Comportamentul prosocial: Ce reprezinta?

Scris de miruna

Categorii:

Comportamentul prosocial: Ce reprezinta?, kendrastudio.ro, imagine 1
/var/www/vhosts/kendrastudio.ro/httpdocs/wp-content/themes/kendra/single.php:65:
array (size=1)
  0 => 
    array (size=4)
      'url_meniu' => string '' (length=0)
      'meniu_faq' => string 'NU' (length=2)
      'sectiuni' => 
        array (size=4)
          0 => 
            array (size=4)
              ...
          1 => 
            array (size=4)
              ...
          2 => 
            array (size=4)
              ...
          3 => 
            array (size=4)
              ...
      'pozitie_box_cu_meniu_in_dreapta' => string '1' (length=1)

Daca pana acum nu ai auzit de comportamentul prosocial, vei afla ca acesta se regaseste la foarte multe persoane din jurul tau, poate chiar si la tine. Este usor de identificat si reprezinta nu doar un comportament, ci un tip de persoana. Poate fi de diferite tipuri si te poate influenta in alegerile pe care le iei in viata de zi cu zi. Daca iti doresti sa stii mai multe despre acest comportament, citeste in continuare acest articol.

1. Ce este comportamentul prosocial

Atunci cand auzi termenul de comportament prosocial, trebuie sa te gandesti la acei oameni care isi doresc cu ardoare sa ii ajute pe ceilalti din jurul lor. Aceste tendinte sunt declansate de spiritul dreptatii si de dorinta de a sari in ajutorul unei persoane care are sau nu nevoie de acest lucru. Atunci cand ai un comportament prosocial, esti ghidat de sentimente precum empatia si grija fata de celelalte persoane din jurul tau. Comportamentul prosocial include o gama larga de actiuni, cum ar fi ajutarea, partajarea, reconfortarea si cooperarea. Termenul in sine a luat naștere in urma cu cativa ani si a fost introdus de oamenii de stiinta sociali ca un antonim pentru termenul de comportament antisocial.

2. Cum te poate influenta comportamentul prosocial in viata de zi cu zi

Orice stare de spirit care aduce lucruri pozitive atat tie, cat si persoanelor din jurul tau este o stare care influenteaza comportamentul tau in viata de zi cu zi. Daca vrei sa te simti cat mai bine in pielea ta si sa duci o viata cat mai fericita, Kendra iti recomanda sa incerci si tu sa adopti un astfel de comportament. In mod incredibil, un astfel de fenomen poate aparea si la modelele de videochat, care presteaza activitati ce aduc putina alinare oamenilor cu care vorbesc. Majoritatea doamnelor se bucura de avantajele financiare, insa sigur exista si femei care simt o fericire atunci cand alunga singuratatea partenerilor virtuali de conversatie.

Pe langa binele evident pe care il fac actiunile prosociale, aceste actiuni pot avea o serie de efecte benefice pentru cel care le executa:

  • Efecte care stimuleaza starea de spirit

Cercetarile au aratat, de asemenea, ca persoanele care au un comportament social au mai multe sanse sa experimenteze stari de spirit exceptionale, fata de cele negative.

  • Beneficiile sprijinului social

Asistenta sociala poate fi cruciala pentru a trece prin momente dificile. Cercetarile au aratat ca sprijinul de acest fel poate avea un impact puternic asupra multor aspecte ale sanatatii, inclusiv reducerea riscului de singuratate, al consumului de alcool si al depresiei.

  • Efecte de reducere a stresului

Implicarea in activitati prosociale ajuta la atenuarea efectelor emotionale negative ale stresului. Ajutarea altora poate fi, de fapt, o modalitate excelenta de a reduce impactul acestui factor in viata ta.

 

3. Tipuri de comportamente prosociale pe care ar trebui sa le cunosti

In timp ce comportamentul prosocial este adesea prezentat ca a fi de o singura forma, exista cercetari care sugereaza ca existe diferite tipuri. Comportamentul prosocial are diferite exemple, in functie de motivul pentru care sunt produse:

  • Proactive: Acestea sunt actiuni prosociale care servesc propriilor scopuri.
  • Reactive: Deciziile sunt luate ca raspuns la nevoie individuale.
  • Altruiste: Includ acte menite sa ii ajute pe altii fara asteptari de castig personal.

Aceste tipuri de comportament prosocial sunt, prin definitie, motivate de forte diferite. De exemplu, actiunile prosociale proactive sunt adesea motivate de obiective legate de statut si de popularitate in cadrul unui grup. Cele altruiste, pe de alta parte, sunt strans legate de a fi placut de colegi si de atingerea obiectivelor comune.

 

Comportamentul prosocial poate avea o serie de beneficii. Acesta este pozitiv atat pentru persoanele care primesc ajutor, cat si pentru cei care il ofera. Desi exista obstacole care uneori impiedica astfel de actiuni, cercetarile sugereaza ca actele de bunatate si alte comportamente prosociale sunt contagioase.

 

Sursa foto: pexels.com/ro-ro/

 

 

Programeaza un interviu azi si beneficiezi de oferta noastra limitata, salariu minim garantat de 5000 de lei!

afla detalii!