Relatia la distanta – care sunt provocarile si cum o faci sa dureze
Cei care au fost o macar o data atrasi de o persoana stiu cat de greu este sa te afli la distanta de aceasta. Indiferent ca este vorba despre o relatie serioasa sau este vorba de una casual, fara prea multe obligatii, lipsa indelungata a celuilalt poate deveni greu de suportat. Nu de putine ori, cuplurile se confrunta cu aceasta problema.
Fie ca s-au cunoscut online si traiesc in colturi diferite ale lumii, fie ca au fost separati din cauza circumstantelor, cei care trec prin aceasta situatie au parte de multe provocari. Adesea, relatiile de acest gen nu rezista, deoarece este foarte dificil sa pastrezi conexiunea cu cineva care se afla la mii de kilometri distanta.
In continuare, vei afla cum arata mai exact o relatie la distanta, care sunt problemele care pot aparea, ce poti face ca sa mentii legatura si ce greseli sa eviti daca vrei sa nu il pierzi pe cel iubit.
1. Ce este o relatie la distanta
O relatie la distanta presupune faptul ca cei doi parteneri locuiesc departe unul de celalalt, uneori in orase, tari sau chiar continente diferite. Desi pentru multi oameni este greu de inchipuit cum poate functiona o asemenea legatura, exista suficiente exemple care dovedesc ca atractia dintre doua persoane poate ramane intensa, chiar daca sunt distantati geografic.
De obicei, aceste relatii apar atunci cand cei doi parteneri s-au cunoscut in mediul online, iar fiecare locuieste intr-o alta parte a lumii. Uneori, legatura razbeste, iar cei doi reusesc sa depaseasca obstacolul distantei si sa locuiasca impreuna. Alteori, relatiile continua in acest mod pe termen nedefinit. Acest fenomen are loc atunci cand cei doi sunt persoane cu firi independente, care au nevoie de spatiu personal si nu sunt dispusi sa formeze un cuplu conventional. De obicei, astfel de oameni sunt intens preocupati de cariera, de cauze umanitare, calatoresc des si isi canalizeaza eforturile in alte directii decat spre partener. Cu toate acestea, se intampla ca si acest tip de persoana sa formeze o conexiune emotionala cu altcineva.
Adesea, legatura dintre doi parteneri aflati la distanta isi pierde din intensitate, iar relatia se sfarseste. Alteori, unul dintre ei nu mai este dispus sa accepte dificultatile unei astfel de relatii si pune capat povestii.
2. Care sunt provocarile unei relatii al distanta
Asa cum iti poti imagina, lipsa partenerului poate aduce cu sine suferinta si multe complicatii. Chiar si relatiile obisnuite trec prin multe momente de cotitura. Pentru cei care locuiesc la distanta este cu atat mai dificil sa duca un trai echilibrat. Iata ce probleme poti intampina intr-o relatie la distanta:
Eforturi emoționale
Adesea, este extrem de dificil sa faci fata absentei partenerului. De multe ori, te simti cuprinsa de un sentiment de singuratate, stiind ca e imposibil sa-ti intalnesti jumatatea in viitorul apropiat. Poate fi o provocare sa vezi sau sa petreci timp cu alte cupluri, deoarece este dureros sa fii martorul fericirii altora. Trebuie sa stii ca acest lucru este perfect normal. Cu toate acestea, este benefic sa fii aproape de prietenii tai si sa le impartasesti sincer dificultatile prin care treci. De exemplu, le poti ruga pe prietenele tale sa va intalniti doar voi, fara iubiti. Asadar, “costul” emotional al unei astfel de relatii este real.
Eforturi financiare și organizatorice
Nu numai partea afectiva are de suferit intr-o asemenea situatie. Dat fiind ca este imposibil sa fii intr-o relatie in care cei doi parteneri nu se intalnesc fata in fata nicidoata, ascest lucru inseamna ca va trebui sa va organizati ca, o data la ceva vreme, sa va vedeti. Un astfel de plan presupune o serie de dificultati care sa fie depasite. In primul rand, calatoriile sunt extrem de scumpe, asa ca pe langa costurile de trai normale, va trebui sa adaugi si aceste eforturi pe lista. De asemenea, va trebui sa cadeti de acord care este perioada cea mai buna in ca va puteti intalni si unde se va intampla acest lucru. Astfel, va trebui sa va schimbati programul unul pentru celalalt si sa renuntati la anumite planuri.
