Prejudecata – una dintre cele mai dure „arme” folosite de oameni

Scris de miruna

Categorii:

Prejudecata – una dintre cele mai dure „arme” folosite de oameni, kendrastudio.ro, imagine 1
/var/www/vhosts/kendrastudio.ro/httpdocs/wp-content/themes/kendra/single.php:65:
array (size=1)
  0 => 
    array (size=4)
      'url_meniu' => string '' (length=0)
      'meniu_faq' => string 'NU' (length=2)
      'sectiuni' => 
        array (size=4)
          0 => 
            array (size=4)
              ...
          1 => 
            array (size=4)
              ...
          2 => 
            array (size=4)
              ...
          3 => 
            array (size=4)
              ...
      'pozitie_box_cu_meniu_in_dreapta' => string '1' (length=1)

Unul dintre cele mai des intalnite obstacole de care oamenii se lovesc zilnic este cu siguranta prejudecata. Din pacate, atat aceasta, cat si etichetarea, au devenit extrem de comune pana in punctul in care, de multe ori, nici nu se mai sesizeaza. 

 

Multe persoane inclina sa asocieze prejudecata cu ignoranta, insa acest lucru este gresit de cele mai multe ori, pentru ca, de fapt, aceasta este inradacinata adanc in firea oamenilor si a fost insuflata inca din copilarie de catre cei din jur. Odata cu trecerea anilor, prejudecatile si etichetarea s-au dezvoltat doar ca rezultat al societatii in care traim si al grupurilor din care facem parte. 

Prejudecata apare oriunde: in scoala, in anturajul de prieteni, la locul de munca si chiar ca urmare a experientelor personale.

 

Aceasta a fost si este in continuare una dintre cele mai dure si „letale” arme ce poate fi utilizata impotriva oamenilor si care nu provoaca rani fizice, vizibile, ci, mai grav, lasa urme adanci la nivel psihic si emotional. Psihologii considera ca o persoana care are prejudecati priveste mereu lumea sau o parte din ea intr-o singura culoare si, indiferent de cate nuante exista, de fapt, ea va continua sa vada lucrurile la fel.

Descopera citind acest articol exact ce este prejudecata, cum poate afecta un om si ce locuri de munca sunt supuse unei etichetari gresite.

1. Ce inseamna prejudecata? - Ce inteles are acest cuvant

Daca te intrebi exact ce inteles are cuvantul „prejudecata”, afla ca, de cele mai multe ori, face referire la opiniile preconcepute fata de o anumita persoana din diverse motive precum etnie, sex, clasa sociala, varsta, religie, handicap, nationalitate, sexualitate ori alte caracteristici de natura personala. 

 

Prejudecata este asociata si cu diferite convingeri nefondate si se caracterizeaza, in general, printr-o atitudine excesiva, radicala, ce nu tine cont de nicio influenta rationala din jur. 

De asemenea, se considera ca oamenii ce au prejudecati prezinta o atitudine negativa fata de orice alta persoana din grupul din care fac parte si tind sa eticheteze rapid un individ, indiferent daca il cunosc suficient sau nu.

 

2. Cum sunt afectati oamenii de prejudecata?

Prejudecata poate fi nu doar o atitudine negativa, ci si una pozitiva insa, din pacate, de cele mai multe ori, este folosita pentru a eticheta o persoana in mod negativ. Acest lucru poate lasa traume psihice adanci si poate afecta inclusiv comportamentul unui om. Ea se caracterizeaza cel mai des prin lipsa de obiectivitate si empatie fata de cei din jur. 

 

Este dovedit faptul ca, in momentul in care judecam oamenii si ii etichetam, acestia sunt afectati la nivel psihic si emotional, iar rezultatul prejudecatilor poate fi devastator pentru increderea si stima de sine, precum si pentru comportamentul acestora. 

Deseori, persoanele etichetate gresit incep usor, usor sa se retraga din viata sociala si sa evite contactul/comunicarea cu cei din jur. Devin timizi, neincrezatori si, mai ales, nefericiti sau chiar depresivi – toate aceste lucruri pot fi declansate de prejudecata.

