Prezentarea personala la interviul de angajare

Scris de miruna

Categorii:

Prezentarea personala la interviul de angajare, kendrastudio.ro, imagine 1
/var/www/vhosts/kendrastudio.ro/httpdocs/wp-content/themes/kendra/single.php:65:
array (size=1)
  0 => 
    array (size=4)
      'url_meniu' => string '' (length=0)
      'meniu_faq' => string 'NU' (length=2)
      'sectiuni' => 
        array (size=5)
          0 => 
            array (size=4)
              ...
          1 => 
            array (size=4)
              ...
          2 => 
            array (size=4)
              ...
          3 => 
            array (size=4)
              ...
          4 => 
            array (size=4)
              ...
      'pozitie_box_cu_meniu_in_dreapta' => string '1' (length=1)

Dacă ai fost contactată pentru stabilirea unui interviu, deja ești cu un pas mai aproape de jobul visat! Etapa evaluării aplicației tale și a CV-ului este una deosebit de importantă și selectivă, deoarece poți fi eliminată din start, fără să mai ai ocazia de a te prezenta în fața unui recrutor.

Așadar, dacă ai trecut cu bine peste această etapă și ai fost chemată la o întâlnire la sediul companiei, fii mândră de tine, dar nu te relaxa, deoarece prezentarea personală la interviul de angajare cântărește foarte mult pentru angajator în luarea deciziei de a încheia un contract cu tine sau cu un alt candidat.

Interviul poate fi stresant și dificil de parcurs, chiar și pentru o persoană experimentată, care a mai participat la multe astfel de prezentări. De aceea, dacă ești la început de drum sau ai deja experiență, dar ești foarte emotivă, trebuie să te pregătești temeinic și să afli cum trebuie să te prezinți la un interviu, deoarece angajarea ta sau a altei persoane depinde de părerea pe care recrutorii și-o fac despre tine.

1. Cum să te prezinți la un interviu pentru a avea cât mai multe șanse de reușită?

După ce ai confirmat și stabilit data și ora interviului, trebuie să începi imediat să te pregătești pentru această întâlnire importantă.

În primul rând, informează-te foarte bine despre domeniul în care activează compania unde dorești să te angajezi și studiază în detaliu ce presupune postul pentru care candidezi. Pentru asta, analizează în amănunt anunțul postat pe internet, la care ai aplicat, și documentează-te despre activitatea angajatorului de pe site-ul propriu, Facebook sau alte canale de social media, unde vei găsi informații prețioase despre istoria, valorile și prestigiul organizației.

După ce ți-ai format o opinie despre specificul jobului, începe să îți pregătești o prezentare personală, în care să te descrii cât mai bine și cât mai relevant pentru postul pe care îl vizezi.

 

1.1. Prezentarea personală pentru interviu – aspecte generale

Pentru a nu lăsa impresia că ești nepregătită, încă de acasă, trebuie să compui un text care să te descrie cât mai complet și să ajute recrutorii să te cunoască. Acest lucru este util deoarece în cadrul întâlnirii, emoțiile te pot copleși, iar astfel nu vei mai fi capabilă să realizezi pe moment o prezentare care să fie apreciată și să te aducă mai aproape de jobul dorit.

Așadar, pentru a nu fi luată prin surprindere, pregătește-ți un discurs despre calitățile tale, dar prezintă-le sub forma unor povești despre situațiile cu care te-ai confruntat în cariera ta profesională sau în viața personală, dacă nu ai o experiență vastă, și cum ai reușit să depășești anumite obstacole.

Astfel de istorisiri nu trebuie să dureze mai mult de câteva minute, așa că pune accentul pe ocaziile în care ți-ai demonstrat spiritul de echipă, ai făcut față presiunii și ai soluționat probleme în momente de criză, ai reușit să respecți termene limită foarte strânse sau alte situații în care ai pus în aplicare abilitățile tale, dovedind astfel că ești potrivită și pentru postul în discuție.

