Zona de confort – de ce este important sa iesi din aceasta si CUM poti realiza acest lucru

Scris de miruna

Categorii:

Zona de confort – de ce este important sa iesi din aceasta si CUM poti realiza acest lucru, kendrastudio.ro, imagine 1
/var/www/vhosts/kendrastudio.ro/httpdocs/wp-content/themes/kendra/single.php:65:
array (size=1)
  0 => 
    array (size=4)
      'url_meniu' => string '' (length=0)
      'meniu_faq' => string 'NU' (length=2)
      'sectiuni' => 
        array (size=5)
          0 => 
            array (size=4)
              ...
          1 => 
            array (size=4)
              ...
          2 => 
            array (size=4)
              ...
          3 => 
            array (size=4)
              ...
          4 => 
            array (size=4)
              ...
      'pozitie_box_cu_meniu_in_dreapta' => string '1' (length=1)

Viata este plina de oportunitati care sa te ajute sa iesi in afara zonei de confort, insa este mai dificil sa iei atitudine. De cele mai multe ori, motivul pentru care alegi sa ramai in comoditate este faptul ca nu poti gasi motivele pentru care sa schimbi acest lucru. Pana la urma, nu degeaba se numeste “zona de confort”. A ramane in ea inseamna, la prima vedere, ca majoritatea nevoilor elementare sunt indeplinite, asa ca de ce ar trebui sa incerci sa o abandonezi?

 

Totul porneste de la starea mentala. Ea te poate tine in loc si te poate impiedica sa te dezvolti si sa iti atingi adevaratul potential. De aceea, este important sa intelegi care sunt beneficiile schimbarii de gandire in ceea ce priveste iesirea din zona de confort, ca sa fii mai motivata sa iei atitudine in aceasta directie.

 

Este normal sa tinzi spre a ramane in confort. Zona de confort este starea ta naturala, neutra, un loc in care stresul si anxietatea sunt minime, unde stii exact ce urmeaza si poti planifica foarte usor lucrurile. Insa, daca ramai blocata aici, vei stagna si, cu siguranta, nu iti doresti asta, deoarece este de preferat sa fii intr-o continua dezvoltare.

1. Zona de confort - definitie

Zona de confort este o situatie in care cineva se simte in siguranta sau in largul sau, un loc in care fiecare lucru pe care il faci si modul cum reactionezi la el se potrivesc cu o rutina, astfel, stresul si riscul fiind minimizate. Iesirea din aceasta zona vine cu incertitudine, deoarece nu este niciodata sigur ce se va intampla, ceea ce poate provoca stres si anxietate.

 

Pentru a intelege ce se afla in zona ta de confort, un exercitiu simplu este sa desenezi un cerc pe o bucată de hartie. Tot ceea ce se intampla in viata ta in acest moment se afla în zona ta de confort (inauntrul cercului): starea ta actuala de sanatate, starea ta fizica, cea psihica, activitatile tale din timpul liber, starea pe care o ai la actualul loc de munca, situatia ta financiara si multe altele.

 

Toate lucrurile care vrei sa fie in viata ta, prin urmare, tot ce nu ai in prezent, se afla chiar in afara cercului si, pentru a intra in interior, probabil ca va trebui sa faci ceva nou sau diferit. Va trebui sa iesi in afara zonei de confort ca se le poti obtine.

 

2. Ce se intampla daca ramai in zona de confort

Daca ramai in zona de confort, nu o sa se schimbe nimic, nu va trebui sa faci niciun efort si totul va fi exact ca pana acum. Suna tentant? La prima vedere, este, intr-adevar, mult mai usor sa ramai focusata pe rutina, fara sa ai de-a face cu dinamismul care ar putea veni atunci cand ai incerca lucruri noi. Insa este bine de stiut ca oricine isi va dori, la un moment dat, mai mult decat are deja. Asta nu inseamna ca nu ar trebui sa fii recunoscatoare pentru viata ta, este chiar extrem de important pentru sanatatea ta mentala. Insa nu ar trebui sa te minti singura daca stii, in sinea ta, ca ar putea fi mai bine. Iesi din zona de confort si afla cate lucruri poti face pentru a-ti imbunatati viata!

 

Poate ca pana acum ti-a fost frica sa iti doresti sau poate ca nu ai destula incredere in tine. Sunt foarte multe motive pentru care oamenii refuza sa iasa din zona lor de confort. Cert este ca, la un moment dat, dorintele tale neascultate vor iesi la suprafata si atunci iti vei da seama ca ar fi trebuit sa faci ceva in privinta lor.

