Site icon Kendra Studio

Vulnerabilitatea – atuul persoanelor autentice

\

A fi vulnerabil nu este intotdeauna o alegere. Este o realitate a vietii. Ceea ce faci cu acest sentiment poate fie sa-ti deschida usile catre o conexiune mai profunda, fie sa iti aduca tristete. 

A fi in viata inseamna sa te simti uneori nesigur. Oamenii au, in general, dorinta de a se simti in siguranta, atat din punct de vedere fizic, cat si emotional. Majoritatea tanjesc dupa dragoste si incredere. Pe masura ce deschiderile pentru conexiune sunt intampinate cu respingere, acestia aleg sa isi pastreze trairile ascunse pentru a se proteja.

Neintelegerile si frictiunile apar chiar si in cele mai bune relatii. Sentimentele incomode sau dificile sunt adesea rezultatul dorintelor nesatisfacute de dragoste, conexiune si intelegere. Primesti un cuvant dur, astepti un apel care in cele din urma nu ajunge la tine. In acel moment incepi sa te simti vulnerabil.

Cand intrebi pe cineva ce inseamna sa fii vulnerabil, deseori incepe sa vorbeasca despre asta ca fiind un sinonim pentru slabiciune.

A fi vulnerabil inseamna a fi expus riscului de a suferi. In armata, vulnerabilitatea reprezinta o masura a probabilitatii de a fi ranit.

KendraStudio iti va arata ca vulnerabilitatea nu este un lucru negativ. Afla prin intermediul acestui articol cum aceasta iti poate aduce fericirea in viata personala si profesionala!

1. Ce este vulnerabilitatea?

Vulnerabilitatea este calitatea omului de a fi expus la posibilitatea de a fi atacat sau vatamat, fie fizic, fie psihologic. Avand in vedere consecintele potentiale, de ce ar alege cineva vreodata sa fie vulnerabil? Cine vrea sa riste un atac emotional sau fizic?

La nivelul biologic de baza, pare sa aiba foarte putin sens sa fii vulnerabil, avand in vedere ca te poti rani mult mai usor. Atacurile emotionale te pot face sa te temi de respingere, intrucat marea majoritate a oamenilor nu isi doresc sa aiba parte de lucruri negative in viata. Tocmai din acest motiv, prefera sa se transforme in persoane reci. Fii dur pentru a-ti creste sansele de viata lunga si a nu da nimanui ocazia sa te raneasca, asa se spune, nu?

Cu toate acestea, oamenii vor sa faca mai mult decat sa supravietuiasca – se concentreaza si pe calitatea vietii. Cele mai multe persoane isi doresc in preajma prieteni care sa le aduca zambetul pe buze si sa ii faca sa uite de momentele grele inevitabile.

Viata este mai putin stresanta atunci cand ai prieteni alaturi de care esti autentic. Fara vulnerabilitate, este imposibil sa construiesti astfel de legaturi. Riscurile aduse de acest sentiment pot fi mari, dar beneficiile relatiilor pozitive si puternice sunt chiar mai mari.

Realitatea este ca oamenii sunt vulnerabili intr-un fel sau altul in orice moment. Esti expus la virusi si accidente, neintelegeri si durerea cauzata de temeri si anxietati. Vulnerabilitatea este o parte a vietii pentru fiecare persoana.

A avea relatii stranse, in care iti poti arata vulnerabilitatea, este, de fapt, o modalitate de a reduce slabiciunea generala. Singura alegere pe care trebuie sa o faci cu adevarat  in acest caz este daca vei recunoaste sau nu acest aspect. Nu exista nicio indoiala ca poate fi greu sa arati acest lucru, mai ales daca in trecut nu ai avut experiente pozitive. Dar conexiunile sociale te sustin, fiind greu de construit si mentinut fara vulnerabilitate reciproca.

Unii oameni se prefac constant ca nu au vulnerabilitati. De ce? Pentru ca toata lumea se simte astfel in anumite momente, asa ca cei care spun ca nu mint. Nimanui nu-i place sa petreaca timp in preajma oamenilor care nu pot fi sinceri.

