul de proxemica se refera la comunicarea non-verbala si explica modul in care oamenii folosesc spatiul si obiectele cand interactioneaza cu alte persoane. Concret, este vorba de spatiul personal al fiecarui individ, de distanta fizica pe care un om o pastreaza fata de semenii sai ca sa se simta confortabil.

Nevoia de spatiu difera de la o persoana la alta, in functie de cultura, tipul de relatie interpersonala pe care aceasta o are cu interlocutorul sau, dar si de personalitatea fiecaruia. 

2. Elemente de proxemica: concepte de baza si aplicarea lor in videochat

Specialistii sustin ca exista 4 tipuri de distante pe care oamenii le folosesc in interactiunile cu celelelate persoane:

  • Distanta intima (intre 0-45 cm). Aceasta implica un contact direct cu o persoana, iar din aceasta categorie fac parte: mangaierile, contactul sexual, protejarea fizica a unui individ sau interactiunile sportive de echipa (fotbal, lupte, etc)
  • Distanta personala (45 cm -1.2 m)- Aceasta este distanta pe care o folosesti de obicei atunci cand vorbesti cu prietenii sau familia ta si implica posibilitatea atingerii persoanei cu care interactionezi.
  • Distanta sociala (intre 1.2 m- 3.5 m). Acesta este spatiul optim pe care-l adopti fata de un coleg de serviciu sau client.
  • Distanta publica (intre 3.5 m- 7.5 m sau chiar mai mult). Acest concept se refera la distanta pe care o pastrezi in mod obisnuit fata de o persoana publica, un profesor, trainer etc. In acest caz contactul fizic nu este posibil.

Chiar daca in videochat nu este posibil contactul fizic intre tine si cel din spatele camerei, distanta dintre voi poate fi apropiata sau nu, in functie de situatie. Iata care sunt aspectele de care trebuie sa tii cont atunci cand stabilesti distanta intre tine si interlocutorul tau virtual:

  • Cadru apropiat sau departat

In videochat, tu esti cea care poate controla distanta proxemica in functie de natura relatiei pe care o ai cu persoana din spatele ecranului si poti alege sa pastrezi un spatiu mai mic sau mai mare, dupa caz. De exemplu, atunci cand pozitionezi camera mai aproape de tine, relatia cu interlocutorul tau devine mai intima.

Asa cum in cinematografie prim-planul este folosit pentru a crea o legatura emotionala intre public si personajul din film, in videochat poti folosi un cadru apropiat pentru clientii cu care esti mai familiara. 

In plus, poti utiliza cadre mai intime pentru a accentua anumite atuuri fizice. De exemplu, daca vrei sa iti  evidentiezi trasaturile faciale, atunci este nevoie sa-ti instalezi camera mai aproape de tine, iar daca vrei sa gesticulezi, sa dansezi sau sa executi anumite miscari, trebuie sa fii atenta sa pozitionezi webcam-ul in asa fel incat imaginea ta sa fie clara si la o distanta optima pentru a arata exact ce vrei tu. 

  • Amenajarea spatiului

Pe langa instalarea webcam-ului, un alt element important care tine de proxemica in videochat este modul in care-ti aranjezi incaperea unde-ti desfasori activitatea. Imaginea pe care o vede interlocutorul pe ecran, perspectiva, unghiul din care filmezi, contrastele, pozitia webcam-ului, toate acestea transmit un anumit mesaj si trebuie luate in considerare atunci cand iti amenajezi spatiul.

De exemplu, daca vrei sa creezi o anumita poveste, toate obiectele pe care le arati pe ecran trebuie sa fie in armonie cu scenariul tau. Pe de alta parte, daca lucrezi de-acasa, este important sa fii atenta la toate lucrurile care se vad pe camera video, ele pot oferi informatii valoroase despre tine.

  • Postura corpului, contactul vizual si vocea

Deoarece distanta fizica este mai greu de gestionat in videochat, pentru a stabili tipul de comunicare proxemica se iau in considerare si alti factori, precum pozitia corpului, contactul vizual si, atunci cand este cazul, tonul vocii. De exemplu, daca iti tii mainile incrucisate peste piept inseamna ca stabilesti o distanta proxemica mare intre tine si persoana din spatele camerei, iar acest lucru transmite meajul ca nu esti dispusa sa interactionezi.

De asemenea, cu ajutorul contactului vizual si al tonului vocii poti crea o anumita intimitate sau, dimpotriva, poti pastra o anumita distanta virtuala. De exemplu, daca te uiti pe geam, transmiti mesajul ca esti plictisita sau neinteresata, pe cand contactul vizual ofera indicii despre disponibilitatea ta de a stabili o legatura.

Pe acelasi principiu, o voce calda, placuta si prietenoasa invita la conversatie si intimitate, pe cand un ton aspru denota dorinta de a incheia un subiect sau o comunicare.

In concluzie, fiecare om are nevoie de un spatiu personal, iar acest lucru este valabil si in videochat. Stabileste o distanta proxemica potrivita pentru fiecare client in parte si vei avea numai de castigat.

Sursa foto: Pixabay.com, Unsplash.com

 

Exit mobile version