Moralitate – Ce este moralitatea si cum te ajuta in viata profesionala

Scris de Monica

Categorii:

Atunci cand alegi un loc de munca pot exista multe piedici in intregul proces. Fie ca este ceva personal sau care tine de alte aspecte, trebuie sa alegi cu grija meseria care ti se potriveste si care sa te faca fericita. Intr-un loc in care nu te simti confortabil, apreciata si in largul tau nu vei reusi sa rezisti foarte mult timp si poate fi daunator pentru tine. Moralitatea are un rol foarte important atunci cand esti pregatita sa alegi un job nou. Daca vrei sa descoperi mai mult despre moralitate si ce este aceasta, citeste in continuare acest articol.

Moralitate – Ce este moralitatea si cum te ajuta in viata profesionala, kendrastudio.ro, imagine 1
/var/www/vhosts/kendrastudio.ro/httpdocs/wp-content/themes/kendra/single.php:65:
array (size=1)
  0 => 
    array (size=4)
      'url_meniu' => string '' (length=0)
      'meniu_faq' => string 'NU' (length=2)
      'sectiuni' => 
        array (size=4)
          0 => 
            array (size=4)
              ...
          1 => 
            array (size=4)
              ...
          2 => 
            array (size=4)
              ...
          3 => 
            array (size=4)
              ...
      'pozitie_box_cu_meniu_in_dreapta' => string '0' (length=1)

1. Cateva lucruri despre moralitate

Moralitatea se refera la setul de standarde care ii ajuta pe oameni sa traiasca cooperativ in grupuri unul cu celalalt. Este, de asemenea, ceea ce societatea determina ca fiind “corect” si “acceptabil”. Uneori, actionand intr-o maniera morala inseamna ca oamenii trebuie sa isi sacrifice propriile interese pe termen scurt pentru a satisface ideile societatii. Persoanele care contravin acestor standarde pot fi considerate imorale.

Daca te-ai intrebat vreodata ce inseamna moralitate si cum se stabileste aceasta in societate, acum e momentul sa descoperi cateva lucruri despre acest subiect. Moralitatea nu este ceva care se poate defini exact. Ceea ce se accepta intr-o cultura, poate fi raspuns fara dar si poate in alta cultura. Regiunile geografice, religia, familia si experientele de viata influenteaza foarte mult morala.

Ideile despre faptul ca unele comportamente sunt morale sau nu, cum ar fi relatiile sexuale inainte de casatorie, relatiile intre persoane de acelasi sex si multe altele de acest fel, s-au schimbat de-a lungul timpului. In timp ce cea mai mare parte a populatiei a considerat candva aceste comportamente ca fiind “gresite”, marea majoritate a populatiei considera ca aceste activitati sunt “acceptabile” in prezent. In unele regiuni, culturi si religii, utilizarea contraceptiei este considerata imorala. In alte parti ale lumii, unii oameni considera ca aceasta este un lucru moral de facut, deoarece reduce sarcinile neplanificate, gestioneaza populatia si reduce riscul de boli cu transmitere sexuala.

Unii savanti nu fac distinctie intre morala si etica. Ambele au de-a face cu binele si raul. Unii oameni cred ca moralitatea este personala, in timp ce eitca se refera strict la standardele unei comunitati. De exemplu, comunitatea in care locuiesti poate sa considere ca sexul inainte de casnicie nu este o problema, dar la nivel personal, s-ar putea sa o consideri o problema. Prin aceasta definitie, moralitatea ta ar contrazice etica din comunitatea ta.

2. Cum este o persoana morala

Morala se formeaza din valorile unei persoane. Valorile sunt fundamentul capacitatii unei persoane de a judeca intre bine si rau. Morala se bazeaza pe aceasta pentru a forma reguli specifice, bazate pe context, care guverneaza comportamentul unei persoane. Ele sunt formate din experienta de viata a unei persoane si sunt supuse opiniei.

O persoana morala este o persoana cu principii bine inradacinate, care isi doreste sa faca bine fara sa incurce pe cineva.

 

Morala in societate

Exista intr-adevar un cod moral standard in societate in zilele noastre? In timp ce majoritatea oamenilor respecta legile societatii, ei respecta si anumite moravuri sociale care sunt guvernate de morala. In timp ce morala tinde sa fie condusa de convingerile si valorile personale, exista cu siguranta unele concepte morale comune.

 

Exemple de moralitate in literatura

Un lucru important pe care trebuie sa il retii este ca morala unei persoane este diferita de morala unei povesti. Morala reprezinta un set de reguli care guverneaza comportamentul unei persoane Morala unei povesti este invatatura generala pe care autorul inceaca sa o prezinte. Desigur, cele doua se pot alinia, dar sunt lucruri separate. De exemplu, un personaj s-ar putea lupta pentru a-si elibera sotia condamnata pe nedrept din inchisoare, deoarece morala lui ii spune ca treaba unui barbat este sa-si apere sotia. In incercarea lui de a o elibera, el va face orice, inclusiv sa minta si sa insele, care sunt lucruri aflate in contrast cu moralitatea, pentru a o scoate afara. In cazul acesta, morala povestii nu este “fii sincer” sau “nu minti”. Mai de graba ar putea fi “Familia este pe primul loc”.

3. Cateva lucruri despre moralitate la locul de munca

Moralitatea este importanta in viata unei persoane, atat in viata de zi cu zi, cat si la locul de munca. De asemenea, aceasta iti poate schimba complet viata, in functie de alegerile pe care le faci. Exista o multime de joburi in care poti ajunge sa iti pierzi moralitatea si sa nu te mai consideri o astfel de persoana. Multi oameni isi doresc, inainte de toate, sa devina un lider moral si sa aiba reguli exacte dupa care sa traiasca pentru a actiona responsabil, a trai fara regrete, a actiona cu inspiratie si a fi motivati. Daca iti doresti sa devii un lider moral, atunci iata cativa pasi care te-ar putea ajuta in drumul tau catre succes:

 

Identifica un set de valori

Liderii morali se ghideaza cu valori si etici pe care le dezvolta in timp si cu ajutorul experientei. Exemple de valori includ integritarea, respectul, responsabilitatea, comunitatea, incluziunea, corectitudinea si serviciul.

