Scepticismul: transforma-l in INCREDERE

Scris de miruna

Categorii:

Scepticismul: transforma-l in INCREDERE, kendrastudio.ro, imagine 1
/var/www/vhosts/kendrastudio.ro/httpdocs/wp-content/themes/kendra/single.php:65:
array (size=1)
  0 => 
    array (size=4)
      'url_meniu' => string '' (length=0)
      'meniu_faq' => string 'NU' (length=2)
      'sectiuni' => 
        array (size=7)
          0 => 
            array (size=4)
              ...
          1 => 
            array (size=4)
              ...
          2 => 
            array (size=4)
              ...
          3 => 
            array (size=4)
              ...
          4 => 
            array (size=4)
              ...
          5 => 
            array (size=4)
              ...
          6 => 
            array (size=4)
              ...
      'pozitie_box_cu_meniu_in_dreapta' => string '1' (length=1)

De câte ori te-ai surprins spunând: ”Sunt sceptică cu privire la acest lucru/situație/persoană/etc.”? Departe de a fi un subiect lejer, scepticismul – privit ca adjectiv, deci ca o etichetare, nu ca doctrină filosofică – se poate lăsa ușor modelat și transformat. Astfel, dacă te numeri printre persoanele care ”nu au încredere în nimic, care se îndoiesc de toate” (DEX 2009) află că îți poți modifica această atitudine sau caracteristică. Nu este ușor, însă, dacă reușești o turnură la 180 de grade, vei privi cu alți ochi și altă atitudine oportunitățile care îți ies în cale.

1. Ce înseamnă ”a fi sceptic”

Conform definiției din dicționar, a fi sceptic este sinonim cu a fi neîncrezător, a pune la îndoială majoritatea situațiilor noi cu care te confrunți și chiar șansele pe care le poți avea pentru a evolua. Când privești cu scepticismul care te caracterizează aproape tot ce te înconjoară, îți pui singură bețe în roate, îți refuzi un posibil succes.

Din punct de vedere etimologic, scepticism vine de la grecescul ”skeptios”, care înseamnă ”căutător”. Iată un punct pertinent de plecare în încercarea de a transforma toate caracteristicile scepticismului modern în atitudini pozitive. Căutarea reală a adevărului în oameni, fapte și oportunități, poate avea efecte neașteptate, situate la polul opus a tot ceea ce reprezintă îndoiala scepticilor.

2. Despre scepticism, în trei direcții

O persoană devine sceptică în lipsa unor informații concrete și corecte, în absența detaliilor și a descrierilor amănunțite. Când nu iei lucrurile în serios și nu crezi că-s ”pe bune”, ai tendința să privești tot ce te-nconjoară fie cu un aer de superioritate, fie cu neîncredere. Ai crede că scepticul le știe pe toate, dar ceea ce se întâmplă este total pe dos. Nesiguranța este la putere, dar ea poate fi îndepărtată, cel puțin pe trei planuri de acțiune, care pot acționa independent, dar și complementar.

2.1. Scepticismul cu privire la propria persoană

În momentul în care ești sceptică cu privire la tine însăți, se întrevede o lipsă clară de încredere în ceea ce știi sau ce poți să faci. E inutil să te oprești din a evolua. Obișnuiește-te să cauți răspunsuri, învață să te descoperi, să știi care-ți sunt atuurile și, mai ales, să dobândești încrederea în sine.

2.2. Business-uri și job-uri puse sub semnul întrebării

Planul personal acționează în strânsă legătură cu cel profesional. Cele două se întrepătrund și se influențează reciproc. Și aici apare scepticismul, care își face simțită prezența atunci când trebuie să iei decizii mai riscante la locul de muncă sau când ești pus în situația de a-ți revoluționa propria afacere. Scepticii au tendința să fugă din fața riscurilor, neasumându-și un eșec. Se retrag din calea succesului, tocmai pentru că văd un posibil eșec la capăt de linie.

Să luăm drept exemplu oportunitatea de a lucra pentru un studio videochat, cu șanse mari și reale de a face bani rapid și, în același timp, de a câștiga o stabilitate financiară pe termen lung. În ce situații scepticismul te împiedică să accepți o astfel de ofertă? Atunci când nu cunoști detalii despre domeniul respectiv, când nu știi pe altcineva care activează în industria videochat ca să îți explice cum stau, de fapt, lucrurile. Pentru a nu cădea în plasa prejudecăților nefondate, caută, cercetează, informează-te, pune întrebări.

2.3. Scepticul privește pieziș lucrurile și situațiile noi

A merge în locuri necunoscute, a practica un sport care presupune asumarea unui risc, a iubi după ce ai trecut printr-o serie de decepții, iată doar câteva dintre situațiile noi, dar cât se poate de reale, pe care o persoană sceptică va încerca să le ocolească cu grație. Te regăsești în această categorie? Cu siguranță este momentul să nu mai fabrici scenarii și să lași lucrurile să curgă de la sine. Altfel spus, ”Go with the flow!”, ce se poate întâmpla? Un eventual eșec nu înseamnă sfârșitul, ci doar trecerea la un alt nivel, la o nouă etapă. Îndrăznește să crezi în tine, fără a anticipa un eventual final dureros dacă alegi calea către necunoscutul riscant de care te temi atât de mult.

3. Întrebări și răspunsuri frecvente despre scepticism

Ce este scepticismul, ca doctrină filosofică?

Răspuns: Din această perspectivă, scepticismul este definit drept doctrina filosofică potrivit căreia un individ nu poate dobândi o cunoaștere exactă, reală, despre natura lucrurilor, așa cum sunt ele reprezentante. În filosofia antică grecească, scepticismul se opunea dogmatismului.

Scepticismul este o trăsătură de caracter permanentă?

Răspuns: Deși persoanele sceptice sunt greu de convins că un lucru poate fi și altfel decât îl percep ele, acest lucru nu este imposibil. Astfel, scepticismul care le caracterizează devine o trăsătură pasageră a personalității lor.

Când devin oamenii sceptici?

Răspuns: Lipsa de încredere în propria persoană, în propriile capacități, abilități, avantaje fizice, psihice, emoționale, neîncrederea în cei de lângă noi, în instituții, anumite afaceri și meserii, sunt câteva dintre situațiile care pot genera scepticismul. El mai poate fi insuflat de către anturaj, familie, prieteni apropiați.

 

Ralph Waldo Emerson spunea despre scepticism că reprezintă ”neîncrederea în cauză și efect”. Emil Cioran îl considera a fi ”eleganța anxietății”. Dacă simți că umbra sa te cuprinde, întunecându-ți rațiunea cu umbrele-i înșelătoare, amintește-ți cine ești, care este scopul tău, care-ți sunt dorințele, obiectivele. Crede în tine și în ceea ce ți-ai propus să faci. Îndrăznește!

Sursă foto: Shutterstock.com

Programeaza un interviu azi si beneficiezi de oferta noastra limitata, salariu minim garantat de 5000 de lei!

afla detalii!