Freelancer in Romania: Ce reprezinta?

Scris de miruna

Categorii:

Freelancer in Romania: Ce reprezinta?, kendrastudio.ro, imagine 1
/var/www/vhosts/kendrastudio.ro/httpdocs/wp-content/themes/kendra/single.php:65:
array (size=1)
  0 => 
    array (size=4)
      'url_meniu' => string '' (length=0)
      'meniu_faq' => string 'NU' (length=2)
      'sectiuni' => 
        array (size=4)
          0 => 
            array (size=4)
              ...
          1 => 
            array (size=4)
              ...
          2 => 
            array (size=4)
              ...
          3 => 
            array (size=4)
              ...
      'pozitie_box_cu_meniu_in_dreapta' => string '1' (length=1)

A fi freelancer este o optiune din ce in ce mai intalnita pe piata joburilor din Romania, insa nu multi se incumeta, de fapt, sa incerce aceasta modalitate de a munci. In mod cert, exista plusuri si minusuri cand vine vorba despre o astfel de abordare, dar, pentru a putea lua decizia corecta, este important sa te documentezi in prealabil si sa te informezi cu privire la detaliile si specificul domeniului tau de activitate. Pentru a fi pe deplin pregatita, este recomandat sa afli cateva lucruri esentiale despre ce presupune aceasta pozitie.

 

In acest articol, vei afla ce inseamna a fi liber-profesionist si cum poti afla daca ti se potriveste!

1. Ce este un freelancer?

A fi freelancer inseamna a fi liber-profesionist – acest lucru presupune sa muncesti pe cont propriu, fara a apartine de nicio firma sau organizatie. Din ce in ce mai multi oameni isi doresc aceasta varianta de lucru, insa, de multe ori, este dificil de pus in practica, fiindca sistemele de organizare nu faciliteaza intotdeauna astfel de abordari. Daca vrei sa fii freelancer, te vei ocupa de mare parte din indatoririle pe care le are, in mod normal, angajatorul. Asadar, exista anumite aspecte de care este bine sa tii cont daca vrei sa pornesti pe acest drum:

 

  • Domeniul de activitate

 

Domeniul in care activezi este important pentru a putea face un plan bine stabilit. In functie de acest factor, poti observa care este specificul jobului tau – prestare de servicii, vanzare de produs, etc. Odata ce ai stabilit acest detaliu, vei vedea ca sunt anumiti pasi pe care este bine sa-i bifezi pentru a pune totul la punct – infiintarea unei firme, modalitatea de lucru, spatiul necesar si multe altele. Poti urma sfaturi ale celor care au trecut deja prin aceasta experienta, pentru a vedea care sunt avantajele si dezavantajele, dar si impedimentele prin care poti trece prin acest proces.

 

  • Concurenta si piata

 

Cand iti doresti sa initiezi un proiect, este esential sa cunosti piata si concurenta. Pentru a putea oferi servicii de calitate, bazate pe cererea consumatorilor, este obligatoriu sa studiezi, chiar si la un nivel basic, ce alte afaceri de acelasi tip exista in domeniul respectiv. Astfel, vei reusi sa acoperi lipsurile si necesitatile care inca nu au fost satisfacute de catre organizatiile deja existente – facand acest lucru, iti poti scurta drumul catre succes!

 

  • Suportul legal

 

Este recomandat sa iei in considerare si factorul legal. Pentru a fi in totala legalitate ca freelancer, trebuie sa gasesti forma cea mai buna de organizare – fie ca optezi pentru o firma, un PFA sau alte modalitati, important este sa nu uiti si de taxele si impozitele aferente. Va trebui sa te informezi supilmentar cu privire la acestea, pentru a le putea gestiona in mod optim.

 

 

 

 

  • Echipa

 

Daca tii cont de specificitatile activitatii tale, vei vedea ca exista doua variante: cea de a dezvolta totul pe cont propriu si cea de a forma o mica echipa. Daca, in primul caz, vei fi personajul principal care rezolva toate treburile, in cel de-al doilea, vei putea delega responsabilitati – fapt care te va scuti de la anumite actiuni care necesita timp. Totusi, aceste detalii se modifica substantial in functie de proiectul pe care ti l-ai propus.