 

1.2. Cum trebuie să te prezinți la un interviu în funcție de jobul pentru care candidezi?

În funcție de domeniul pe care l-ai ales, prezentarea la interviu trebuie să fie adaptată cerințelor stricte sau mai relaxate ale fiecărui angajator. Un aspect deosebit de important, de care va depinde impresia bună sau proastă pe care o vei lăsa, este comportamentul tău, atât verbal, cât și non-verbal, precum și imaginea pe care o afișezi. Așadar, în funcție de locul de muncă unde vrei să te angajezi, va trebui să îți personalizezi conduita. Iată câteva exemple după care să te ghidezi:

 

La bancă

Dacă urmărești un post într-o instituție bancară, trebuie să știi că regulile sunt foarte stricte, atât în ceea ce privește activitatea, cât și ținuta. Astfel, va trebui să fii foarte bine pusă la punct cu normele și dispozițiile legale în domeniul bancar, deoarece cu siguranță vei primi întrebări pentru verificarea cunoștințelor. De asemenea, felul în care te îmbraci va spune multe despre tine, așa că alege un outfit cât mai formal și elegant. În niciun caz nu te poți prezenta în blugi, fustă scurtă sau bluze cu imprimeuri ori mesaje.

La o editură

A fi redactor la o revistă sau o editură de carte nu presupune restricții foarte dure în ceea ce privește îmbrăcămintea, de aceea pentru prezentarea la un interviu de angajare în acest domeniu poți adopta un stil mai relaxat, dar decent în același timp. În plus, este o probabilitate mare să ți se ceară un portofoliu cu creațiile tale anterioare, așa că asigură-te că ai tot ce îți trebuie la tine.

 

La un studio de videochat

Dacă ai ales să aplici pentru un interviu la Kendra Studio, unde câștigurile sunt foarte mari, iar condițiile de muncă sunt excelente, prezentarea personală pentru un astfel de interviu se va concentra pe abilitățile tale de a face performanță în acest domeniu, unde poți avea rezultate remarcabile, chiar dacă nu ai experiență. Pe site-ul agenției, poți găsi cu ușurință detalii despre angajare videochat și răspunsuri la întrebările despre ce presupune interviul, pentru a fi cât mai pregătită și încrezătoare. Ținuta potrivită este una casual, neavând niciun fel de restricții, importantă fiind atitudinea relaxată și convingătoare.

 

2. Cum decurge prezentarea la un interviu?

Prima impresie pe care angajatorul și-o formează despre tine poate fi definitorie și greu de schimbat pe parcursul interviului, așa că anticipează întrebările pe care le vei primi și formulează răspunsuri cât mai coerente, care să îl determine pe recrutor să te aleagă pe tine din multitudinea de candidați. De asemenea, reține care sunt cele mai frecvente greșeli în prezentarea la interviu și ai grijă să nu le comiți și tu.

 

2.1. Ce întrebări îți pot fi adresate la interviul de angajare?

Întrebările recrutorilor pot fi din cele mai diverse, pornind de la viața personală și hobby-urile tale, ajungând până la detalii specifice despre cunoștințele tale în domeniul respectiv.

Cu siguranță, vei fi întrebată de ce ai ales acest job și de ce te consideri potrivită? În acest fel, cel care te intervievează dorește să afle cât de compatibilă ești cu postul, iar aceasta este șansa ta să impresionezi. Astfel, va trebui să pui accent pe abilitățile și competențele care te vor ajuta să excelezi și să îți îndeplinești atribuțiile cu succes. Răspunsul trebuie să fie unul personalizat și să nu pară că te-ai inspirat de pe internet sau că folosești aceeași replică la toate interviurile la care mergi.

O altă întrebare posibilă este cât timp te vezi pe această poziție? Trebuie să ai grijă cum formulezi răspunsul pentru a arăta că ești motivată să evoluezi și să îți dezvolți cariera, fără să lași impresia că urmărești să devii șef cât mai repede și să ai salariul cel mai mare din firmă.

Iată o serie de întrebări pe care cei care recrutează le folosesc pentru alegerea celui mai bun candidat:

  • Ce ştiţi despre compania noastră?
  • Ce așteptări salariale aveți?
  • Preferaţi să lucraţi independent sau în echipă?
  • Ce experienţă relevantă aveți pentru această poziţie?
  • Ce provocări căutaţi de la un loc de muncă?
  • Ce planuri aveți pentru următorii 5-10 ani?
  • Aţi realizat ceva de care sunteţi mândru la locul de muncă?
  • Ce probleme majore aţi întâlnit la locul de muncă şi cum le-aţi soluţionat?

 

2.2. Ce întrebări să pui la interviu pentru a impresiona?

Prezentarea la interviul de angajare nu presupune doar acordarea unor răspunsuri. În discuția dintre tine și recrutor trebuie să fiți amândoi implicați în mod egal, așa că fii activă, vorbește liber și adresează-i câteva întrebări care să aducă lămuriri, dacă ai neclarități în legătură cu acel job, dar care să îl convingă pe intervievator că ai luat în serios această etapă a recrutării și te-ai interesat temeinic înainte să aplici. Așadar, nu este indicat să întrebi lucruri evidente, care se regăsesc în anunțul de angajare sau pe site-ul companiei.

