FEEDBACK – cum trebuie gestionat, astfel incat acesta sa aiba un impact pozitiv asupra carierei tale
1. Definitia feedback-ului - Ce inseamna feedback si care este importanta acestuia?
Notiunea de feedback este folosita atat in viata personala, cat si in cea profesionala. Feedback-ul reprezinta parerea unei persoane despre un anumit fapt, lucru sau despre o anumita actiune. Astfel, feedback-ul poate fi negativ sau pozitiv.
Feedback-ul pozitiv este creionat de laude, aprecieri si pareri de bine, iar feedback-ul negativ reprezinta critici. De exemplu, feedback-ul pozitiv apare in momentul in care iti indeplinesti toate sarcinile cu brio la locul de munca, iar angajatorul apreciaza acest lucru, te felicita si iti ofera, eventual, o marire de salariu. In ceea ce priveste feedback-ul negativ, un exemplu concret reprezinta momentul in care nu reusesti sa realizezi un task in mod eficient, iar superiorii te critica si iti ofera diferite sfaturi pentru a reusi sa faci mai bine in viitor.
Avand in vedere aceste informatii, cu siguranta constientizezi ca ai primit si tu de-a lungul vietii o multime de feedback-uri, printre care pozitive si negative. Retine faptul ca un feedback constructiv, asertiv, este cel in care nu se aduc critici nefondate si cel care te indeamna spre o evolutie. Astfel, un feedback de calitate trebuie intotdeauna sa aduca argumente valabile si sfaturi pentru urmarea directiei corecte in viata personala sau profesionala.
Prin urmare, importanta feedback-ului in comunicare are o valoare inestimabila, deoarece fiecare persoana in parte se poate dezvolta si poate deveni cea mai buna varianta a sa cu ajutorul unui feedback corect, argumentat si orientat catre succes
2. Feedback - Cum oferi un feedback negativ, astfel incat acesta sa fie unul constructiv?
In cazul in care te afli intr-o pozitie de management intr-o firma si simti nevoia constanta de a evalua performantele angajatilor, de a oferi sfaturi si diferite directii profesionale, trebuie neaparat sa stii cum sa oferi o astfel de parere.
Daca iti doresti ca feedback-urile tale sa nu fie intelese gresit, sa nu raneasca si sa nu afecteze stima de sine a persoanelor in cauza, trebuie neaparat sa urmezi cativa pasi simpli. Nu te abate de la regulile de mai jos, mai ales daca nu vrei sa iti conturezi o imagine negativa in randul celor din jur.
Pasi pentru oferirea feedback-ului negativ unui angajat:
- Lauda, dupa care mentioneaza lucrurile negative
Este foarte important ca in momentul in care doresti sa oferi un feedback negativ unei anumite persoane, sa lauzi intai actiunile bune ale sale, dupa care sa critici ceea ce nu este corect.
In felul acesta, nu risti sa afectezi increderea in sine a persoanei in cauza si nici nu exista sanse ca punctul tau de vedere sa fie inteles gresit ori sa fie considerat a fi subiectiv.
- Adopta o atitudine pozitiva
Chiar daca poate parea destul de dificil sa critici actiunile unei anumite persoane cu zambetul pe buze, trebuie sa incerci sa adopti o atitudine cat mai pozitiva in momentul in care te pregatesti sa oferi feedback. Este foarte important sa zambesti, sa fii calma si sa iti indrepti toate parerile si argumentele spre obtinerea succesului.
Astfel, nu sta incruntata, fiindca in momentul in care oferi un feedback cu o astfel de atitudine este mai mult ca sigur ca persoana din fata ta va avea o parere negativa despre cele spuse de catre tine.
- Nu folosi cuvinte dure sau foarte negative
Este obligatoriu ca in momentul in care doresti sa oferi un feedback negativ, sa nu adresezi cuvinte jignitoare ori agresive celeilalte persoane. Cel mai bine este sa iti spui punctul de vedere intr-un mod cat mai politicos si diplomat, astfel incat sa nu ranesti.
