Aptitudini si competente personale – care sunt acestea si cum sa le imbunatatesti pentru domeniul videochat si nu numai

Scris de miruna

Categorii:

Aptitudini si competente personale – care sunt acestea si cum sa le imbunatatesti pentru domeniul videochat si nu numai, kendrastudio.ro, imagine 1
/var/www/vhosts/kendrastudio.ro/httpdocs/wp-content/themes/kendra/single.php:65:
array (size=1)
  0 => 
    array (size=4)
      'url_meniu' => string '' (length=0)
      'meniu_faq' => string 'NU' (length=2)
      'sectiuni' => 
        array (size=5)
          0 => 
            array (size=4)
              ...
          1 => 
            array (size=4)
              ...
          2 => 
            array (size=4)
              ...
          3 => 
            array (size=4)
              ...
          4 => 
            array (size=4)
              ...
      'pozitie_box_cu_meniu_in_dreapta' => string '1' (length=1)

Cu siguranta te-ai intrebat macar o data de ce trebuie sa treci in CV ce abilitati si competente personale ai. Angajatorii vor cauta mereu persoane care detin cat mai multe abilitati de acest tip sau chiar se vor uita doar dupa anumite calitati care sunt aplicabile la jobul respectiv.

 

Aceste abilitati sunt prezente in fiecare dintre noi, insa intensitatea lor este diferita. De exemplu, unii oameni pot detine abilitati mai bune de comunicare decat altii, ceea ce ii face mai potriviti pentru anumite joburi. Atunci cand iti cauti un loc de munca, este foarte important sa fii constienta atat de aptitudinile tale, cat si de ceea ce se cere.

 

Daca observi ca mai ai de dezvoltat anumite parti, cum ar fi faptul ca nu esti foarte obisnuita sa lucrezi intr-o echipa sau esti un pic timida, nu este nicio problema. Locul de munca potrivit te poate ajuta sa te dezvolti considerabil! De exemplu, daca vei lucra intr-un studio de videochat, cu siguranta vei scapa de inhibitii, iti vei imbunatati abilitatile de comunicare si te vei simti mai bine in pielea ta! Tot ce trebuie sa faci este sa ai in vedere principalele competente personale, sa te gandesti ce se aplica la tine si sa verifici daca ceea ce detii tu se aliniaza cu cerintele jobului tau, ca sa iti dai seama unde trebuie sa lucrezi.

1. Abilitatile personale - ce sunt, de fapt?

Abilitatile personale sunt atuurile oricarui candidat la un job. Angajatorii cauta candidati care nu detin doar cunostinte tehnice si teoretice specifice locului de munca, de exemplu, cunoasterea limbajurilor de programare, ci si competente personale, cum ar fi abilitatea de a lucra in echipa, atentia la detalii sau comunicare eficienta. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca un job nu inseamna doar lucrul la birou, chiar daca asta se intampla intr-o proportie destul de mare. Un loc de munca presupune lucrul cu alte persoane. De aceea, orice candidat ar trebui sa fie capabil sa se integreze intr-un colectiv, fie ca lucreaza offline sau online. Unui profesionist care detine doar cunostinte tehnice si care sta doar in „bula” lui ii va fi greu sa puna intrebari sau sa explice altor colegi cum vede el o anumita problema. Prin urmare, aceste lucruri trebuie specificate de la inceput de catre angajator si insusite de candidat, chiar daca, uneori, sunt de la sine intelese.

 

Candidatii cu abilitati personale puternice sunt foarte solicitati pentru o mare varietate de locuri de munca. Un angajat perfect stie cum sa interactioneze cu colegii si este de incredere. Deci, acest individ si-a perfectionat abilitatile personale si reuseste sa comunice eficient cu ceilalti, stie sa se exprime si sa dea sugestii. In plus, este motivat si pasionat de munca lui, ceea ce contribuie la succesul acestuia.

 

Abilitatile personale iti modeleaza nu numai traiectoria profesionala, ci si viata privata. In general, angajatorii cauta candidati la locuri de munca cu abilitati personale puternice, deoarece contribuie pozitiv la cultura firmei si sunt extrem de flexibili.

 

Spre deosebire de abilitatile tehnice care pot fi masurate, cum ar fi cunostintele juridice sau de limba straina, abilitatile personale reprezinta calitati intangibile sau trasaturi care imbunatatesc interactiunile noastre. Acestea sunt la fel de importante, daca nu chiar mai importante, pentru angajatori.

2. Exemple de aptitudini si competente personale

Inainte sa aplici la un job trebuie sa fii constienta de competentele tale personale ca sa le poti face cunoscute angajatorului tau. Iata care sunt principalele aptitudini personale:

 

  • Comunicarea

 

Orice pozitie implica comunicare. Fie ca este la telefon, prin e-mail sau fata in fata, a fi un bun comunicator face viata mai usoara pentru toti cei din jur.