 

Atunci, zona de confort nu va mai fi de ajuns. De aceea, este foarte important sa incerci sa faci pasi mici catre ceea ce iti doresti sau chiar sa indraznesti sa te gandesti la asta, oricat de complicat ar parea.

 

Dezavantajele de a ramane in zona ta de confort:

 

  • Te tine in loc

 

Dacă ramai in zona de confort prea mult timp, lucrurile vor fi simple. Insa daca nu incerci si activitati care te provoaca, vei pierde oportunitatile care te-ar putea ajuta sa te dezvolti.

 

  • Daca nu risti, nu castigi

 

Dacă nu incerci ceva nou, nu iti vei putea ajunge la un nivel mai sus. Recompensele mari vin pentru cei care doresc sa-si asume riscuri si care actioneaza.

 

  • Nu vei deprinde noi abilitati

 

Daca te rezumi doar la punctele forte actuale, vei neglija sansa de a dezvolta noi abilitati. Atunci cand iti asumi unele riscuri, poti reusi sa iti imbunatatesti punctele slabe.

 

  • Pierzi ocazia de a-ti extinde zona de confort

 

Unul dintre cele mai convingatoare motive pentru a-ti depasi limitele obisnuite este faptul ca iti poti extinde zona de confort. Cand iti asumi riscuri, imbratisezi un anumit disconfort, gasind solutii pentru a trece peste provocari, si reusesti sa iti imbunatatesti abilitatile personale, dar si sa ai mai multa incredere in tine.

Cu cat accepti mai multe provocari, cu atat devin mai normale acele acitivati, extinzandu-ti zona de confort la dimensiuni din ce in ce mai mari.

3. Ce beneficii aduce iesirea din zona de confort

Exista foarte multe avantaje care vin odata ce decizi sa iesi din zona de confort. Intr-adevar, ar putea sa fie greu la inceput, este posibil sa te confrunti cu stres si sa trebuiasca sa depui efort, deoarece orice lucru nou vine cu provocari pe care trebuie sa le depasesti ca sa poti obtine rezultate favorabile. De exemplu, daca accepti ca nu esti multumita cu felul in care arati si nici cu forma ta fizica in general, va trebui sa faci schimbari in alimentatie si sa incepi sa faci sport regulat. La inceput, poate va fi dificil sa te abtii de la dulciuri si sa mananci mai multe legume. De asemenea, in cazul sportului, este foarte posibil ca in primele saptamani sa ti se para foarte obositor. Insa daca esti consistenta, o sa incepi brusc sa te simti mult mai bine decat inainte si stilul de viata sanatos va deveni o obisnuinta pentru tine. Prin urmare, zona ta de confort a fost schimbata.

 

Iata alte beneficii ale iesirii din zona de confort:

 

  • Dezvoltare personala

 

Odata ce ai evoluat, este foarte putin probabil sa dai inapoi. Una dintre nevoile fundamentale ale omului pe care ar trebui sa o indeplinesti la un anumit nivel este nevoia de evolutie. Singura diferenta dintre cei care inregistreaza performante ridicate si restul este ca isi petrec mai mult timp satisfacand aceasta nevoie, incercand sa se dezvolte constant. Una dintre abilitatile pe care ar trebui sa le deprinzi si sa le stapanesti in viata este sa fii confortabila in disconfort si sa iti doresti sa reusesti orice ar fi.

 

  • Iti creezi un impuls benefic

 

Atunci cand incepi sa te provoci sa iesi din zona ta de confort, apare un impuls natural. Brusc, vei reusi sa transformi orice provocare intr-o oportunitate de dezvoltare si nu iti va mai fi frica. Vei fi mai determinata si, pur si simplu, vei face acele lucruri care te sperie fara sa te mai gandesti de doua ori.

 

  • Vei fi mai productiva

 

Cu niveluri crescute de concentrare, incredere in tine si determinare, pur si simplu, vei face ca lucrurile sa se intample. Te vei apuca de acel curs online pe care il tot amanai, vei face schimbarea de job dorita si poate chiar vei incepe sa citesti mai mult inainte de culcare.

 

  • Nu iti va mai fi frica

 

Mintea ta poate lucra pentru tine sau impotriva ta. Trebuie sa intelegi ca ai un control absolut asupra modului in care gandesti. De aceea, nu poti lasa lucrurile la voia intamplarii. Daca nu iti programezi proactiv mintea sa lucreze pentru tine, in mod implicit, va incepe in mod inconstient sa lucreze impotriva ta.