In plus, persoanele care refuza sa-si recunoasca vulnerabilitatile (cel putin pentru ei insisi) nu isi fac prieteni sau parteneri grozavi, deoarece nu se pot deschide in fata altor oameni. Chiar daca este greu de identificat, simti ca lipseste ceva in interactiunile cu o astfel de persoana. Deoarece nu au suficienta incredere.

Oamenii care sunt capabili sa spuna urmatoarele: „Nu stiu”, „Am facut o greseala”, „Imi pare rau ca ti-am provocat durere”, „Mi-e frica”, „Am plans aseara” sau „Ma lupt cu asta”, de fapt se elibereaza de energia negativa pe care o adunau incercand sa induca o iluzie.

In momentul in care te deschizi si iti recunosti vulnerabilitatea, atunci le oferi oamenilor posibilitatea de a te cunoaste cu adevarat, dar si de a te ajuta. S-ar putea sa auzi expresii precum: „Mereu fac greselil”, „Si mie imi e frica”, „Plang in fiecare seara” sau „Si eu trec prin asta”.  In acel spatiu comun, poti elibera o parte din anxietate si poti face loc pentru o conexiune mai profunda.

Cand esti vulnerabil cu cineva care nu te judeca pentru asta, poti deveni mult mai puternic, intrucat vei scapa de stres, dar si de aceasta povara. Cel mai important este ca vei consolida relatii stranse.

2. Vulnerabilitatea – Cheia relatiilor fericite

Cea mai buna parte a fiintei umane este ca se poate conecta cu alte persoane. Cu toate acestea, se pot observa oameni singuri, tristi, despartiri dureroase si deconectare. Ce se intampla?

Vulnerabilitatea este forta motrica a relatiilor. Este imposibil sa realizezi o conexiune fara ea. Dar unele persoane prefera sa o transforme intr-o slabiciune. Oamenii sunt puternici si au cautat intotdeauna sa se protejeze de punctele lor slabe.

Iata care este problema. Cand alegi sa renunti la vulnerabilitate esti protejat de suferinta, dar in acelasi timp si de iubire, incredere, intimitate si conexiune. Toate vin la pachet, daca alegi sa inchizi o singura usa, le inchizi pe toate.

Ocazional, oamenii se ranesc reciproc. Durerea suferita in urma unei relatii este inevitabila. Chiar daca pe moment poate parea sfasietor, cu timpul totul va trece. Poti intelege acest lucru drept o nepotrivire de caracter, o lectie de invatat sau un avertisment pentru a te proteja de o persoana gresita.

Nu incerca niciodata sa iei decizia de a nu fi vulnerabil, intrucat odata inchisa aceasta usa esti nevoit sa renunti si la multe alte posibilitati, precum: bucurie, intimitate, apropiere si recunostinta.

A fi vulnerabil incepe cu a fi sincer cu tine insuti. Cum te poti imbunatati daca nu poti admite ca ai putea fi mai bun? Cum vei fi un partener sau un prieten mai bun daca nu poti recunoaste ca uneori nu esti o persoana grozava? Cum vei invata din greselile tale daca nu vei recunoaste ca ai facut vreuna?

Cand impartasesti aceste vulnerabilitati, gasesti si oameni cu care poti fi deschis, formand conexiuni valoroase. La urma urmei, pentru a avea cu adevarat incredere in cineva, trebuie sa crezi in primul rand in tine!

 

5 motive pentru care vulnerabilitatea este atractiva

  1. Iti exprimi emotiile mai clar

Un partener vulnerabil poate exprima cum se simte. Cu cat este mai matur din punct de vedere emotional, cu atat va putea identifica, eticheta si gestiona emotiile mai bine. In loc sa trebuiasca sa ghicesti lucruri despre partenerul tau, vei intelege ce simte acesta si care sunt nevoile sale.

De asemenea, veti sti ce simte chiar si el pentru tine. Sigur, incertitudinea de la inceputul relatiilor ar putea fi distractiva. Totusi, este mult mai atractiv pe termen lung sa fii cu cineva care se poate exprima.

  1. Intelegi importanta increderii

Increderea nu este ceva ce poate fi construit intr-o zi. In schimb, este un ciclu repetitiv de acte de vulnerabilitate si reactii la aceasta. Daca gasesti pe cineva care pretuieste sa fie vulnerabil, afla ca acesta valorizeaza si increderea.

