Scris de miruna
Categorii:
/var/www/vhosts/kendrastudio.ro/httpdocs/wp-content/themes/kendra/single.php:65: array (size=1) 0 => array (size=4) 'url_meniu' => string '' (length=0) 'meniu_faq' => string 'NU' (length=2) 'sectiuni' => array (size=5) 0 => array (size=4) ... 1 => array (size=4) ... 2 => array (size=4) ... 3 => array (size=4) ... 4 => array (size=4) ... 'pozitie_box_cu_meniu_in_dreapta' => string '1' (length=1)
Libidoul este un termen care se foloseste, in mod obisnuit, pentru a descrie dorinta sexuala in general sau dorinta de activitate sexuala. Organizatia Nationala a Sanatatii afirma faptul ca sanatatea sexuala ofera bunastare fizica, emotionala, mentala si sociala in raport cu sexualitate. Din acest motiv, medicii moderni recunosc si promoveaza importanta libidoului ca fiind unul dintre factorii cheie ai sanatatii generale si ai unei vieti echilibrate.
De-a lungul istoriei, termenul de “libido” a avut o semnificatie diversa in activitatea psihiatrilor si psihanalistilor – precum Sigmund Freud – care l-a descris ca fiind o parte a dualismului instinctual (instinctual dualism – ID), iar – Carl G. Jung – a identificat libidoul energie psihica.
Astazi, astfel de definitii ample sunt utilizate rareori, la fel si explicatiile stiintifice oferite de catre experti. Adesea, termenul de libidou este de cele mai multe ori utilizat pentru a semnifica dorinta sexuala si concentrarea unei persoane pe aceasta.
Fiecare persoana trebuie sa cunoasca informatii despre ce este libidoul, cum poti stimula crestea libidoului la femei sau la barbati, dar si ce inseamna scaderea libidoului si de ce are loc. Echipa KendraStudio iti va oferi raspunsurile la toate intrebarile pe care le ai despre libidou!
Definitia atribuita termenului de libidou, conform dictionarului explicativ al limbii romane, este aceea de – energie psihica legata de impulsurile vitale, in special de cel sexual; dorinta necontrolata de satisfacere a instictului sezual.
Astfel, aceasta energie psihica instinctuala care, in teoria psihanalitica, este derivata din indemnurile biologice primitive, precum placerea sexuala sau auto-conservarea, si care este exprimata in activitatea constineta sexuala se numeste libidou.
Cuvantul latin libido, care inseamna “dorinta/pofta” a fost imprumutat de Sigmund Freud ca nume pentru un concept in propriile sale teorii. La inceput, el a definit libidoul ca insemnand energia instinctuala asociata cu dorinta sexuala. Mai tarziu, el a largit semnificatia cuvantului si a inceput sa-l foloseasca pentru a inseamna energia mentala din spaele activitatii umane intentionate de orice fel. Cu alte cuvinte, libidoul (pentru care Freud a folosit si termenul de eros, un cuvant grecesc care inseamna “iubire sexuala”) a ajuns sa fie potrivit si pentru a semnifica instinctul de viata, care a inclus si sexul impreuna cu celelalte impulsuri pe care se bazeaza omul pentru a se mentine in viata. In general, termenul este folosit in vorbirea uzuala pentru a semnifica “dorinta sexuala”.
Libidoul unei persoane reprezinta si o parte a personalitatii unui om care este provocata de dorintele emotionale, in special cele sexuale.
Libidoul se refera la dorinta sexuala sau emotia si energia mentala legate de sex. Un alt termen pentru aceasta este tocmai cel de – „dorinta sexuala”.
Libidoul ridicat este dificil de definit, deoarece standardul pentru libidoul „normal” depinde de fiecare persoana, acesta fiind diferit de la o persoana la alta.
