Schimbari in viata – Cat de riscanta este rutina pentru sanatatea psihica si calitatea vietii

Scris de Monica

Categorii:

La inceputul fiecarui an ne facem promisiuni pe toate planurile vietii. Fie ca dorim sa pierdem in greutate, sa lasam in urma obiceiuri care ne solicita psihic sau sa adoptam un hobby care sa ne deconecteze de la stresul zilnic, planurile ne entuziasmeaza mereu. Dar dupa prima luna, revenim la vechiul stil de viata. De multe ori, ne gasim scuze si amanam ce intentionam sa facem si schimbarile raman in faza de proiect, iar noi revenim la viata dintotdeauna.

Schimbari in viata – Cat de riscanta este rutina pentru sanatatea psihica si calitatea vietii, kendrastudio.ro, imagine 1
/var/www/vhosts/kendrastudio.ro/httpdocs/wp-content/themes/kendra/single.php:65:
array (size=1)
  0 => 
    array (size=4)
      'url_meniu' => string '' (length=0)
      'meniu_faq' => string 'NU' (length=2)
      'sectiuni' => 
        array (size=2)
          0 => 
            array (size=4)
              ...
          1 => 
            array (size=4)
              ...
      'pozitie_box_cu_meniu_in_dreapta' => string '0' (length=1)

1. Schimbari in viata – Semne care indica nevoia de schimbare majora in viata ta

Tu in ce punct al vietii tale te afli acum? Esti fericita? Te simti linistita? Iti doresti o schimbare pe unul dintre planurile vietii? Daca ai dubii in ceea ce priveste raspunsurile, atunci citeste mai departe cele mai importante semne care indica nevoia de a aduce un suflu nou in rutina ta. 

  • Visezi sa te afli altundeva sau sa faci cu totul altceva fata de ceea ce se intampla in prezent 

Stim ca schimbarea locului de munca este un lux pe care nu ti-l permiti oricand. Dar de ce trebuie sa astepti momentul in care ajungi sa detesti pur si simplu trezitul de dimineata si mersul la birou? Multe persoane urasc ziua de luni, dar aceasta zi nu are vreo vina ca viata unora nu coincide cu ceea ce si-ar fi dorit de fapt.

Daca programul 8-16 sau 9-17 te face sa te simti prizonier, daca mediul de munca a devenit toxic sau nu te mai motiveaza sa avansezi, atunci este cazul sa te orientezi catre altceva. Poti incepe un job care iti permite un program flexibil sau sa muncesti in ture. Asa reusesti sa armonizezi viata profesionala si pe cea de familie sau sa te ocupi si de scoala, dupa caz. Poti cauta un job la care sa fii platit in functie de cat lucrezi si sa scapi de stresul salariului fix care nu iti satisface toate dorintele. Nu amana inevitabilul. Nu astepta sa clachezi pentru a avea un motiv sa faci un pas catre noi schimbari in viata.

Dorinta de a schimba jobul sau domeniul apare atunci cand nu esti implinit cu ritmul in care te dezvolti sau cand experimentezi senzatia de burnout. Aceasta stare este definita de epuizarea fizica sau emotionala si care are drept rezultate: neputinta, randamentul scazut, lipsa puterii de concentrare si incapacitatea de a continua activitatile de la birou.

 

Cand stii daca te afli in situatia de burnout sau daca esti doar stresat? Daca stresul te transforma intr-o fire hiperactiva si implicata pana la epuizare, burnout-ul te determina sa iti pierzi interesul in orice plan al vietii. Burnout-ul este startul starilor depresive daca nu faci o schimbare in viata ta. Ce elemente stau la baza starii de burnout? Mediul toxic de la munca, senzatia ca nu esti apreciata, munca fara pauza sau rutina task-urilor. Daca simti ca te nemultumeste un aspect al vietii tale personale sau profesionale, ia-ti o pauza prelungita, cantareste optiunile si fa o schimbare in viata ta inainte de colaps. 

  • Relatiile cu cei din jur te storc de energie 

Cu cat avansam in viata, cu atat devine mai dificil sa ne regasim in anturajul de prieteni cu care pana mai ieri rezonam in toate privintele. Chiar daca nu te induri sa renunti la prietenii din copilarie, atunci macar rareste intalnirile cu acestia. Sa te inconjori de persoane care nu iti impartasesc ideile sau care au valori contrare cu ale tale, nu face decat sa te autosaboteze si sa contribuie la stagnarea in procesul tau evolutiv.

