Stres emotional: Afla ce este

Scris de miruna

Categorii:

Stres emotional: Afla ce este, kendrastudio.ro, imagine 1
/var/www/vhosts/kendrastudio.ro/httpdocs/wp-content/themes/kendra/single.php:65:
array (size=1)
  0 => 
    array (size=4)
      'url_meniu' => string '' (length=0)
      'meniu_faq' => string 'NU' (length=2)
      'sectiuni' => 
        array (size=4)
          0 => 
            array (size=4)
              ...
          1 => 
            array (size=4)
              ...
          2 => 
            array (size=4)
              ...
          3 => 
            array (size=4)
              ...
      'pozitie_box_cu_meniu_in_dreapta' => string '1' (length=1)

Statisticile arata ca 98% dintre romani sufera de stres, iar psihologii afirma ca nu exista remedii care sa te scape definitiv de aceasta afectiune. Singurul lucru pe care il poti face este sa inveti sa il gestionezi, un mod elevat de a spune: “invata sa traiesti cu bolile pe care le ai”.

 

Medicii cred ca, indiferent de stilul de viata si de grija fata de sanatate, este imposibil sa eviti aceasta afectiune. Asta pentru ca stresul apare zilnic, in trafic, la birou, acasa. Important este ca aceasta sa nu degenereze si sa nu devina cronic.

1. Stres emotional- definitie

Stresul este un fenomen complex ce poate fi caracterizat printr-o tensiune nervoasa crescuta  si o stare de iritabilitate frecventa.  Acesta reprezinta, de fapt, un raspuns psihic, emotional si fizic, la un stimul extern.

 

Cartile de specialitate dau o definitie destul de clara a acestei afectiuni. Stresul este prezentat ca un fenomen psihosocial, ce apare atunci cand o persoana se confrunta cu sarcini sau cerinte percepute de creier ca fiind dificile sau periculoase.

 

Daca, de exemplu, ai de prezentat un proiect, nu foarte dificil, dar de care depinde avansarea ta la job, e clar ca presiunea “ se va aseza pe umerii tai” si vei avea, cel mai probabil, cateva zile tensionate. Modul de gestionare al emotiilor depinde, insa,  de fiecare individ in parte. Poti fi doar putin stresat sau, dimpotriva, poti fi extrem de nervos si iritabil pana cand vei reusi sa duci la bun final proiectul.

 

Specialistii spun ca, cel mai probabil, nu exista persoana care sa fie 100% Zen si sa nu cunoasca efectele sau starile provocate de stresul emotional. Asta pentru ca nu exista om care sa nu aiba temeri, probleme sau care sa nu se confrunte cu situatii dificile, generatoare de tensiune.

 

Stresat esti si cand seful tipa la tine si cand un client iti vorbeste urat ori cand nu ai bani sa platesti intretinerea. Important este sa recunosti ca esti stresat si sa iei masuri, astfel incat sa controlezi tu stresul si nu invers.

 

2. Cauzele stresului emotional

Stresul este un fenomen destul de subiectiv, la fel ca factorii care il determina, sustin psihologii. Acest lucru inseamna ca o sarcina ce pare usor de pus in practica  sau  chiar relaxanta pentru o persoana poate  reprezenta, pentru alta, ceva extrem de stresant.

 

Cauzele stresului emotional sunt reprezentate de evenimente din exterior (mediul extern) sau de trairi interioare, dar si de situatii reale sau imaginare, extrem de intense sau foarte frecvente.

 

Printre cei mai comuni factori de stres se regasesc:

 

  • propria persoana: Ai probleme cu lipsa stimei de sine sau esti nemultumita fata de aspectul fizic. O schimbare de coafura sau niste sesiuni de remodelare corporala te pot ajuta extrem de mult la acest capitol;

 

  • probleme la locul de munca: Pe locul 4 in topul principalelor cauze ale stresului, ele apar din cauza conditiilor proaste de munca, a salariilor mici, si a nesigurantei pentru un venit sigur. De aceea, tot mai multe tinere se reorienteaza catre un al doilea job, unde pot castiga mult mai mult si au un program mai felxibil;

 

  • familia si prietenii: Daca te confrunti cu pierderea recenta unui apropiat, conflicte, violenta in familie sau despartiri si divorturi;

 

  • boli fizice sau psihice: Ele determina inevitabil un nivel crescut de stres;

 

  • lipsa unei locuinte stabile: Plata chiriei poate fi un stres emotional extrem pentru cei care nu au un venit stabil, iar cautarea unui job bine platit poate dura daca nu stii unde sa cauti sau pur si simplu ai ghinion. De aceea, multe femei se orienteaza catre o cariera in videochat, care le scapa rapid si sigur de toate aceste probleme.

3. Metode prin care poti gestiona stresul emotional

Specialistii spun ca atunci cand esti supus presiunilor de orice fel, organismul secreta asa numitii “hormoni de stres” pentru a putea face fata situatiei cu care te confrunti. Reactiile difera, insa, de la un individ la altul.

Unii se exprima prin violenta verbala sau fizica, altii se afunda in diverse dependente (alcool, tutun, jocuri de noroc etc) iar o alta categorie prezinta o aparenta lipsa de reactie, o „inghetare” in fata situatiei tensionate, care poate duce la aparitia starilor de neputinta sau chiar depresie.

 

Problemele majore cauzate de stres apar atunci cand prezenta acestor hormoni persista extrem de mult timp (expunere prelungita). Astfel, creste riscul aparitiei bolilor cardiovasculare, endocrine sau a cancerului.

 

Pentru a nu ajunge la acest stadiu, este necesar sa stii sa gestionezi stresul. Iata cateva metode eficiente, care te pot ajuta sa treci cu brio peste situatiile dificil de gestionat:

 

 

  • Incearca sa te autoeduci si sa constientizezi factorii de stres

 

E clar ca, in teorie, totul se rezolva simplu. Cu practica e mai greu, dar nu imposibil. Invata sa iti controlezi emotiile si nervozitatea prin diferite exercitii. Numara pana la 20 in gand atunci cand iti vine sa trantesti ceva de perete, de exemplu.

 

  • Dezvolta un stil de viata sanatos

 

Consuma moderat cafea si alcool, incearca sa renunti la tigari si practica un hobby pentru a te relaxa. Mancarea sanatoasa ajuta, de asemenea, printr-un aport potrivit de vitamine si minerale.

 

  • Iubeste-te pe tine insuti

 

Chiar daca suna ca un cliseu, acest lucru este de mare ajutor, pentru ca extrem de multi oameni se judeca aspru si sunt nemultumiti de propria persoana. Important este sa te accepti asa cum esti, sa ai o parere buna despre tine si sa iti stabilesti scopuri realiste. Pe scurt, incearca sa fii cea mai buna versiune a ta si inceteaza sa te raportezi la ceilalti.

 

  • Cauta suportul celorlalti

 

Atunci cand iti este foarte greu sau esti stresat de o anumita problema, solicita ajutorul celor apropiati. Sa imparti cu altii, atat bune, cat si rele, este o metoda de terapie excelenta!

 

 

Sursa foto: Shutterstock.com

Programeaza un interviu azi si beneficiezi de oferta noastra limitata, salariu minim garantat de 5000 de lei!

afla detalii!