Cele mai pertinente întrebări sunt cele referitoare la viitorii colegi din departament, șeful ierarhic, posibilitățile de avansare și promovare, precum și perioadele aglomerate din an, în ceea ce privește volumul de muncă.

Iată câteva idei de întrebări pentru a obține cât mai multe informații și a demonstra că îți dorești să fii angajată:

  • Care sunt responsabilităţile acestui post?
  • Cum aţi descrie o zi normală de muncă în cadrul departamentului?
  • Care sunt perspectivele de creştere şi dezvoltare în această companie?
  • Care este stilul de management?
  • În cât timp voi primi feedback?

 

2.3. Ce greșeli poți comite când te prezinți la un interviu?

De multe ori, din cauza emoțiilor sau a lipsei de pregătire pentru prezentarea la interviul de angajare, unii candidați ajung să greșească atât de rău încât sunt excluși din start. Așadar, ține cont de aceste sfaturi, pentru a evita greșelile grave, dacă vrei să obții jobul mult visat:

Nu întârzia la întâlnire!

Calculează de acasă cât timp va dura drumul până la sediul companiei și ia-ți o marjă de eroare pentru a fi sigură că ajungi la timp. Nerespectarea orei stabilite este o dovadă de lipsă de respect pentru recrutor, dar și dezinteres pentru acel post.

Nici dacă ajungi mult mai devreme nu este un lucru bun, deoarece denotă disperare, iar cel care te va intervieva se va simți presat și deranjat, mai ales dacă are în desfășurare o altă întâlnire programată înaintea ta.

 

Îmbracă-te corespunzător!

Adaptează-ți ținuta în funcție de jobul pentru care aplici deoarece toți oamenii au prejudecăți și, chiar dacă prezentarea personală la interviu este una bună, o ținută inadecvată îți va reduce drastic șansele de reușită. Pe lângă alegerea hainelor, trebuie să ai grijă și la machiajul pe care îl porți, accesoriile mult prea stridente sau tatuajele la vedere, care în anumite domenii nu sunt acceptate sub nicio formă.

 

Adoptă o atitudine încrezătoare!

Limbajul trupului este deosebit de important, așa că menține-ți spatele drept, controlează-ți ticurile, precum lovirea mesei cu degetele, și așază-te pe scaun într-o poziție care să nu denote nici că ești foarte stresată, dar nici că ești excesiv de relaxată. În plus, tonul vocii va face diferența, deoarece nimeni nu își dorește să lucreze cu o persoană care țipă sau șoptește, în loc să vorbească.

 

Nu fi mult prea prietenoasă!

Chiar dacă recrutorul este o persoană tânără, de vârsta ta, nu trebuie să îl tratezi ca pe un prieten cu care ai ieșit la o cafea, deoarece îl poți jigni și astfel să compromiți șansa de a fi angajată. Așadar, sunt de evitat glumele și conversațiile personale, în care îi povestești amănunte irelevante pentru procesul de selecție. Cel mai bine este să te adaptezi discuției, în funcție de modul în care el te abordează.

 

Nu vorbi de rău despre fostul șef!

Indiferent de cât de negativă a fost experiența la locul anterior de muncă, nu îți critica foștii colegi și angajatorul în fața recrutorilor deoarece vei lăsa o impresie proastă, mai ales că nu poți dovedi faptul că problemele cu care te-ai confruntat nu sunt și din vina ta.

 

Nu minți!

De multe ori, din dorința de a te promova cât mai bine, ajungi să exagerezi în prezentarea la interviu și să spui lucruri false despre experiența ta profesională și despre cunoștințele pe care le-ai dobândit în domeniu. Evită să faci acest lucru, deoarece mai devreme sau mai târziu, adevărul va ieși la iveală și vei fi pusă într-o situație neplăcută deoarece nu vei putea motiva de ce nu ai anumite abilități și competențe.

 

Nu pune întrebări despre ceilalți candidați!

Ar fi total neprofesional din partea angajatorului să îți povestească despre interviurile anterioare sau despre salariul cerut de candidații anteriori, așa că nu deschide acest subiect, deoarece trebuie să te concentrezi numai asupra ta.