 

Micuta voce din capul tau va veni cu o mie de motive pentru care noul tau proiect va esua, este periculos, nu trebuie repetat, trebuie evitat si asa mai departe. Aceste ganduri intrusive se repeta in mod constant daca nu decizi constient sa le opresti, deoarece creierul tau este programat sa te protejeze de pericole, astfel, tinandu-te in zona de confort. In acest caz, este randul tau sa actionezi si sa te „reprogramezi”, intelegand ca tot ce faci este spre binele tau.

 

Partea buna este ca atunci cand actionezi, iti vei dai seama in curand ca ti-ai subestimat capacitatea si ai supraestimat potentialele obstacole. Vei reusi sa transformi inactiunea in actiune. Procrastinarea va fi un lucru de domeniul trecutului. Mintea nu te va mai sabota si nu iti va mai amana succesul viitor.

 

  • Vei afla mai multe lucruri despre tine

 

Poate ca ai impresia ca nu te pricepi la nimic, dar cum poti sa fii sigura de asta daca nu te ridici de pe canapea si nu incerci? Sunt o multime de lucruri care te asteapta. Poate ca nu iti place jobul pe care il ai acum si ai impresia ca nu se poate mai bine. Iesitul din zona de confort te va forta sa incerci lucruri noi si sa descoperi lucruri de care nu credeai ca esti in stare.

 

  • Te vei simti mai implinita

 

Din pacate, foarte multi oameni se trezesc in fiecare zi cu acea senzatie dureroasa de insuficienta, constientizarea faptului ca nu isi traiesc viata din plin. Nu poti controla durata vietii tale, insa poti sa ai grija sa o traiesti din plin.

Dezvoltarea personala, impulsul benefic, dorinta de imbunatatire constanta și productivitatea sporita te vor conduce pe o cale de auto-implinire. Vei crea o noua sursa de satisfactie.

4. Cum sa iesi din zona de confort

Stii beneficiile, insa ce trebuie sa faci, mai exact, ca sa iesi din zona de confort?

Iata cateva moduri pe care le poti incerca ca sa iti imbunatatesti viata:

 

  • Gandeste-te la obiectivele tale

 

Cum ti-ai dori sa arate viata ta daca ai putea sa faci orice, daca nimic nu ti-ar sta in cale? Dupa ce te-ai gandit la aceste lucruri, formuleaza un plan pas cu pas pentru a le indeplini. Poate pare complicat, insa daca iti asumi aceste riscuri, iti vei indeplini, in sfarsit, dorintele.

 

  • Gaseste-ti un nou hobby

 

Exact, poti face si alte lucruri in afara de a sta pe retelele de socializare si de a urmari seriale. Care a fost visul tau din copliarie? Voiai sa fii balerina? Iti doresti sa canti? Vrei sa urmezi un curs de fotografie? Vrei sa scrii un blog? Posibilitatile sunt nelimitate. Odata ce pornesti in vanatoarea hobby-urilor, este imposibil sa nu gasesti ceva care iti place.

 

  • Renunta la ceea ce nu te face fericita si inlocuieste cu ceva mai bun

 

Poti sa ramai in acelasi loc si sa te plangi sau poti sa renunti si sa faci o schimbare. Depinde doar de tine. Daca jobul tau nu te mai satisface si ti-ai dorit mereu sa ai venituri mai mari, poate ca este timpul sa incerci ceva nou, cum ar fi sa incepi o cariera in videochat. Pe langa incasarile mari din fiecare luna, ai sansa sa investesti in tine si sa te simti frumoasa in fiecare zi. Este viata ta si meriti sa o traiesti asa cum vrei, deci iesi din zona de confort si bucura-te mai mult de viata.

 

  • Adauga ceva nou in rutina ta

 

Odata ce ti-ai schimbat modul de a gandi si iti doresti sa fii mai productiva, poti incepe sa faci mici schimbari in rutina ta care sa iti faca viata mai buna. De exemplu, poti incerca sa te trezesti mai devreme, ca sa ai mai mult timp la dispozitie sa faci diverse activitati, sau sa renunti la statul pe telefon inainte de culcare. Vei vedea cum, pe masura ce trece timpul, fiecare nou obicei pe care ti-l propui va deveni confortabil, daca esti consistenta.

 

Cu alte cuvinte, daca iesi din zona ta de confort, vei avea foarte multe lucruri de castigat, de la niveluri crescute de productivitate pana la gasirea unor noi hobby-uri ori chiar un nou job, lucruri care te vor face sa te bucuri mai mult de viata. Prin urmare, viata incepe acolo unde se termina zona de confort!

 

 

 

 

 

Sursa foto: Pexels.com

Programeaza un interviu azi si beneficiezi de oferta noastra limitata, salariu minim garantat de 5000 de lei!

afla detalii!