Scris de miruna
Categorii:
/var/www/vhosts/kendrastudio.ro/httpdocs/wp-content/themes/kendra/single.php:65: array (size=1) 0 => array (size=4) 'url_meniu' => string '' (length=0) 'meniu_faq' => string 'NU' (length=2) 'sectiuni' => array (size=6) 0 => array (size=4) ... 1 => array (size=4) ... 2 => array (size=4) ... 3 => array (size=4) ... 4 => array (size=4) ... 5 => array (size=4) ... 'pozitie_box_cu_meniu_in_dreapta' => string '1' (length=1)
Exista sanse foarte mari ca fiecare femeie sa se fi lovit cel putin o data in viata de o situatie in care a fost discriminata sexual. Sexismul este prezent oriunde si se intampla in fiecare zi, fie ca te afli pe strada si primesti o replica obraznica despre cum arati, fie ca esti la locul de munca, unde te confrunti cu prejudecati despre sexul slab si nu beneficiezi de promovari, spre deosebire de colegii tai barbati.
Prin urmare, sexismul este o problema care le afecteaza pe doamnele si domnisoarele din orice categorie sociala, oriunde s-ar afla si indiferent de comportamentul lor, pentru ca originea acestei discriminari sexuale se regaseste in conceptia potrivit careia barbatii sunt superiori femeilor.
Similar rasismului, si in cazul sexismului, diferentele dintre doua grupuri de persoane sunt vazute ca indicatori ai faptului ca unul este superior celuilalt. Aceasta discriminare de gen impotriva fetelor si femeilor de toate varstele este o metoda prin care reprezentantii sexului masculin isi mentin dominatia si puterea.
Afla, in continuare, tot ce trebuie sa stii despre sexism, cum recunosti o persoana sexista si ce poti face pentru a riposta pentru a nu deveni o victima.
Sexismul este acel tip de discriminare care subevalueaza, submineaza si trateaza diferit un anumit gen, de regula pe cel femeiesc, fata de celalalt. Aceasta definitie include atitudinile si ideologia sexiste, care presupun ca barbatii merita sa fie superiori femeilor, iar prin asemenea teorii, adeptii lor justifica oprimarea genului feminin.
Diferentele intre cele doua sexe sunt subliniate si intarite de anumite practici, politici sau chiar legi, care, aparent, sunt neutre, dar de fapt sunt dezavatanjoase pentru femei.
Comportamentul sexist poate fi intentionat sau nu, unele persoane avand reactii discriminatorii fara sa fie constiente de semnificatia faptelor lor, dar impactul negativ asupra victimelor este atat de mare, incat le pot fi afectate capacitatea de munca, personalitatea si felul in care se poarta cu oamenii din jurul lor.
Sexismul se poate asocia si cu alte forme de oprimare, cum este rasismul, contestarea schimbarii identitatii de gen sau heterosexismul. In acest din urma caz, se considera ca heterosexualitatea este singura relatie normala intre sexe, ceea ce, bineinteles, este un beneficiu pentru barbati.
Discriminarea de gen poate aparea oriunde, chiar si acasa sau in cercul de prieteni. Insa, cel mai adesea este intalnita la locul de munca, unde barbatii vor sa se impuna si sa domine, mai ales in domenii in care activeaza fete frumoase. Descopera de la echipa Kendra Studio care sunt cele mai frecvente exemple de sexism cu care se confrunta femeile din Romania.
Poate, pe moment, nu ai realizat despre ce este vorba, dar probabil te-ai aflat si tu, cel putin o data, intr-una dintre urmatoarele situatii, fiind astfel victima sexismului.
Ce fata frumoasa nu a fost fluierata pe strada? De cele mai multe ori, daca o fata nu raspunde avansurilor, va primi inevitabil o insulta sau o critica de genul “De ce nu zambesti mai mult?”, aceasta fiind o replica ce sugereaza ca femeile trebuie sa fie mereu bucuroase, sa nu isi arate sentimentele si sa raspunda afirmativ chiar daca sunt hartuite de un strain.
La serviciu sau in alte circumstante, femeile sunt frecvent judecate dupa alte standarde decat barbatii. De exemplu, din partea doamnelor se asteapta sa fie docile si politicoase, pe cand barbatii au libertatea sa isi arate furia si supararea.