Provocări în ceea ce privește socializarea
Unul dintre aspectele importante ale vietii de cuplu este interactiunea cu cei din jur. De obicei, cei doi parteneri au prieteni, colegi si rude pe care ii includ in vietile lor. Acest lucru este aproape imposibil daca va aflati la distanta. Tu nu vei putea vedea cum se comporta celalalt in societate, care sunt relatiile lui cu cei din jur si nu veti avea acel sentiment de apartenenta la un grup. De aceea, este posibil sa apara un sentiment de izolare fata de cei dragi.
Gelozia
Timpul petrecut departe de partener poate da nastere unor scenarii in imaginatia fiecaruia. Faptul ca nu stii exact ce face celalalt, unde se afla si cu cine te poate face sa iti inchipui o serie de lucruri neplacute. Uneori, exista motive adevarate pentru gelozie, alteori ea se naste deoarece increderea in partener nu poate fi construita tomai din cauza distantei. Pentru unele persoane, faptul ca jumatatea sa nu se afla in apropiere poate fi perceputa ca o forma de libertate de care abuzeaza. Actele de infidelitate intr-o relatie la distanta pot avea loc din reavointa, dar si din cauza singuratatii.
Dezamăgirile
Un alt fenomen care are loc des se refera la perioada in care cele doua persoane se reunesc. Nu de putine ori, partenerul nu se ridica la inaltimea asteptarilor sau pur si simplu este o persoana diferita fata de ceea ce ti-ai inchipuit tu despre el. Adesea, imaginea pe care cineva o creeaza de la distanta nu este aceeasi cu cea pe care o detine intr-adevar. Se intampla ca unul dintre parteneri sa-l idealizeze pe celalalt, iar dupa reunire sa constate ca si-a creat o iluzie deformata. Se mai poate intanpla ca, odata cu disparitia distantei, sa se risipeasca si elementul de mister dintre cei doi, iar relatia sa-si piarda valoarea.
3. Care sunt avantajele unei relatii la distanta
Desi poate parea absurd pentru unii, relatiile la distanta vin la pachet si cu beneficii, mai ales pentru cei care isi valorizeaza spatiul personal.
Nu exista sentimentul de sufocare
Una dintre cele mai importante probleme in relatiile care dureaza de multe vreme este acea impresie ca partenerul te “sufoca” si ca nu mai ai timp pentru propriile interese. Multe cupluri ajung chiar la terapie din aceasta cauza. Desi sunt plini de intentii bune, nu reusesc sa separe planul personal de cel al relatiei si ajung sa aiba resentimente unul fata de celalalt. De aceea, o relatie la distanta poate fi solutia pentru acest tip de personalitate, pentru care viata de cuplu nu se afla printre prioritatile personale.
Fiecare se bucura de libertatea si independenta dorita
Se intampla uneori ca partenerul sa-ti influenteze, voit sau nu, alegerile pe care le faci. Deciziile referitoare la petrecerea timpului liber, la cariera, la hobby-uri si pasiuni sunt luate, de multe ori, in comun cu jumatatea ta. Atunci cand duceti vieti separate, acest lucru nu se va mai intampla, iar tu vei putea sa fii sincera cu tine insati in ceea ce priveste planurile tale de viitor, modul in care iti ocupi timpul si ariile de interese in care vrei sa-ti investesti eforturile. Nu te vei numara printre cei care dau vina pe partener pentru faptul ca nu si-au indeplinit visurile sau nu au ajuns acolo unde isi doreau.
Nu apare sentimentul de plictiseala
Datorita distantei dintre voi, nu exista riscul sa ajungeti sa stiti totul unul despre altul. Mereu va exista o doza de mister si dorinta de a va avea unul pe celalalt. Multi terapeuti arata ca distanta este o buna metoda de a mentine vie “flacara” relatiei. La urma rumei, rareori se intampla sa iti doresti ceva ce ai deja. Asa ca nu rata ocazia de a te bucura de pasiunea pe care o poate naste o astfel de legatura.
4. Sfaturi pentru relatii la distanta
Daca te intereseaza sa afli ce poti face pentru ca relatia ta sa mearga, exista o serie de recomandari pe care le poti pune in aplicare.