 

3. Ce ai de făcut după prezentarea la interviul de angajare?

La finalul interviului, repetă motivele pentru care consideri că ești persoana potrivită pentru acel job și ce te diferențiază de alți candidați, pentru a arăta, încă o dată, că ești interesată de postul respectiv și că ai calificările necesare.

Nu uita să mulțumești pentru timpul acordat și să menționezi că discuția a fost una productivă care te-a ajutat să înțelegi mai bine specificul activității companiei și că ai fost impresionată de profesionalismul de care au dat dovadă cei implicați în procesul de recrutare. De asemenea, este indicat să întrebi în cât timp ți se va da un feedback referitor la prestația ta.

Pentru a fi sigură că îi captezi atenția recrutorului, poți să îi trimiți un e-mail a doua zi, în care să mulțumești din nou pentru informațiile oferite și pentru amabilitatea de care a dat dovadă. În acest fel, îi vei aduce aminte de prezentarea ta la interviu și vei avea mai multe șanse să fii luată în considerare.

Dacă au trecut mai multe zile și încă nu ai primit un răspuns, fie pozitiv, fie negativ, nu trebuie să intri în panică sau să te demoralizezi. Este posibil ca strategia de angajare a companiei să presupună un timp mai îndelungat pentru analiza aplicațiilor și intervievarea candidaților. Așadar, dacă lista de doritori pentru postul la care ai aplicat și tu este destul de lungă, vei mai avea de așteptat până vor trece toți prin procesul de selecție.

Nu te speria dacă ești chemată la un nou interviu, acest lucru nu înseamnă că nu te-ai descurcat bine, ci poate fi doar politica firmei, care dorește să fii intervievată de mai multe persoane aflate pe poziții diferite în ierarhia organizatorică.

În cazul în care au trecut chiar mai mult de 2 săptămâni de la interviu, trebuie să iei în considerare varianta că nu ai fost aleasă și că au angajat pe altcineva. Dacă vrei totuși să primești un feedback și un răspuns concret, poți trimite un e-mail, în care să întrebi dacă au finalizat procesul de recrutare și dacă au ajuns la un rezultat.

4. Întrebări și răspunsuri frecvente despre prezentarea personală la interviul de angajare

  1. Este important să te pregătești pentru interviul de angajare?

Răspuns: Da, pregătirea este deosebit de importantă pentru ca prezentarea la interviul de angajare să fie apreciată de recrutori, în așa fel încât să îți crești șansele de reușită.

  1. În ce constă pregătirea pentru interviu?

Răspuns: Pentru a nu avea surprize neplăcute, compune un set de răspunsuri la cele mai frecvente întrebări ale recrutorilor și acordă atenție ținutei, comportamentului și limbajului în desfășurarea interviului.

  1. Trebuie să mă prezint diferit în funcție de tipul de job pentru care candidez?

Răspuns: Da, fiecare angajator are anumite reguli specifice pe care trebuie să le respecți dacă vrei să fii angajată. Un aspect important este ținuta, care trebuie adaptată în funcție de condițiile mai stricte sau mai relaxate ale companiei.

  1. Trebuie să pun și eu întrebări recrutorului?

Răspuns: Da, este indicat să întreții discuția, adresându-i la rândul tău întrebări despre responsabilitățile jobului, programul de lucru sau perspectivele de avansare. În acest fel, vei da dovadă de interes față de respectiva companie.

  1. Trebuie să anunț dacă întârzii la interviu?

Răspuns: O greșeală frecventă, care poate însemna pierderea postului, este întârzierea la ora stabilită pentru interviu. Dacă, totuși, te afli într-o situație neprevăzută, trebuie să anunți și să motivezi de ce vei întârzia, iar recrutorii te vor înțelege.

  1. Mai am șanse dacă nu am primit răspuns în 2 săptămâni de la interviu?

Răspuns: După această perioadă, șansele de angajare sunt destul de mici, dar poți insista printr-un e-mail pentru a primi un răspuns concret și feedback care să te ajute la interviurile viitoare.

 

 

În concluzie, prezentarea personală la un interviu de angajare trebuie tratată cu multă seriozitate, deoarece este modalitatea sigură prin care poți convinge un angajator să te aleagă pe tine și nu pe un alt candidat.

Chiar dacă nu obții acel job, nu renunța! Analizează ce crezi că a mers bine și ce greșeli consideri că ai comis, pentru a fi pregătită pentru următorul interviu!

 

Surse foto: storyblocks.com, unsplash.com

Programeaza un interviu azi si beneficiezi de oferta noastra limitata, salariu minim garantat de 5000 de lei!

afla detalii!