Cele care ocupa functii inalte in cadrul companiei si arata ca au incredere in fortele proprii, sunt deseori criticate pentru acest comportament si sunt considerate agresive sau reci, spre deosebire de barbatii care se comporta la fel, dar nu sunt judecati pentru acest lucru.
De asemenea, discriminarea sexuala se regaseste si in presupunerile ca respectiva femeie din conducere a ajuns pe acel post pentru ca a trecut prin patul anumitor barbati.
Acest comentariu degradant, adresat de regula dupa ce o femeie face o greseala, sublinieaza preconceptia potrivit careia o fata poate fi ori frumoasa ori desteapta, niciodata ambele.
Gasirea unor astfel de scuze pentru comportamentul discriminatoriu al barbatilor ii face pe acestia sa creada ca au dreptul sa continue sa fie sexisti, fara sa isi asume responsabilitatea pentru actiunile lor, asa cum trebuie sa faca femeile.
Intrebarile de tipul “Esti insarcinata?” sau “Ai de gand sa ramai gravida?” sunt nepotrivite daca sunt adresate de catre colegii de serviciu sau de catre superiorii ierarhici, fiind decizia femeii daca impartaseste sau nu aceasta veste personala.
Discriminarea pe baza genului poate avea si consecinte financiare, pe langa cele sociale. Asadar, exista situatii in care o femeie primeste un salariu mai mic decat un barbat, desi ambii au aceleasi atributii.
De asemenea, in cadrul unui interviu, daca exista un candidat de gen feminin si unul de gen masculin, cu aceleasi calificari si cu experiente similare, un angajator poate fi tentat sa angajeze barbatul, in defavoarea femeii, despre care are prejudecati ca nu se va ridica la nivelul asteptarilor din cauza ca este reprezentanta sexului slab.
De regula, cand te gandesti ce inseamna sa fii sexist, te duci cu gandul la atitudinea unui barbat fata de o femeie, pe care o considera inferioara si o trateaza ca atare.
Din pacate, si unele femei au astfel de comportamente, in mod constient sau inconstient, daca accepta premisa sexismului, aceea ca barbatii au mai multa putere decat ele pentru ca merita sa fie in aceasta pozitie superioara.
Indiferent daca este vorba despre o replica deocheata a unui strain de pe strada sau despre un comentariu degradant al unei persoane de la locul de munca, de cele mai multe ori, este greu sa stii cum sa reactionezi la discriminarea sexuala, daca ar trebui sa dai vreun raspuns sau sa ignori insulta.
Din ce in ce mai multe femei se simt satule sa fie judecate prin prisma felului in care arata sau pentru alegerile pe care le-au facut, referitoare la viata personala. Desi ele se aliaza pentru a riposta impotriva acestui curent nociv, sexismul continua sa existe si sa faca victime. Uneori nu este usor sa ai o reactie, mai ales daca esti, de exemplu, intr-o sedinta, intr-o sala plina de barbati, fiind tentata sa ramai tacuta sau sa razi, considerand ca a fost o gluma nevinovata.
Pentru a confrunta un grup de barbati sexisti, ai nevoie de un nivel ridicat de incredere in sine si de abilitatea de comunica intr-un mod neagresiv. Prin tacere, nu faci decat sa ii lasi sa creada ca este in regula sa aiba acest comportament si vor continua sa jigneasca si cu alte ocazii. Astfel, daca iti faci curajul sa dai o replica impotriva comentariilor degradante nu iti faci doar tie un bine, ci tuturor femeilor care ar putea avea de suferit din cauza discriminarii de gen.
Cercetatorii au descoperit ca acele ironii considerate nevinovate si comentariile despre aspectul fizic, facute de colegii de serviciu sau de superiorii ierarhici, sunt la fel de daunatoare pentru femei precum hartuirea sexuala.
Cei care au replici sexiste, sub forma de glume inocente, nu au neaparat intentii rele, dar pana la urma jignesc, nu sunt amuzanti. La locul de munca, este mai dificil sa le explici aceste situatii sefilor, dar exista o modalitate de a-i pune pe ganduri pe vinovati, fara sa fii nerespectuoasa cu superiorii. In asemenea cazuri, poti sa ii intrebi ce au vrut sa spuna prin acel comentariu, fortandu-i astfel sa vada lucrurile si din perspectiva ta si sa realizeze ca nu au fost comici, ci te-au insultat.