La urma urmei, de fiecare data cand oamenii sunt vulnerabili cu tine, isi pun increderea in tine pentru a-i accepta.

  1. Ai un nivel mai profund de empatie si intelegere

Un alt motiv pentru care vulnerabilitatea este atat de atractiva este ca partenerul tau va avea un nivel mai profund de empatie pentru tine. Cand suntem vulnerabili, ne depasim frica de respingere pentru a ne prezenta adevarul nostru. Aceasta este o munca grea si necesita un nivel de constientizare de sine si de inteligenta emotionala pe care nu toata lumea il poseda. La urma urmei, atunci cand apreciem lupta propriilor noastre experiente, ii putem intelege mai bine pe ceilalti.

  1. Comunici mai bine

Vulnerabilitatea ar trebui sa fie atractiva pentru tine, deoarece persoanele se arata sensibile au mult mai multa experienta in comunicare. Si acest lucru nu este doar pentru exprimarea emotiilor, desi acesta este cu siguranta un element semnificativ.

Partenerii vulnerabili pot vorbi, asculta si gasi limbajul comun pentru a aborda problemele reale.

  1. Crezi in crestere

Nicio persoana nu va fi la varsta de 50 de ani la fel ca la 30. Ne schimbam mereu si evoluam datorita experientei de viata. Cu toate acestea, aceasta crestere va fi mult mai sanatoasa daca suntem dispusi sa fim vulnerabili.

Daca esti alaturi de cineva care nu poate fi vulnerabil, va fi rezistent la feedback si reticent la schimbari. Insa, daca ai un partener vulnerabil, acesta isi poate depasi emotiile negative si isi va da seama de valoarea cresterii de sine.

Majoritatea persoanelor asociaza vulnerabilitatea cu naivitate, credibilitate sau in cel mai rau caz cu slabiciune. De-a lungul vietii oamenii invata ca trebuie sa se protejeze, fiind considerat chiar si ideal emotional si mental in societate. La urma urmei, cine vrea sa fie ranit? Cine vrea sa fie expus si raspunzator de orice lucru capricios care ni se intampla in viata? Raspunsul … foarte putine persoane!

3. Vulnerabilitatea in videochat

Ca model de videochat, daca esti vulnerabila cu un barbat, il vei agata de la primul cuvant. Va dori sa faca orice poate pentru a te face fericita. Domnii tanjesc dupa altfel de femei.

Cand o femeie este vulnerabila cu un barbat, inseamna ca se simte in siguranta cu el. Mai important, atunci cand este suficient de puternica in interior pentru a permite sa se arate sensibila, inseamna ca un domn se poate simti in siguranta cu ea.

Clientii isi vor o sa isi vor dori sa petreaca cat mai mult timp cu tine, chiar si prin intermediul unei camere web. Tocmai din acest motiv, tu trebuie sa iti arati vulnerabilitatea si nu vei regreta.

Instinctul biologic al barbatilor este de a proteja si asigura. Cand esti vulnerabila cu el, ii vei satisface aceste dorinte primare.

De cele mai multe ori, este mult prea infricosator pentru multe femei sa isi arate aceasta latura. In videochat,  a fi vulnerabila inseamna ca ii permiti persoanei care te priveste sa vada cine esti cu adevarat. In acest fel, vei fi considerata naturala si vei putea stabili o conexiune stransa si de durata cu clientul.

O femeie care stie sa fie vulnerabila, dar si puternica, este cea mai sexy in ochii celui care o priveste.

Iata cum trebuie sa decurga lucrurile:

  • Esti vulnerabila cu el
  • Se simte in siguranta cu tine
  • Isi lasa garda jos
  • El devine vulnerabil cu tine

 

In realitate, aproape toti oamenii sunt vulnerabili, oricat ar incerca sa nu arate acest lucru in anumite momente. Asadar, nu incerca sa fugi de acest lucru, invata sa primesti in viata ta lucruri frumoase, iar pe cele urate sa le dai uitarii!

sursa foto: shutterstock.com

Exit mobile version