Empatia – Semne, tipuri si motive

Scris de miruna

Categorii:

Empatia – Semne, tipuri si motive, kendrastudio.ro, imagine 1
/var/www/vhosts/kendrastudio.ro/httpdocs/wp-content/themes/kendra/single.php:65:
array (size=1)
  0 => 
    array (size=4)
      'url_meniu' => string '' (length=0)
      'meniu_faq' => string 'NU' (length=2)
      'sectiuni' => 
        array (size=6)
          0 => 
            array (size=4)
              ...
          1 => 
            array (size=4)
              ...
          2 => 
            array (size=4)
              ...
          3 => 
            array (size=4)
              ...
          4 => 
            array (size=4)
              ...
          5 => 
            array (size=4)
              ...
      'pozitie_box_cu_meniu_in_dreapta' => string '1' (length=1)

Empatia este abilitatea de a intelege emotional ce simt ceilalti oameni, de a vedea lucrurile din punctul lor de vedere si de a te imagina pe tine in locul lor. Cand vezi o alta persoana suferind, exista posibilitate sa te poti transpune instantaneu in locul celeilalte persoane, sa ii simti si intelegi, in acelasi timp, trairile. Exista, de asemenea, diferite tipuri de empatie definite de catre psihologi. Kendra Studio te va ajuta sa intelegi toate aceste lucruri, dar si sa afli daca esti o persoana empatica sau nu si daca acest lucru poate fi folosit si de modelele de videochat.

1. Ce este empatia si ce legatura poate avea cu videochat-ul?

Termenul „empatie”, in cazul in care nu stiai ce inseamna, este folosit pentru a descrie o gama larga de experiente. Cercetatorii in emotii definesc, in general, acest termen ca abilitatea de a simti emotiile altor persoane, impreuna cu capacitatea de a-ti imagina ceea ce ar putea gandi sau simti altcineva. Exista mai multe tipuri de empatie: afectiva sau emotionala, cognitiva si somatica.

 

Empatia depaseste cu mult simpatia, care ar putea fi considerata „simtire” pentru cineva. In schimb, empatia reprezinta „simtirea” sentimentelor unei persoane, prin folosirea imaginatiei. Dezvoltarea empatiei este cruciala pentru stabilirea relatiilor si comportamentului compasional. Aceasta implica experimentarea punctului de vedere al altei persoane, mai degraba, decat a propriei persoane.

 

Empatia nu este o experienta umana unica. A fost observat la multe animale si chiar si la sobolani. Insa, poate aparea intrebarea: de ce ai nevoie de empatie?

 

Empatia este importanta, deoarece ne ajuta sa intelegem cum se simt ceilalti, astfel incat sa putem raspunde in mod adecvat situatiei. Este, de obicei, asociat cu comportamentul social si exista multe cercetari care arata ca empatia poate duce la un comportament mai ajutator.

 

Persoanele care se pricep sa citeasca emotiile altora, cum ar fi manipulatorii, ghicitorii, ar putea sa-si foloseasca abilitatile empatice excelente in beneficiul lor, ducand la inselarea altor persoane.

 

In domeniul videochat-ului, empatia este un mijloc prin care modelele comunica cu clientii. Simtindu-se intelesi si avand impresia ca cineva este in asentimentul lor, vor fi atrasi de cea care ii vorbeste din spatele ecranului, formandu-se o conexiune intre cei doi. Acest lucru, din punct de vedere al business-ului, este oportun, pentru ca ofera posibilitatea ca respectivul client sa stea mai mult in convorbire cu modelul, lucru care se concretizeaza, la sfarsit, in castiguri mari.

 

Asadar, empatia este unul dintre atuurile pe care este bine ca orice model de videochat sa il foloseasca in activitatea sa.

2. Semne care iti vor spune ca esti un om empatic

In cazul in care vrei sa afli daca esti o persoana empatica, exista cateva semne care te vor ghida spre aflarea raspunsului:

 

  • Iti place sa asculti cu adevarat ceea de au de spus alte persoane
  • Oamenii iti spun adesea despre problemele lor
  • De multe ori, te gandesti la ce simt alti oameni
  • Alte persoane vin la tine pentru sfaturi
  • De multe ori, te simti coplesit de evenimente tragice
  • Incerci sa ii ajuti pe ceilalti care sufera
  • Uneori, te simti epuizat sau coplesit in situatiile neplacute din viata altor persoane
  • Iti pasa profund de ceilalti oameni
  • Ti se pare greu sa stabilesti limite in relatiile cu alte persoane

 

A da dovada de empatie te poate transforma intr-o persoana preocupata de bunastarea si fericirea altora. Totusi, acest lucru te poate face sa te simti complesit sau chiar trist, cand te gandesti la situatiile prin care trec alte persoane.