De asemenea, poti sa incerci sa opresti o remarca sexista inainte sa fie spusa. De exemplu, daca cel cu care discuti este pe cale sa faca un comentariu discriminatoriu si ofensiv, poti interveni din timp, spunandu-i sa nu continue daca are de gand sa fie sexist.
O alta tactica este sa le raspunzi printr-o intrebare la fel de incomoda. De exemplu, daca un coleg asteapta numai de la tine sa ii aduci cafeaua, poti sa il intrebi, pe un ton amuzat, pentru a nu degenera intr-o cearta, de ce nu ii cere si unui barbat din birou acest lucru. La fel poti reactiona si in cazul apelativelor precum “draguto” sau “frumoaso” ori replicilor referitoare la vestimentatia aleasa.
Prin aceasta atitudine, vei arata ca esti tratata diferit si ca esti deranjata de aceasta practica. Daca cel care face comentariile sexiste este seful tau, este indicat sa fii cat mai diplomata si sa deschizi acest subiect intre patru ochi, nu de fata cu restul colegilor.
Daca replicile discriminatorii continua si dupa ce ai explicat ca te simti jignita, trebuie sa iei in considerare varianta de a face o plangere catre departamentul de resurse umane, care este obligat sa ia masuri in astfel de situatii, in care locul de munca devine un mediu ostil, in care nu iti mai poti desfasura activitatea la capacitate maxima. Desi, initial, vei ezita sa iei o astfel de hotarare, este important sa faci tot ce iti sta in puterea pentru a opri atitudinea sexista, oriunde te-ai afla.
Chiar si la o iesire relaxata cu grupul de prieteni, poate sa apara cineva care face o gluma despre cat de prost conduce masina o femeie sau sa afirme ca diferentele salariale bazate pe criteriul sexului sunt un mit. In aceste circumstante, umorul este o metoda eficienta de a contracara comentariile ofensive, fara sa ii pui pe ceilalti amici intr-o pozitie incomoda. Asadar, printr-o replica amuzanta il poti pune la punct pe respectivul sexist, care va sti ca te-a jignit si ca situatia nu trebuie sa se mai repete.
Fiind o problema sociala de proportii, cercetatori din toata lumea au studiat efectul pe care atitudinea sexista il are asupra femeilor, iar rezultatele sunt cu adevarat ingrijoratoare. Se pare ca majoritatea celor care traiesc astfel de experiente raman traumatizate pentru perioade lungi de timp sau pentru tot restul vietii. Impactul negativ se reflecta in principal in afectarea sanatatii mintale, prin aparitia starilor de depresie si de anxietate, care le impiedica sa duca o viata normala.
In cazul discriminarii de gen la serviciu, femeile ajung sa simta o repulsie fata de locul lor de munca si prefera sa nu mai mearga la birou, decat sa retraiasca momentele stresante si degradante. In acest fel, constranse de circumstante, renunta la dezvoltarea carierei pentru care au muncit toata viata si isi pun in pericol stabilitatea financiara si a familiei.
Pierderea locului de munca se poate datora si scaderii randamentului din cauza colegilor si a sefilor cu atitudini sexiste, deoarece mediul ostil de lucru o va impiedica pe cea afectata sa isi indeplineasca sarcinile intr-un mod eficient.
De asemenea, pe langa distrugerea vietii profesionale, trauma unei femei, cauzata de discriminarea sexuala, se poate reflecta si in relatia cu partenerul si cu restul familiei.
In concluzie, sexismul este o forma de discriminare, larg raspandita in Romania, cu care se confrunta foarte multe femei, iar daca nu vrei sa devii si tu o victima, trebuie sa iei atitudine. Asadar, trebuie sa inveti sa recunosti situatiile in care te confrunti cu persoane sexiste si sa faci tot ce tine de tine pentru a te proteja.
Important este sa nu ramai tacuta si sa nu accepti un astfel de tratament, fie ca este din partea colegilor de serviciu sau a sefilor, fie a unui prieten sau chiar a partenerului de viata. Exprima-ti intotdeauna sentimentele si nemultumirile fata de cum se poarta cu tine cei din jur si incearca sa opresti comportamentele sexiste ale celor cu care interactionezi, deoarece, in caz contrar, vei avea de suferit atat pe plan personal, cat si pe cel profesional.
Sursa foto: shutterstock.com
Programeaza un interviu azi si beneficiezi de oferta noastra limitata, salariu minim garantat de 5000 de lei!
afla detalii!