 

Tocmai din acest motiv, empatia este considerata fundamentala pentru a corecta un astfel de comportament nociv fata de oamenii din jur – inainte de a eticheta rapid o persoana, ar trebui sa te asiguri ca o faci in mod corect si ca nu comiti o nedreptate, care, ulterior, va fi greu de indreptat. De multe ori, prejudecata are capacitatea de a face oamenii sa aiba o viziune distorsionata a realitatii, iar acest lucru poate crea conflicte majore si ireparabile.

3. Prejudecati referitoare la profesii - cele mai judecate joburi

Prejudecati exista peste tot si nu „iarta” nici aspectul profesional. Sunt numeroase joburi in diverse domenii care sunt extrem de judecate, de cele mai multe ori, in mod gresit de catre oameni. 

Din pacate, odata ce au primit o anumita eticheta este greu sa o inlature in timp, iar majoritatea persoanelor au tendinta de a prelua opiniile celor ce emit astfel de prejudecati. 

 

Iata unele dintre cele mai „blamate” profesii, unde parerile gresite sunt „in floare”:

 

 

  • Model intr-un studio videochat 

 

Acesta pare a fi un subiect nesfarsit de discutii pro si contra, iar un job in domeniul videochat-ului este asociat deseori si in mod eronat cu „cea mai veche ocupatie din lume”. 

In realitate, insa, a fi model intr-un studio de videochat sau de acasa este o profesie legala ca oricare alta si nu presupune niciun contact fizic. Se incheie un contract de angajare videochat, se platesc contributiile la stat si se asigura angajatilor un salariu, asigurari de sanatate etc. Bineinteles, nu oricine poate sau este dispus sa lucreze intr-un astfel de domeniu, insa etichetarea si prejudecatile legate de o astfel de profesie si de persoanele care o practica sunt cu mult exagerate. 

 

 

  • Freelancer

 

Activitatea de tip freelancing este asociata mai mult cu… statul degeaba sau lucratul pe bani putini. Exista multe prejudecati in ceea ce priveste aceasta profesie, de la castiguri insuficiente, la imposibilitatea evolutiei profesionale, spre exemplu. In plus, multe persoane care cocheteaza cu ideea unui astfel de job pun mare accent pe opiniile celor din jur, iar, de obicei, din cauza parerilor gresite ale celorlalti, renunta la idee. 

Ca si freelancer ai numeroase domenii in care poti activa precum: IT, marketing, content writing, handmade, etc. Incearca sa renunti la prejudecati si sa incerci – altfel, cum te poti convinge daca este un tip de munca ce merita sau nu?

 

 

  • Hostess

 

Desi este o meserie banoasa, jobul de hostess nu este privit peste tot la fel. De exemplu, persoanele care il practica in cafenele, restaurante sau in alte astfel de locuri sunt percepute diferit fata de cele care il practica in cluburi. De ce? Pentru ca exista o viziune distorsionata a acestei profesii practicate intr-un club ce isi desfasoara activitatea preponderent noaptea. 

 

Fetele, in special, sunt deseori judecate pentru simplul fapt ca lucreaza la ore tarzii si, astfel, se poate ajunge intr-un punct in care meseria de hostess sa fie asociata cu lucruri ce nu au nicio legatura cu realitatea. A practica acest job presupune intampinarea clientilor cu un zambet, conducerea acestora la masa si a avea grija de ei pentru ca ei sa aiba parte de o atmosfera placuta, iar, uneori, o conversatie rapida, prietenoasa, pentru ca acestia sa se simta bine primiti. Insa totul merge doar pana aici, la aceste responsabilitati simple de „gazda” a locatiei respective.

 

Asadar, daca ai fost vreodata afectat/a de etichetarea si prejudecatile oamenilor din jur, ar fi bine sa-ti amintesti ce impact a avut acest lucru asupra ta si sa incerci sa nu o faci si tu la randul tau, indiferent de cat de diversi sunt oamenii pe care ii cunosti.

 

Sursa foto: unsplash.com

Programeaza un interviu azi si beneficiezi de oferta noastra limitata, salariu minim garantat de 5000 de lei!

afla detalii!