 

 

2. Model de videochat freelancer – Ce inseamna si ce presupune?

Daca iti doresti sa fii model de videochat freelancer, este bine sa cunosti cateva detalii care tin de acest domeniu. In general, sunt aplicabile toate principiile generale caracteristice unei profesii liber-profesioniste, insa, odata ce intri in detalii specifice, exista cativa factori pe care trebuie sa-i iei in calcul:

 

  • Platforma necesara

 

Pentru a putea gasi clientii interesati de serviciile pe care le oferi, ai nevoie de o platforma care sa faca legatura intre tine si ei. Astfel, poti dezvolta una personala (ceea ce necesita investitie si preocupare) sau poti colabora cu unele deja existente. Pentru a putea afla care sunt cele mai bune optiuni in acest sens, este esential sa studiezi „paleta” de posibili parteneri care te pot ajuta in acest demers, punandu-ti la dispozitie clientela lor. Totusi, trebuie sa fii atenta la clauzele pe care le stipuleaza acestia in contractul incheiat cu tine, deoarece se pot percepe taxe, in functie de ceea ce iti ofera.

 

  • Oportunitatile existente

 

Atunci cand pornesti pe un astfel de drum pe cont propriu, unul dintre primii pasi pe care trebuie sa-i faci are legatura cu studiul oportunitatilor existente. Pentru a te putea dezvolta concret si eficient, este bine sa tintesti catre o categorie de clienti care vor vrea sa plateasca pentru ceea ce pui la dispozitie. Fie ca decizi sa colaborezi cu site-uri specializate, fie ca vrei sa iti dezvolti o platforma, acorda o atentie speciala acestui detaliu, pentru a-ti putea castiga locul pe piata de profil.

2.1. Model freelancer online in Romania – De ce sa alegi o astfel de optiune? 

 

Te-ai gandit sa incepi un astfel de proiect si sa fii un model de videochat freelancer? Exista cateva avantaje in acest sens, care te pot determina sa pornesti in aceasta calatorie:

 

  • Independenta

 

Sentimentul de independenta atinge cote importante atunci cand deschizi o afacere bazandu-te doar pe puterile tale. Acest lucru poate fi benefic pentru tine, atat din punct de vedere psihic, cat si din punctul de vedere al viitorului. Stiind ca nu depinzi de nimeni, poti gestiona activitatea asa cum crezi de cuviinta si o poti dezvolta in sensul in care vrei tu.

 

  • Programul

 

Programul este un factor de care se preocupa oricine, din dorinta de a avea parte de flexibilitate si de posibilitatea de a echilibra cat mai bine viata personala cu cea profesionala. Timpul este o cerinta specifica, pe care multi freelanceri o au – de aceea, ei vor sa aiba control asupra acestui aspect, iar el poate fi obtinut mai usor atunci cand esti liber-profesionist.

 

  • Factorul financiar

 

Uneori, intermediarii, agentiile sau platformele cu care poti colabora in calitate de angajat, percep o serie de comisioane substantiale, care iti pot micsora venitul total. Acesta este un alt avantaj al profesiilor de freelancing – tu esti prima care incasezi bani si poti decide ce vei face cu ei si cum ii vei investi mai departe, insa nu uita ca si tu va trebui sa platesti statului, sa tii o contabilitate si asa mai departe, deci documenteaza-te foarte bine inainte.

 

2.2. Model freelancer online in Romania – De ce sa NU alegi o astfel de optiune? 

 

Totusi, este bine sa iei in calcul si anumite dificultati cu care te poti confrunta. Actionand singura, te poti lovi de anumite aspecte care iti pot incetini evolutia pe plan profesional. Din acest punct de vedere, poate fi o optiune mai buna sa colaborezi cu specialisti care iti pun la dispozitie experienta lor, dar si o serie de alte beneficii. Iata cateva motive pentru care NU merita sa fii model de videochat freelancer:

 

  • Siguranta

 

Siguranta este un deziderat, mai ales in cazul unui domeniu precum videochat-ul. Aceasta se poate ramifica in mai multe directii utile pentru o desfasurare propice a activitatii tale. Daca alegi sa fii angajata unui studio, lucratul este constant – ceea ce, in cazul freelancing-ului, nu este intotdeauna valabil, fiindca este responsabilitatea ta sa-ti gasesti clientii. De asemenea, in acest fel poti avea certitudinea ca site-urile folosite sunt sigure si licentiate, fara surprize neplacute care pot aparea ulterior.

 

  • Beneficiile

 

Daca ai un astfel de contract de munca, beneficiile sunt aceleasi ca in cazul oricarui alt job de angajat: asigurare medicala, taxe platite, training specializat si sprijin in orice moment. Asadar, prin intermediul unei agentii, nu mai trebuie sa-ti bati capul cu birocratie si cu prospectia pietei, deoarece acestea vor fi rezolvate de catre angajator. Multi prefera acest mod de lucru, deoarece este mai lipsit de stres – nu te preocupi cu detalii care nu tin de activitatea ta, ci doar actionezi in sensul profesiei tale.