- Ofera sfaturi pentru actiuni valoroase in viitor
Daca iti doresti sa oferi un feedback care sa aduca plus valoare celeilalte persoane, este necesar ca printre critici sa inserezi si cateva sfaturi. Cu siguranta, sfaturile vor genera ambitie si o vor indemna sa devina cea mai buna varianta a sa, astfel incat urmatorul feedback sa fie unul pozitiv.
Doar in felul acesta poti oferi persoanelor din jur feedback-uri constructive, care sa ajute la dezvoltarea acestora.
- Ofera exemple
In cazul in care consideri ca cealalta persoana nu poate intelege exact unde a gresit, cel mai bine este sa ii oferi cateva exemple, pe care sa le comentezi impreuna cu aceasta. In acest fel, feedback-ul poate fi inteles in totalitate.
Tine cont de toate aceste sfaturi primite mai sus si, cu siguranta, nu vei mai avea parte de reactii negative din partea persoanelor carora le oferi feedback. Vei vedea ca reactiile persoanelor in cauza se vor modifica simtitor in bine, lucru care este de dorit. Este o adevarata arta sa stii cum sa argumentezi o anumita actiune sau un anumit fapt, fara a jigni, a rani si fara a provoca reactii negative, de respingere si de neacceptare.
3. Feedback - Cum gestionezi un feedback venit din partea celorlalti?
Chiar daca este foarte important sa stii cum sa oferi un feedback valoros, la fel de important este sa stii si cum sa primesti o astfel de informatie.
Astfel, daca pana acum ai invatat cum trebuie sa indrumi persoanele din jurul tau spre o evolutie remarcanta, a venit timpul sa te pui la curent si cu modalitatea in care trebuie sa primesti atat un feedback pozitiv, cat si un feedback negativ.
Sfaturi pentru primirea unui feedback pozitiv:
- Bucura-te, insa nu te pierde cu firea
In momentul in care esti laudata si apreciata pentru ceea ce faci, cel mai bine este sa te ambitionezi sa faci din ce in ce mai bine, nu sa te pierzi cu firea si sa nu iti pierzi din interes. Foarte multe persoane lasa perseverenta si ambitia la o parte in momentul in care sunt apreciate, insa acest lucru este total gresit. Cel mai bine este sa iti dai in continuare interesul, pentru a primi constant feedback-uri bune, nu negative.
- Multumeste
Cat de frumos este sa multumesti unei persoane care iti ofera cuvinte de lauda! In momentul in care feedback-ul ia sfarsit, multumeste si fa in continuare ceea ce ai de facut cu capul sus si cu multa ambitie.
Sfaturi pentru primirea unui feedback negativ:
- Nu iti pierde speranta
Chiar daca nu-ti place si nici nu te simti confortabil sa fii criticata, cel mai bine este sa tii capul sus si sa nu iti pierzi ambitia si dorinta de a reusi. Incarca-te cu forte proaspete si nu te lasa daramata de un feedback primit din partea cuiva.
- Nu lua totul personal
Cel mai bine este sa incerci sa ramai obiectiva in momentul in care ti se ofera un feedback constructiv. Nu lua toate informatiile mult prea personal, ci incearca sa vezi situatia in mod obiectiv, pentru a intelege cat mai bine cele spuse de persoana din fata ta. In felul acesta reusesti sa te pui pe picioare si sa dobandesti mai multa incredere in tine.
In cazul in care intelegi un feedback in mod subiectiv, este foarte posibil ca pe viitor sa ai diferite neintelegeri cu persoana in cauza. Ti se poate parea ca acea persoana are ceva personal cu tine, nu te place sau iti vrea raul, lucru care nu este deloc adevarat, mai ales daca feedback-ul cuprinde atat critici, cat si sfaturi si laude.