 

De asemenea, elimina din viata ta persoanele toxice. Acestea pot fi rude, colegi sau prieteni. Oamenii negativisti, care pun raul pe primul loc, care se tem de schimbare si cauta 10 probleme la o solutie, nu aduc decat anxietate si depresie. Gaseste oameni de la care ai ce invata, care au facut deja schimbarile pe care si tu ti le doresti, care vin cu 10 solutii la o singura problema si care te inspira sa iti doresti mai mult de la viata. 

  • Ai ajuns la limita rabdarii 

Daca treci printr-un moment dificil, invata sa iti asculti corpul. Ia in calcul ce are nevoie sa primeasca organismul tau in acel moment – fie ca vorbim de odihna, activitate fizica sau meditatie. Incepe, asadar, prin a-ti calma nervii. Ia-ti o pauza mai lunga, mergi intr-un concediu de cateva zile intr-un loc nou, mediteaza sau asculta muzica linistitoare. Dupa ce starea de anxietate a trecut, incepe sa compui un plan pentru a depasi situatia stagnanta, care te blocheaza si te face sa te misti in acelasi cerc vicios.

2. Importanta schimbarii in viata omului – De unde trebuie sa incepi?

Bun, acum ca ai devenit constienta de importanta schimbarii in viata omului, iti doresti sa te pui pe treaba. Urmatoarea intrebare este: De unde sa incep? Ce trebuie schimbat/eliminat din vechea rutina, astfel incat sa pot da curs unui nou inceput mai benefic pentru viitorul meu? 

  • Iesi din rutina 

Sa faci in fiecare zi acelasi lucru si sa te astepti la rezultate diferite este absurd. Nu reusesti decat sa te invarti intr-un cerc. Se spune ca doar depasind cu pasi mici sfera zonei de confort, in viata noastra se intampla magia. Rupe tiparul in care ai trait pana azi. Totul in jurul tau se schimba, chiar si natura. Tu de ce ramai in acelasi punct in fiecare anotimp? Schimbarea sperie pe toata lumea, dar aminteste-ti ca este o forma de evolutie. Renunta la locul de munca ce nu iti mai aduce satisfactii. Fa acel curs pe care l-ai tot amanat sau muta-te intr-un cartier nou. 

  • Asuma-ti mici riscuri 

In zona de confort este mereu cald si bine. Schimbarea ne creeaza o stare de usoara anxietate care ne determina sa facem un pas inapoi. Desi e placut in zona de confort, va veni o zi in care vei regreta ca nu ai facut ce ti-ai fi dorit sa faci daca aveai un pic mai multa motivatie si incredere in tine. Sa iti schimbi cercul de prieteni, sa cunosti noi persoane, sa te reprofilezi profesional sau sa iti cumperi o noua locuinta. Da, exista riscul sa te ranesti, sa cazi, sa pierzi sau sa fii respins. Dar daca reusesti? Senzatia este incredibila atunci cand realizezi ceva si iti da un nou avant spre urmatoarele schimbari. 

  • Ajuta-te singura 

Ofera-ti sansa de a experimenta noi lucruri care sa iti contureze noi viziuni asupra lumii din jur. Experientele sunt cele care ne deschid mintea si ne ajuta sa intelegem viata dintr-o alta perspectiva. Aminteste-ti cum erai acum 10 ani. Ceea ce credeai despre tine sau cei din jur mai este valabil in prezent? Experientele prin care ai trecut de atunci si pana acum ti-au conturat idei noi si ti-au modelat comportamentul. Curajul de a face o schimbare importanta in viata ta cel putin o data pe an iti va aduce noi oportunitati de a descoperi, explora, de a evolua si, intr-un final, vei deveni cea mai buna versiune a ta. 

  • Seteaza-ti mintea sa vada partea pozitiva 

Frica de schimbare isi are radacinile in teama de a esua. Dar esecul nu inseamna altceva decat ca ai descoperit care sunt caile gresite de a face acel lucru.

Frica de esec ii determina pe multi oameni sa ramana blocati in acelasi loc, iar stagnarea si rutina distrug incet si sigur cheful de viata. Imagineaza-ti cel mai rau scenariu referitor la ceea ce iti doresti sa faci. Care e cea mai infricosatoare consecinta a actiunilor tale? Odata ce iti poti imagina cel mai grav rezultat al actiunilor tale, atunci incepi inevitabil sa cauti si solutii de rezolvare. Apoi, vizualizeaza in detaliu rezultatele minunate la care aspiri, modul in care te vei simti in acele clipe si senzatia de implinire care vine la urma. Toate acestea te vor motiva sa te obisnuiesti cu frica fata de scenariul negativ pe care mintea ta l-a creat si sa faci primul pas catre schimbarea pe care ti-o doresti cu ardoare.