3. Tipuri de empatie

Exista trei tipuri de empatie pe care o persoana le poate experimenta. Acestea sunt:

 

Empatia afectiva sau emotionala

 

Empatia afectiva reprezinta abilitatea unui om de a intelege emotiile si trairile altei persoane, dar si de a raspunde acestora. Un astfel de tip de empatie poate duce la dezvoltarea unei preocupari constante pentru fericirea persoanelor din jurul tau, dar si la trairea unor sentimente de suferinta in urma celor auzite. Imagineaza-ti ca stai langa o persoana apropiata tie, cum ar fi mama ta, sora sau cea mai buna prietena, iar aceasta incepe sa planga. Acest lucru are un impact asupra ta, nu? Este posibil sa incepi si tu sa te simti din ce in ce mai trista. O persoana empatica, practic, se transpune in experienta emotionala a altcuiva.

 

Cercetatorii de psihologie sociala descriu empatia emotionala/afectiva in trei parti:

 

  • Simti aceeasi emotie ca si cealalta persoana
  • Simti tristete ca raspuns la durerea lor
  • Simti compasiunea fata de persoana din fata ta

 

 

Empatia somatica

 

Empatia somatica reprezinta un fel de reactie fizica, ca si raspuns la sentimentele altei persoane. Oamenii pot experimenta, uneori, fizic ceea ce o alta persoana simte in acelasi moment. De exemplu, ai observat o persoana jenata de o anumita situatie? Este mai mult decat posibil sa incepi sa te inrosesti si fastacesti chiar si tu, asta daca esti o persoana empatica. Sau in momentul in care vezi o persoana ranita, exista riscul ca si tu sa simti durere fizica.

 

Empatia cognitiva

 

Empatia cognitiva este denumita si drept „luarea de perspectiva”. Asadar, prin intermediul acestui stimul, te poti plasa in situatia altei persoane si poti intelege mult mai bine experienta acestuia, mai ales daca este vorba de o persoana apropiata care sufera. De exemplu, daca un prieten nu primeste un loc de munca pentru care a fost intervievat, cel mai probabil, ii poti vedea dezamagirea. Cu toate acestea, ai putea identifica, de asemenea, faptul ca este o persoana talentata si ca va putea sa isi gaseasca un job mult mai bun in viitorul apropiat.

4. Este empatia genetica?

A putea identifica si raspunde la emotiile altor persoane te poate ajuta in mentinerea unor relatii sanatoase. Conform unui studiu recent, au fost identificare rezultate conform carora empatia unor persoane nu este doar un rezultat al educatiei si experientei sociale, ci si, partial, un rezultat al genelor. Empatia are doua parti: capacitatea de a recunoaste gandurile si sentimentele altei persoane si capacitatea de a raspunde cu o emotie adecvata la gandurile si sentimentele altcuiva.

 

Cercetatorii au aratat ca nivelurile scazute ale hormonului oxitocina ar putea fi responsabile de empatia scazuta, iar alte studii au aratat ca deteriorarea anumitor zone ale creierului poate determina oamenii sa aiba empatie mai mica sau deloc. Cercetarea a fost realizata de oamenii de stiinta de la Universitatea Cambridge din Regatul Unit – in colaborare cu colegii de la Institutul Pasteur, Universitatea Paris Diderot si Centrul National Francez de Cercetare Stiintifica.

 

Unii oameni sunt mai empatici decat altii, iar noul studiu a dezvaluit ca o parte semnificativa de empatie este transmisa pe cale genetica. Mai exact 10%, conform studiului realizat de catre cercetatori.

 

O alta constatare cheie este ca femeile tind sa fie mai empatice decat barbatii, insa acest lucru nu se datoreaza genelor. Cercetatorii nu au putut gasi diferente genetice legate de empatie intre cele doua sexe.

 

5. Lipsa empatiei - semne si motive

Probabil fiecare persoana a interactionat cel putin o data cu un om care pare sa aiba o lipsa de empatie. De cele mai multe ori, aceste experiente pot aduce frustrare, neliniste si dezamagire, mai ales in momentele in care ai nevoie de o persoana care sa te sprijine si sa iti ofere sfaturi bune.

 

Devine si mai greu si dureros dacă esti intr-o relatie cu cineva care nu poate sa se puna in locul tau. Insa exista anumite semne prin care iti poti da seama ca o persoana este lipsita de empatie. Chiar daca fiintele umane sunt creaturi sociale, de cele mai multe ori, empatia nu vine in mod natural la fiecare persoana. Exista chiar si cazuri in care unii oameni sufera de tulburare de deficit de empatie.

 

Iata care sunt semnele care te vor ajuta sa identifici o persoana lipsita de empatie:

 

  • Critica adesea alte persoane fara a se pune in locul lor
  • Par oameni reci si tristi
  • Cred 100% in corectitudinea propriilor idei si judeca orice alta persoana care le considera gresite
  • Nu se simt fericiti pentru alte persoane
  • Au probleme in a-si pastra prietenii
  • Nu se imprietenesc usor
  • Nu se inteleg cu ceilalti membrii ai familiei
  • Se simt indreptatiti sa primeasca favoruri si se folosesc de alte persoane pentru a-si satisface dorintele
  • In cadrul unui grup de persoane, vor avea tendinta sa vorbeasca mult prea mult despre ei insisi si despre viata lor fara sa le pese cu adevarat de celelalte persoane
  • In momentul in care ranesc o persoana apropiata, tind sa dea vina pe actiunea ei
  • Acestia cred ca este vina persoanei care este ranita, deoarece fie a reactionat gresit, fie a meritat acel lucru

 

Insa de ce unii oameni sunt lipsititi de empatie? Oamenilor carora le lipseste empatia au fost, probabil, crescuti in familii care evitau sa intre in contact cu sentimentele lor si chiar i-au condamnat pe altii pentru ceea ce simt. Unii oameni au invatat sa-si „inchida” sentimentele la inceputul vietii, intr-o asemenea masura incat si-au „inchis” inimile si nici macar nu isi pot simti propriile sentimente – cu siguranta, nu pot relationa sau simti sentimentele altora. Drept urmare, acestor oameni ajung sa le lipseasca compasiunea de sine si iubirea.