- Nu te alimenta cu sentimentele negative provocate de un astfel de feedback
Chiar daca te poate supara extrem de tare un feedback negativ, nu trebuie sa ramai incrancenata o perioada lunga de timp, ci este necesar doar sa iti pui la treaba ambitia, perseverenta si curajul, pentru a reusi. In momentul in care te inchizi in tine, te deprimi sau stai suparata ore in sir, te concentrezi mult prea tare asupra sentimentelor negative, lucru care te poate tine in loc.
Este bine ca intotdeuna sa accepti un feedback negativ, sa intelegi lucrurile esentiale din acesta si sa inveti ceva din cele spuse de catre cealalta persoana. Daca faci toate aceste lucruri, cu siguranta nu te poate supara un feedback negativ, ci te poate incuraja sa mergi mai departe cu fruntea sus si cu multa dorinta de perfectionare.
- Invata ceva din fiecare feedback
In momentul in care primesti feedback, cel mai bine este sa incerci sa inveti ceva care sa te ajute pe viitor. Astfel, daca un anumit om iti zice sa iti dai mai mult silinta, sa te concentrezi si sa nu te mai lasi distrasa de lucrurile din jurul tau, nu trebuie sa te superi, ci trebuie sa iei aminte la cele spuse. Astfel, data viitoare incearca sa lasi telefonul deoparte si sa oferi toata atentia ta activitatii pe care trebuie sa o desfasori.
4. Feedback-ul in cariera unui model de videochat
In momentul in care te hotarasti sa devii model de videochat, cu siguranta ai nevoie de sustinerea si de sfaturile unei persoane care sa te indrume in aceasta directie. Este foarte important sa asculti sfaturile unui model cu experienta si a trainerilor, astfel incat sa inveti sa devii cea mai buna varianta a ta in acest domeniu.
Daca reusesti sa evoluezi si sa accepti feedback-urile celor din agentia de videochat, te vei putea bucura de venituri mult mai mari, care sa te impresioneze constant. Performantele din acest domeniu sunt direct proportionale cu finantele, asa ca daca iti doresti mai multi bani, trebuie sa iti dai silinta sa fii din ce in ce mai buna la locul de munca.
In momentul in care te afli pentru prima data in ipostaza de model de videochat, poate fi destul de greu sa te comporti si sa ai atitudinea unui model cu experienta. De aceea, daca iti doresti sa performezi, sa castigi mai multi utilizatori si sa ii fidelizezi, trebuie sa ceri sau sa accepti feedback-ul superiorilor.
Poate fi destul de dificil sa auzi ca nu ai tratat cum trebuie un utilizator sau ca trebuie sa nu mai fii atat de inhibata ori atat de timida, insa daca iti doresti cu adevarat sa te bucuri de o viata frumoasa, indestulata si lipsita de griji, cel mai bine este sa intelegi ideile de baza ale acestor pareri si sa evoluezi.
De exemplu, daca trainerul iti zice sa zambesti mai mult, sa fii cat mai naturala si sa le indeplinesti toate dorintele utilizatorilor, atunci tu trebuie sa tii cont de aceste sfaturi, sa le pui in aplicare si sa te bucuri de rezultate exceptionale.
La inceput te poti simti ranita, incapabila sau nepotrivita domeniului, insa daca iti dai silinta, adopti o atitudine pozitiva si nu iei criticile in mod mult prea personal, atunci cu siguranta va fi bine si vei reusi sa devii un model de videochat foarte placut si dorit.
In cele din urma, tine cont de toate aceste sfaturi si nu uita ca absolut toate feedback-urile primite pot avea un impact benefic in viata ta. Accepta cu zambetul pe buze, cu optimism si cu incredere toate parerile celor din jur, astfel incat sa reusesti sa devii cea mai buna varianta a ta si sa te transformi intr-o persoana cu foarte multe calitati de invidiat.
Sursa foto: Pexels.com