Comunicarea este un drum cu doua sensuri, asa ca lucruri precum ascultarea activa, adresarea de intrebari relevante si mentinerea limbajului corpului deschis se incadreaza in portofoliul abilitatilor de acest tip.

 

Prin urmare, ca sa stii sa comunici, trebuie sa fii cat mai prietenoasa, sa stii sa asculti, nu doar sa iti astepti randul sa vorbesti, sa stii sa te exprimi coerent si sa fii deschisa la minte.

 

  • Managementul timpului

 

A fi capabila sa-ti gestionezi eficient timpul este esential pentru orice loc de muncă. Prioritizarea, planificarea si programarea sunt principalele caracteristici ale gestionarii timpului. Organizarea, respectarea sau depasirea termenelor va atrage atentia in mod negativ. Dupa ce ti-ai demonstrat abilitatile de gestionare a timpului, vei incepe sa ai mai multa independenta si vei avea mai multe oportunitati.

 

  • Abilitatile interpersonale

 

Asemanatoare cu abilitatile de comunicare, cele interpersonale sunt esentiale ori de cate ori trebuie sa interactionezi cu cineva la locul de munca, fie ca este seful tau, un coleg cu care lucrezi in fiecare zi, cineva din alt departament ori un client. Un candidat cu abilitati interpersonale puternice este, in mod natural, o persoana care se acomodeaza usor in orice mediu si este compatibila cu tot felul de oameni diferiti. Pentru un angajator, gasirea unui angajat care sa se potriveasca cu orice grup si care sa isi adapteze stilul de comunicare din mers este un vis devenit realitate.

 

  • Inteligenta emotionala (altfel cunoscuta sub numele de coeficient emotional sau EQ)

 

Aceasta este capacitatea de a intelege, utiliza si gestiona propriile emotii in moduri pozitive, de a usura stresul, de a comunica eficient, de a empatiza cu ceilalti, de a depasi provocarile si de a rezolva conflictele. Inteligenta emotionala te ajuta sa construiesti relatii mai puternice, sa reusesti in orice imprejurare, sa avansezi in cariera si sa iti atingi obiectivele personale. De asemenea, te poate ajuta sa te conectezi cu sentimentele tale, sa transformi intentia in actiune si sa iei decizii in cunostinta de cauza si in concordanta cu ceea ce conteaza cel mai mult pentru tine.

 

  • Gandirea critica

 

Aceasta implica adoptarea unei abordari analitice a problemelor. O astfel de capacitate nu numai ca te ajuta sa indeplinesti sarcinile atribuite in mod eficient, ci te ajuta, de asemenea, sa gasesti modalitati mai bune de a face lucrurile pentru toate sarcinile, prezente si viitoare. A fi o persoana cu gandire critica ajuta compania sa creasca, sa se adapteze si sa se imbunatateasca si este valoros in fiecare pozitie din fiecare industrie.

 

  • Creativitatea

 

Nicio afacere nu poate sa creasca sau sa se dezvolte fara creativitate. Posibilitatea de a gandi in afara limitelor pentru a rezolva anumite probleme poate economisi mult timp si bani. A fi creativa inseamna a fi tu cu adevarat. O persoana creativa nu se teme sa spuna ce are de spus, mai ales atunci cand nu este de acord cu anumite lucruri. Creativitate duce la o schimbare pozitiva. Desigur, este important si sa respecti anumite norme impuse de job, insa asta nu inseamna ca este gresit sa iti pui intrebari si sa iti lasi imaginatia sa zboare ca sa gasesti noi solutii, care te vor ajuta atat pe tine, cat si pe angajator sau client.

 

  • Flexibilitatea sau adaptabilitatea

 

Nu poti fugi de schimbare. Prin urmare, singura optiune este sa te adaptezi. A fi un angajat flexibil care se poate adapta la orice situatie este o trasatura foarte apreciata. Uneori, s-ar putea sa trebuiasca sa indeplinesti o sarcina care ar putea fi in afara zonei tale de confort. Daca esti adaptabila, inseamna ca te poti descurca singura, gasind solutii pe moment in conformitate atat cu valorile tale, cat si ale angajatorului tau. Acest lucru nu ar trebui sa te sperie, deoarece orice lucru necunoscut si care este inconfortabil la prima vedere te va dezvolta ca persoana.

 

  • Motivatia

 

Exact cum este important sa fii un bun coechipier si un bun ascultator, este la fel de important sa te automotivezi. Nu trebuie sa iti spuna cineva cum sa iti petreci fiecare minut al zilei. Daca iei initiativa, cu siguranta te vei face remarcata la locul de munca. De asemenea, ar trebui sa ai pasiune in ceea ce faci. Astfel, iti vei gasi cu adevarat motivatia si toate posibilitatile de a face o treaba buna cu sarcinile care iti sunt date.