  • Obisnuieste-ti emisfera dreapta a creierului sa fie activa 

Emisfera dreapta a creierului este partea creativa si responsabila pentru gasirea solutiilor si totodata, partea careia ii plac noutatile.

Emisfera dreapta se concentreaza pe explorare, dezvoltare si invatarea de lucruri noi. Cum te obisnuiesti sa asculti de emisfera dreapta mai mult decat de cea stanga, adica de cea rationala? Incepe sa faci mici schimbari, zi de zi. Schimbari care nu dor, care nu iti provoaca disconfort sau mici retineri. 

  • Vizualizeaza durerea 

Fii atenta la senzatia pe care o experimentezi atunci cand te gandesti la a face un lucru nou. Imagineaza-ti ca faci pasul urmator si vizualizeaza felul in care te simti. Apoi imagineaza-ti ca nu faci nimic niciodata si vizualizeaza cum te vei simti pentru tot restul vietii. Daca prin schimbare scapi de o durere mare sau te indrepti catre o implinire uriasa, atunci vei avea motivatie sa actionezi in directia corecta. 

  • Metoda Mel Robbins 

De fiecare data cand iti propui sa actionezi, creierul tau cauta noi cai neuronale care sa ii confere senzatia de siguranta. Daca actionezi perseverent in directia dorita, iti obisnuiesti creierul cu noua situatie. Trebuie sa ii dam creierului timp sa se adapteze planului pe care il avem in vedere, sa actionam cu pasi marunti si siguri in directia propusa. Astfel, creierul nu mai elibereaza hormoni ai stresului, ci ii inlocuieste cu hormonii fericirii. 

 

Incearca metoda lui Mel Robbins: numara pana la 5 secunde si apoi actioneaza. Actiunea de schimbare se intampla rapid, astfel incat creierul nu mai are timp sa constientizeze ce se intampla si nici sa opuna rezistenta prin eliberarea hormonilor de stres. 

  • Renunta la strategiile familiare 

O noua tehnologie nu poate fi faurita cu unelte depasite. Medicina nu avanseaza cu „leacurile babesti’’. Cu alte cuvinte, strategiile uzuale, care iti sunt deja familiare, nu te vor duce catre directii noi sau mai bune.

Daca visezi sa obtii ceva ce nu ai mai avut pana acum, atunci trebuie sa fii pregatita sa faci lucruri pe care nu le-ai mai facut pana acum. Pune mana pe carti noi, asculta podcasturi diferite, participa la evenimente din zone neexplorate de tine pana acum si creeaza astfel noi conexiuni. Strategiile prevestesc succesul sau dezastrul actiunilor noastre. Strategiile ne dicteaza prioritatile din viata, ne mentin focusati pe indeplinirea visurilor si ne modeleaza viziunea asupra lumii din jur. Pasiunea si efortul constant nu sunt suficiente in lipsa unei strategii. Strategia este calea prin care ideea din mintea ta ajunge sa se materializeze in exterior. 

  • Timpul este o resursa ireversibila 

Capacitatea de a-ti gestiona corect timpul conduce la rezultate de durata. Timpul este resursa care masoara eficienta existentei noastre, care ne arata prin prisma rezultatelor cat de bine am stiut sa il pretuim sau din contra, cum l-am irosit prin relatii fara perspective si ambitii de termen scurt. Pastreaza puterea de concentrare spre indeplinirea misiunii. Permite timpului sa lucreze in sprijinul si pentru evolutia ta. Alege cu intelepciune felul in care lasi timpul sa se scurga fara sa mai revina.

Schimbarile nu trebuie planificate doar la final de an. Schimbarea poate fi facuta oricand, deoarece viata este precum cursul apei. Noile perspective ne ajuta sa ne redescoperim, ne ofera un nou avant pentru a merge mai departe in viata. Fara schimbare nu exista evolutie. Asadar, daca mereu ti-ai dorit un alt stil de viata, incepe-ti cariera in videochat si bucura-te de castigurile nemaipomenite din acest domeniu.

 

Sursa foto: Shutterstock.com

Programeaza un interviu azi si beneficiezi de oferta noastra limitata, salariu minim garantat de 5000 de lei!

afla detalii!