In acelasi timp, exista numeroase aspecte si factori care pot influenta libidoul, precum:
Pe scurt, de cele mai multe ori, libidoul este influentat de:
– factori biologici, cum ar fi nivelul de testosteron si estrogen;
– factori psihologici, cum ar fi nivelurile de stres;
– factori sociali, precum relatiile intime.
O scadere a dorintei sexuale se poate dezvolta atat din cauza afectiunilor medicale, cat si a problemelor psihologice sau emotionale.
Dorinta sexuala inhibata este un tip de disfunctie sexuala care afecteaza atat barbatii, cat si femeile. O reducere a dorintei sexuale a fost asociata cu niveluri scazute de testosteron la barbati. La fel, femeile aflate in tranzitia menopauzei raporteaza uneori o scadere a dorintei sexuale. Mai multe tipuri de boli cronice si dureri cronice pot duce, de asemenea, la o scadere a dorintei sexuale, probabil printr-o combinatie a efectelor fizice ale bolii, precum si a stresului psihologic asociat cu o boala cronica.
Raportul sexual dureros (dispareunie) poate duce la pierderea libidoului la femei. Factorii psihologici cu care se poate asocia libidoul scazut includ o imagine corporala slaba, anxietatea, stima de sine scazuta, stresul, comunicarea slaba, lipsa sau incalcarea increderii si conflictele nerezolvate. Anumite medicamente, cum ar fi unele antidepresive pot provoca, la randul lor, o reducere a dorintei sexuale.
Pe scurt, cauzele libidoului scazut:
3.1 Lipsa sau scaderea libidoului la femei
Dorintele sexuale ale femeilor fluctueaza in mod natural de-a lungul anilor. Nivelurile maxime si minime coincid, de obicei, cu inceputul sau sfarsitul unei relatii sau cu schimbari majore de viata, cum ar fi sarcina, menopauza sau boala. Unele medicamente utilizate pentru tulburari pot provoca scaderea apetitului sexual la femei.
Daca lipsa ta de interes pentru sex continua sau revine si provoaca suferinta personala este posibil sa ai o afectiune numita tulburare de interes sexual/excitare. Dar nu trebuie treci prin toate acestea pentru a cauta ajutor. Daca te deranjeaza un libidou scazut sau poate unul prea ridicat – exista modificari ale stilului de viata si tehnici sexuale care pot ajuta in aceasta privinta.
Daca iti doresti sa intreti relatii sexuale mai rar decat isi doreste partenerul tau, niciunul dintre voi nu este neaparat in afara normei sau nivelului libidoului- desi diferentele pot aduce dupa sine numeroase situatii neplacute.
In mod similar, chiar daca dorinta sexuala este mai slaba decat a fost odata, relatia ta poate fi mai puternica ca niciodata. Concluzie: nu exista un numar magic de rapoarte sexuale pe care trebuie sa le aiba o persoana si nici la cat trebuie sa ajunga nivelul libidoului pentru a defini un nivel sexual scazut. Toate aceste lucruri variaza intre femei.
Simptomele apetitului sexual scazut la femei includ:
– Lipsa interesului pentru orice tip de activitate sexuala, inclusiv masturbarea;
– Niciodata sau numai rareori ai fantezii sau ganduri sexuale;
– Esti ingrijorata de lipsa ta de activitate sexuala sau lipsa fanteziilor, iar acest lucru te face sa ai, indirect, un apetit sexual scazut.
Dorinta pentru sex se bazeaza pe o interactiune complexa de multe lucruri care afecteaza intimitatea, inclusiv bunastarea fizica si emotionala, experientele, stilul de viata si relatia ta actuala. Daca intampini o problema in oricare dintre aceste domenii, acest lucru iti poate afecta dorinta de a face sex.