In majoritatea cazurilor, dezvoltarea si cultivarea empatiei este posibila numai daca persoanele sunt dispuse sa schimbe modul in care relationeaza cu ceilalti. Cu toate acestea, exista si alte cazuri in care lipsa empatiei este asociata cu tulburari severe, cum ar fi narcisismul, tulburarile de personalitate antisociale si psihopatia. In aceste cazuri, aceste persoane trebuie sa apeleze la un ajutor profesional, asta daca sunt deschise.

 

Narcisismul – Acesti oameni sunt egocentrati si se preocupa doar de ei insisi. In plus, ii lasa pe altii in urma. Lipsa empatiei in aceasta tulburare de personalitate are legatura cu faptul ca ei nu pot vedea dincolo de ei insisi.

 

Psihopatie – Aceasta tulburare este legata de incapacitatea de adaptare la normele sociale. Este dificil pentru persoanele cu aceasta tulburare sa se conecteze cu ceilalti.

 

Tulburari de personalitate antisociale –  Persoanele cu aceasta tulburare au, de obicei, instabilitate emotionala, ceea ce le face dificila mentinerea unor relatii stabile. Le este greu sa inteleaga si sa prezica ce simt altii.

 

 

Afla care sunt lucrurile pe care oamenii lipsiti de empatie nu le fac:

 

  • Nu isi fac griji pentru tine, nu iti acorda atentie, motivul fiind ca sunt mult prea concentrati asupra lor;

 

  • Nu sunt sensibili! Chiar daca le spui ce gandesti si ce simti, acestia nu isi vor manifesta interesul de a percepe si intelege problemele prin care treci;

 

  • Nu au incredere in alte persoane. Avand in vedere ca nu pot percepe ce gandesc si simt alti oameni, acestia nu se vor simti niciodata in siguranta cu cineva;

 

  • Le este greu sa creada in sentimentele altora. Chiar daca tu ii vei spune ca o iubesti, exista sanse ca respectiva persoana sa nu te creada;

 

  • Nu ofera compasiune! Aceste persoane nu simt obligatia de a ajuta la trecerea altor persoane peste suferinta si durere.

 

Chiar daca le vei explica acestor persoane ca te ranesc prin intermediul actiunilor lor, de obicei, nu vor intelege si te vor face sa te simti vinovat. Incearca sa ai grija cu astfel de persoane, deoarece le lipseste empatia si pot provoca multa durere si suferita oamenilor empatici! In cazul in care ai in jurul tau astfel de persoane, afla cum sa te comporti cu ele:

 

  • Nu te infuria si nu judeca – In aceasta situatie, nu este vorba despre tine. Incearca sa iti amintesti mereu ca nu esti tu persoana care are o problema de conectare emotionala, iar nimic nu are legatura cu tine;

 

  • Nu incerca sa ii faci sa iti inteleaga sentimentele – Incercarea de a le insufla empatie acestor persoane este o pierdere atat de timp, cat si de energie. Acest lucru nu va face decat sa iti sporeasca starea proasta pe care oricum o aveai;

 

  • Discuta despre fapte reale – In loc sa discuti despre sentimente si trairi, cel mai bine este sa purtati o discutie despre evenimente reale, deoarece comunicarea se va realiza intr-un mod mult mai usor, intrucat nu se vor mai simti vinovati;

 

  • Incearca sa te distantezi de astfel de persoane – Bineinteles, aceasta regula nu se aplica si persoanelor care locuiesc cu un om lipsit de empatie. Insa, in cazul in care tu nu treci printr-o astfel de situatie, incearca sa te detasezi de o prietenie toxica. Nu spune nimeni ca trebuie sa o inchei, dar ar fi o idee buna sa raresti vizitele si intalnirile. Poti opta pentru pastrarea unei conexiuni superficiale.

 

Avand in vedere cele prezentate, in timp ce oamenii sunt, in general, destul de preocupati de propriile sentimente si emotii, empatia te poate ajuta sa intelegi emotiile pe care le simt ceilalti. Iar in cazul in care ai in preajma ta persoane lipsite de empatie, incearca sa iti aduci aminte ca nu poti salva pe toata lumea, iar stabilirea unor limite este esentiala pentru a face fata unor eventuale probleme.

 

sursa foto: shutterstock.com

Programeaza un interviu azi si beneficiezi de oferta noastra limitata, salariu minim garantat de 5000 de lei!

afla detalii!