 

 

 

In cazul in care ai decis ca aceasta este forma de organizare ideala pentru tine, poti afla de la specialisti cum sa te angajezi repede si simplu, in doar cativa pasi. Bineinteles, poti avea intrebari suplimentare, la care ti se vor oferi raspunsuri detaliate, pentru a fi pregatita in totalitate inainte de a lua hotararea finala.

 

3. Alte joburi potrivite pentru a fi freelancer in Romania

Ai aflat ce e un freelancer, ai cercetat pareri ale altor oameni, dar tot nu stii incotro sa te indrepti? Nu te ingrijora, fiindca exista o multitudine de locuri de munca pentru care poti opta in Romania, care iti vor oferi beneficii si avantaje similare. Poti descoperi mai multe despre acestea, informandu-te cu atentie despre posibilitatile de dezvoltare si formare pe care le ai. Iata cateva dintre cele mai apreciate joburi de freelancer:

 

  • Tehnician gene/unghii

 

Din ce in ce mai multe domnisoare si doamne devin tehnicieni in specializari estetice. Fie ca preferi genele, fie unghiile, aceste activitati nu sunt asa de tehnice precum le spune denumirea, ci sunt joburi care implica, pe langa indemanare, si un spirit artistic. Daca te pasioneaza zona de beauty, dar ai si o inclinatie catre a lucra cu propriile maini, acesta este un domeniu ideal pentru tine!

 

  • Dansatoare

 

Iti place sa dansezi, dar nu te-ai gandit niciodata ca ai putea sa faci asta in mod profesionist? Afla ca exista o multime de fete care se reprofileaza, optand pentru un job care imbina arta cu abilitatile fizice. Poti gasi diverse colaborari cu oamenii din breasla si, astfel, te poti promova in calitate de dansator freelancer! Avantajele sunt nenumarate: te distrezi, faci miscare si evoluezi, in acelasi timp!

 

  • Cosmeticiana

 

Orice cosmeticiana isi poate crea, in timp, o paleta de clienti stabili si constanti – prin urmare, este o modalitate excelenta de a te descurca in timp ce activezi ca freelancer! Piata este in continua dezvoltare si, chiar daca inceputul poate fi mai anevoios, cu siguranta vei gasi oameni care sa beneficieze de serviciile tale.

 

  • Make-up Artist

 

Daca iti place pictura, desenul sau artele vizuale, insa consideri ca nu ai talentul necesar pentru a te specializa in aceasta directie, make-up-ul este un punct de intersectie intre tehnica si arta. Este foarte usor sa iti faci un portofoliu pe care sa-l promovezi, apoi, pe retelele de socializare sau prin alte platforme, iar clientii nu vor intarzia sa apara! Astfel, vei reusi sa faci ceva ce iti place, dar si sa creezi o multitudine de look-uri inedite si originale, care vor schimba cu totul infatisarea celor ce-ti calca pragul.

 

 

In concluzie, freelancingul este un mod excelent de a deveni propriul tau sef. Insa, ca in orice profesie, lucrurile sunt mai complicate odata ce te apuci de treaba. Daca te tenteaza ideea de a fi stapan pe activitatea ta, mergi cu incredere pe acest drum, dar nu inainte de a obtine toate informatiile necesare, pentru a fi pregatita cum se cuvine! Doar o documentare amanuntita te poate face sa inlaturi toate obstacolele, cu scopul de a-ti indeplini dorintele.

 

Totusi, daca observi ca a fi freelancer nu este pentru tine, nu te ingrijora! Exista cate ceva pentru toata lumea, iar valorile, principiile si nevoile fiecaruia sunt unice! In cazul in care simti ca ai nevoie de sprijin si siguranta, opteaza pentru un contract de munca stabil, care iti va pune la dispozitie toate beneficiile pe care le vrei. Oricare ar fi alegerea ta, este important sa fii impacata cu tine insati si sa actionezi conform credintelor si aspiratiilor tale – doar astfel vei reusi sa ajungi in locul in care te imaginezi, fara a aduna frustrari si nemultumiri inutile pe drum. Ai incredere in intuitia ta si actioneaza cu curaj in orice directie – vei remarca, in mod cert, ca lucrurile vor incepe sa se miste, odata ce vei lua o hotarare ferma, intr-un sens sau altul!

 

 

Sursa foto: shutterstock.com

Programeaza un interviu azi si beneficiezi de oferta noastra limitata, salariu minim garantat de 5000 de lei!

afla detalii!