Pe langa acestea, lipsa libidoului poate aparea si din alte cauze. O gama larga de boli, modificari fizice si medicamente pot provoca un impuls sexual scazut, inclusiv:
In plus, mai exista trei factori importanti care pot influenta intr-un mod negativ libidoul:
Modificarile nivelurilor hormonale iti pot modifica dorinta de a face sex. Acest lucru poate aparea in cazuri precum:
Starea ta sufleteasca iti poate afecta dorinta sexuala. Exista multe cauze psihologice ale apetitului sexual scazut, inclusiv:
Pentru multe femei, apropierea emotionala este un preludiu esential al intimitatii sexuale. Deci, problemele din relatia ta pot fi un factor major in apetitul sexual scazut. Scaderea interesului pentru sex este adesea rezultatul unor probleme in curs, cum ar fi:
3.2. Lipsa sau scaderea libidoului la barbati
Pierderea libidoului (apetitul sexual) afecteaza o cincime din barbati, la un anumit punct din vietile lor.
De foarte multe ori, o astfel de pierdere a apetitului sexual are legatura cu stresul, fie el de natura profesionala sau de natura personala. Pana si anumite episoade importante pot duce la o reducere a libidoului, cum ar fi casatorii, aparitia unui copil sau interventii medicale.
Insa, daca o reducere semnificativa a libidoului apare din senin, durand chiar o perioada mai lunga timp, atunci ar trebui sa apara si semnele de intrebare. O astfel de pierdere a apetitului sexual poate ascunde probleme mai serioasa de natura personala sau medicale. Problema ar putea chiar fi stilul de viata. Cauzele din care poate aparea libidoul scazut la barbati, pot fi urmatoarele:
Libidoul sau dorinta sexuala variaza in mod natural de la o persoana la alta. A avea un impuls sexual scazut nu este neaparat o problema, dar daca o persoana doreste sa-si stimuleze libidoul, poate incerca o serie de metode naturale eficiente. Iata 5 dintre ele:
Fumatul poate avea un impact negativ asupra sistemului cardiovascular al unei persoane. O buna sanatate a inimii este importanta pentru o buna functionare sexuala. Persoanele care fumeaza pot constata ca nivelul lor de energie si dorinta sexuala cresc dupa ce renunta.
Unii oameni de stiinta leaga excesul de greutate si obezitatea de apetitul sexual scazut, impreuna cu alti factori legati de fertilitatea redusa. Acesti factori sunt asociati cu elemente de natura hormonala, cum ar fi concentratii scazute de testosteron.
Unele persoane care sunt supraponderale pot prezenta si ele efecte psihologice, cum ar fi increderea corporala mai mica.
Mentinerea unei greutati corporale sanatoase poate imbunatati dorinta sexuala a unei persoane, atat fizic, cat si psihologic. Consumul unei diete sanatoase si exercitiile fizice regulate pot contribui la realizarea acestui lucru, precum si la cresterea nivelului general de energie al unei persoane.
Un somn bun poate imbunatati starea generala de spirit si nivelul de energie al unei persoane, iar unele cercetari leaga, de asemenea, calitatea somnului de libidou. Un studiu realizat la scara mica din 2015 a sugerat ca orele mai multe de somn cu o seara inainte au crescut dorinta sexuala a doua zi.
A avea experiente sexuale mai bune poate creste dorinta unei persoane de a face sex, sporind astfel libidoul. In multe cazuri, oamenii isi pot imbunatati experientele sexuale petrecand mai mult timp atingand, sarutand si folosind jucarii sexuale. Unii oameni numesc aceste actiuni “outercourse”.
Viata sexuala te poate influenta in toate activitatile pe care le desfasori pe parcusul unei zile obisnuite. Pentru un model de videochat, acesta poate fi complet esential. Motivatia si starea a unui model online pot fi influentate mai mult decat crezi de nivelul ridicat al libidoului. Pentru un randament cat mai mare, dar si pentru o energie cat mai pozitiva in fata camerei, fiecare model are nevoie de o viata sexuala activa.
Tu stiai toate aceste lucruri despre libidou?
Sursa foto: shutterstock.com
Programeaza un interviu azi si beneficiezi de oferta noastra limitata, salariu minim garantat de 5000 de lei!
afla detalii!