Clarifica asteptarile ambilor parteneri
Este esential sa lamuriti inca de la inceput ce isi doreste fiecare de la relatia voastra si ce anume este dispus sa faca pentru ca ea sa functioneze. Nu toate persoanele se pot implica in mod egal intr-o poveste de acest fel. Nu poti obliga pe nimeni sa realizeze mai mult decat este capabil, iar de aceea este bine sa stii de la inceput care sunt parametrii in care veti relationa. Totusi, nu uita ca lucrurile se schimba de-a lungul timpului, asa ca este bine ca, o data la catva timp, sa lamuriti ce simtiti unul pentru celalalt si in raport cu relatia.
Pastreaza comunicarea vie
Daca tii cu adevarat la persoana respectiva, nu este surprinzator ca vei vrea sa depui eforturile necesare de a ramana in viata sa. In acest caz, asigura-te ca faci tot ce tine de tine pentru a putea comunica in mod constant, astfel incat sa nu apara o distantare intre voi doi.
Intereseaza-te de nevoile si pasiunile celuilalt
Pentru a crea o conexiune autentica intre voi, trebuie sa-i arati ca iti pasa de lucrurile care sunt importante pentru el. Asadar, asculta cu atentie si intreaba-l despre ce ii place sa faca, cum evolueaza aceste aspecte ale existentei lui si ce planuri are legat de pasiunile sale.
Exerseaza mai multe tipuri de comunicare
Dacă vrei să îți ajuți relația să nu stagneze, este posibil să fii nevoită să apelezi la diverse soluții. Dat fiind că nu veți putea petrece clipe intime împreună foarte des, aspectul acesta va avea de suferit. Va trebui sa folositi mijloacele de comunicare moderne pentru a impartasi momente speciale. Pentru a scapa de inhibitii in acest sens, si pentru a capata incredere in tine, poti practica prin intermediul videochatului. Prin experienta capatata acolo si cu ajutorul echipei de la studio, vei putea sa-ti faci partenerul fericit chiar si de la distanta
Sarbatoreste impreuna cu partenerul momentele importante din relatie.
Pentru a pastra un sentiment de continuitate, dar si pentru a profita de oportunitatea unor ocazii placute, organizati momente prin care sarbatoriti diverse lucruri. Poate fi vorba despre aniversarile relatiei voastre, despre reusitele voastre personale sau orice anume va produce bucurie. In acest mod, impartasiti clipe fericite si veti asocia persoana celalalta cu o stare de fericire.
5. Greseli pe care sa le eviti intr-o relatie la distanta
Majoritatea persoanelor comit erori in viata de cuplu, iar cei care au o relatie la distanta nu sunt o exceptie.
Nu pune presiune pe celalalt
Chiar daca uneori situatia poate deveni coplesitoare, nu trebuie sa-l faci pe partener sa se simta vinovat pentru felul in care se desfasoara lucrurile. Trebuie sa-ti amintesti ca ati fost amandoi de acord sa incercati o relatie la distanta, asa ca trebuie sa-ti asumi faptul ca exista si riscul ca planul de a fi impreuna sa nu functioneze. Daca il faci pe celalalt sa creada ca este vina lui daca lucrurile nu merg asa cum v-ati dori, el se va indeparta si il vei pierde.
Controleaza-ti gelozia
Desi este aproape imposibil uneori sa nu te gandesti la ce face celalalt atunci cand nu tineti legatura, va trebuie sa pui capat gandurilor care te bantuie. Nu vei avea cum sa verifici daca este infidel sau nu, asa ca nu este un aspect pe care il poti controla. Cu toate astea, fii sigura ca adevarul va iesi mereu la iveala, asa ca nu te stresa din cauza acestui subiect.
Nu iti face iluzii
Daca decideti sa faceti o schimbari si sa va mutati impreuna, este intelept sa nu iti creezi asteptari prea mari de la ceea ce va urma. O relatie la distanta este total diferita de una normala si este posibil sa descoperi anumite fatete ale partenerului pe care nu aveai cum sa le observi anterior.
Asadar, nu ezita sa faci ceea ce tine de tine pentru a fi impreuna cu cel la care tii, insa incearca sa ai o abordare realista asupra relatiei voastre la distanta.
Sursa foto: pexels.com