 

Gestioneaza-ti egoul

Liderii morali au un sentiment de sine si nu se simt amenintati de altii. Ei recunosc, de asemenea, ca sinele lor nu este cel mai important lucru si ca leadership-ul nu este despre ei. Conducerea inseamna a-i servi pe ceilalti. Nu este vorba despre tine sau despre interesele tale. Liderii adevarati pretuiesc alti oameni si pun interesul celorlalti pe primul loc.

 

Ia in considerare diverse grupuri de oameni si include opiniile lor

Liderii nu isi impun valorile altora. Ei iau in considerare valorile acestora. Ei interactioneaza cu ceilalti si ii inteleg. Combinatia dintre valorile lor si valorile diferitelor grupuri informeaza o viziune pentru un viitor mai bun.

 

Imbratiseaza schimbarile

Oamenii cauta un indrumator moral atunci cand au nevoie de o schimbare. Liderii nu se tem de schimbare. Au curajul si convingerea de a impartasi o viziune pentru a incerca sa aduca schimbari pozitive.

 

Construiti un consens si stabiliti unitatea

Este rar ca toata lumea sa fie de acord cu parerile tale. Un lider asculta oameni cu opinii diferite. Un lider stie sa nu incerce sa ii cucereasca pe toti. De asemenea, liderii stiu sa nu creeze diviziuni. Liderii morali fac tot posbilul pentru a comunica un scop care poate inspira cat mai multi oameni care isi doresc sa ia parte la implementarea schimbarilor pozitive pentru binele mai mare.

Moralitatea este ceva pentru care toata lumea se poate stradui. Poate fi dificil de atins, dar merita provocarea pentru tine si pentru cei din jurul tau. Cunoaste-ti valorile, ai grija de ego-ul tau, imbratiseaza-i pe ceilalti si cauta sa faci lucruri bune care sa te ajute nu doar pe tine, ci si pe ceilalti. Asuma-ti responsabilitatea de a construi o lume mai buna pentru toti.

In functie de locul de munca pe care il ai, te poti lovi de diverse situatii care sa iti puna la incercare moralitatea si ideea ta asupra acestui aspect. Tot ce trebuie sa faci este sa ai grija intotdeauna inainte de a face o alegere. Pune totul cap la cap si masoara-ti cuvintele in asa fel incat sa nu regreti ulterior. Moralitatea este importanta atat in relatiile pe care le ai cu colegii de la job, cat si cu prietenii si familia.

In meserii precum model videochat, avocat, procuror, politist moralitatea poate avea un rol foarte important. Totusi, nu lasa pe nimeni sa iti distruga din temelii tot ceea ce ai reusit sa construiesti. Scopul pe care il ai in meseria respectiva este unul important, care poate schimba complet perceptia oamenilor asupra anumitor aspecte despre tine. Tot ceea ce alegi sa faci trebuie sa faci din pasiune si sa ignori parerile negative spuse de ceilalti la adresa ta. O vora aruncata in vant, care nu are pic de morala, este demna de lasat de o parte.

4. Despre valoare morala ca model videochat

Dupa cum a fost mentionat si mai sus, sunt anumite meserii care pot parea dificile de pastrat atunci cand vine vorba despre moralitate. Parerile oamenilor sunt impartite, iar moralitatea tine nu doar de educatie, ci si de religie si generatie. Daca te-ai decis sa fii model videochat, insa iti e teama de ce va spune lumea, atunci sunt cateva lucruri pe care ar trebui sa le stii, lasand la o parte grijile de genul acesta.

Ceea ce alegi sa faci tine strict de tine si de felul in care te face sa te simti acest lucru. Daca esti o persoana increzatoare si plina de entuziasm, nu trebuie sa lasi nimic sa stea in calea fericirii tale. Chiar daca unele persoane cred ca videochatul nu este un loc de munca moral, trebuie sa stii ca sunt multi oameni care nu sunt de acord cu acest lucru. Este important sa stii parerile caror persoane sutn mai importante pentru tine si sa stii exact ce iti doresti tu sa faci.

In plus, comportamentul femeii in timpul programului poate fi diferit de la membru la membru. Tu alegi cum sa te comporti si cum sa conversezi cu fiecare persoana. Daca iti doresti sa descoperi mai multe despre acest subiect, cauta informatiile relevante care sa te ajute sa te dezvolti si sa inveti mai multe lucruri. Nimeni nu s-a nascut invatat, iar cu ajutorul unui trainer profesionist vei putea deveni un model de videochat care poate castiga o multime de bani.

 

Moralitatea este importanta in viata de zi cu zi si in relatiile cu oamenii din jurul tau. Ai grija de tine si de sanatatea ta mentala si stabileste-ti niste valori bine inradacinate. Nu lasa pe nimeni sa te jigneasca sau sa te desconsidere. Este important sa alegi sa faci lucruri care iti plac si care te fac fericita atat in viata profesionala, cat si in cea de zi cu zi. Locul de munca reprezinta o buna parte din zi, de aceea este foarte important sa te simti bine atunci cand lucrezi. Alege meseria care te face fericita si care iti poate satisface si nevoile materiale.

Sursa foto: pexels.com

Programeaza un interviu azi si beneficiezi de oferta noastra limitata, salariu minim garantat de 5000 de lei!

afla detalii!