 

  • Capacitatea de a rezolva probleme

 

Cat de bine te descurci sa gasesti solutii? Indiferent ce job vei avea, vei fi pusa in situatii in care va trebui sa te confrunti cu anumite probleme pe care va trebui sa le rezolvi singura. Angajatorii apreciaza oamenii care stiu sa gaseasca solutii eficiente, deoarece iau decizii rapid, reusind sa gandeasca logic si sa-si tina emotiile la distanta. Detinand toate informatiile necesare, iti poti folosi intuitia si gandirea inovatoare ca sa gasesti cea mai buna solutie. De asemenea, este important si sa stii sa colaborezi cu ceilalti, sa le respecti opiniile si sa fii deschisa propunerilor acestora.

 

  • Profesionalism

 

Aceasta abilitate a unei persoane implica faptul ca ar trebui sa fii matura, sa ai incredere in tine si sa fii responsabila. Mai mult decat atat, ar trebui sa fii onesta si sa arati integritate in orice situatie. Insa asta nu inseamna ca trebuie sa iti pierzi simtul umorului, ci doar trebuie sa stii cand este momentul potrivit pentru o gluma si cand este cazul sa fii o persoana serioasa. Un angajat de acest fel este unul pe care te poti baza intotdeauna pentru a face lucrurile in mod corect – procedural si etic.

 

3. Cum iti imbunatatesti abilitatile personale

Nu te alarma daca ai impresia ca nu detii toate abilitatile necesare unei angajate de succes. Uneori, te poti ajuta chiar de job ca sa dobandesti anumite competente.

De exemplu, in cazul in care alegi sa fii model de videochat, iti poti imbunatati abilitatile de comunicare, poti deveni mai dezinvolta, ve invata sa te organizezi mai bine si, nu in ultimul rand, vei deveni mai constienta de capacitatile tale de seductie.

 

Totusi, exista anumite lucruri pe care le poti face in afara locului de munca pentru a te putea dezvolta personal. Atunci cand iti doresti sa te dezvolti personal, iti vei evalua in permanenta obiectivele si valorile de viata si iti vei modela abilitatile si calitatile ca sa iti atingi potentialul. Aceasta munca a ta cu tine insati va contribui la maturitatea, succesul si satisfactia ta.

 

Iata cateva idei pe care le poti pune in practica chiar acum ca sa incepi calatoria dezvoltarii tale personale:

 

  • Infrunta-ti fricile. Fa o lista cu toate lucrurile care te sperie si fa-ti curaj sa le pui in practica, cum ar fi vorbitul in public;

 

  • Citeste cat mai mult;

 

  • Cere feedback de la locul de munca sau chiar si pareri despre modul de a interactiona de la cei apropiati;

 

  • Observa oamenii din jurul tau. Ia tot ce e mai bun de la persoanele pe care le admiri;

 

  • Tine un jurnal, ca sa te poti cunoaste mai bine.

4. Imbunatatirea abilitatilor personale de comunicare

Abilitatile de comunicare sunt cele care cu siguranta fac diferenta. Daca, in general, esti timida si ti-e frica sa spui ce ai de spus, ar trebui sa te gandesti la atuurile tale si sa investesti in dezvoltarea ta personala. Atunci cand esti multumita de cine esti, nu iti va mai fi teama sa vorbesti. Totusi, indiferent de personalitatea ta, ar trebui sa tii cont de urmatoarele lucruri, daca iti doresti sa iti imbunatatesti abilitatile de comunicare:

 

  • Asculta

 

Oamenii vor sa stie ca sunt auziti. Asculta cu adevarat ce spune cealalta persoana, in loc sa te gandesti cum sa iti formulezi raspunsul. Solicita clarificari pentru a evita neintelegerile. In momentul in care vorbesti cu o persoana, ea ar trebui sa fie cea mai importanta. De aceea, ar trebui sa ii oferi toata atentia ta.

 

  • Adreseaza-te si foloseste limbajul potrivit

 

Este ok sa folosesti acronime si limbaj informal atunci cand vorbesti cu un prieten, dar daca trimiti un e-mail sefului tau, atunci va trebui sa te adresezi formal. De asemenea, ar trebui sa observi cum prefera fiecare persoana sa i te adresezi, poate ca unii oameni prefera o adresare informala chiar daca au un rang superior. Mai mult decat atat, ar trebui sa utilizezi prenumele sau poreclele preferate de interlocutorul tau. Astfel, pentru a avea o conversatie eficienta, trebuie sa iti mulezi stilul de comunicare in functie de persoana care se afla in fata ta.

 

 

Cu alte cuvinte, abilitatile personale sunt necesare atat in cazul in care iti doresti sa avansezi in cariera, cat si pe plan personal. De aceea, trebuie sa investesti cu adevarat in imbunatatirea lor.

 

 

Sursa foto: Pexels.com

 

Programeaza un interviu azi si beneficiezi de oferta noastra limitata, salariu minim garantat de 5000 de lei!

afla detalii!