Starea de spirit: cum o poti influenta si ce te ajuta in fiecare zi pentru a avea buna dispozitie

Scris de miruna

Categorii:

Starea de spirit: cum o poti influenta si ce te ajuta in fiecare zi pentru a avea buna dispozitie, kendrastudio.ro, imagine 1
/var/www/vhosts/kendrastudio.ro/httpdocs/wp-content/themes/kendra/single.php:65:
array (size=1)
  0 => 
    array (size=4)
      'url_meniu' => string '' (length=0)
      'meniu_faq' => string 'NU' (length=2)
      'sectiuni' => 
        array (size=5)
          0 => 
            array (size=4)
              ...
          1 => 
            array (size=4)
              ...
          2 => 
            array (size=4)
              ...
          3 => 
            array (size=4)
              ...
          4 => 
            array (size=4)
              ...
      'pozitie_box_cu_meniu_in_dreapta' => string '1' (length=1)

Starea ta de spirit nu este doar un element care contribuie la propria ta bunastare. Ea are, de asemenea, un impact semnificativ si asupra persoanelor din jurul tau. Prin urmare, ar trebui sa lucrezi constient pentru a fi in cea mai buna dispozitie, cat mai des posibil si pentru a o radia in jurul tau zi dupa zi.

Unele zile sunt mai dificile decat altele. Uneori diminetile incep foarte bine si se inrautatesc treptat pe masura ce trec orele sau, dimpotriva, sunt cu adevarat grozave de cum te trezesti. A fi bine dispus de dimineata, a avea bucuria de a trai si a atrage fericirea este posibil! Cu ajutorul acestor mici provocari simple de depasit in fiecare zi, poti face pasi semnificativi catre o viata care emana pozitivitate.

1. Starea de spirit: definitie

Starile de spirit difera de starile emotionale acute prin faptul ca sunt mai durabile si sunt activate de orice declansator imediat. Aceasta nu inseamna ca starea de spirit a unei femei nu are legatura cu mediul inconjurator. Mai degraba, ea pare a fi o functie de integrare a experientelor emotionale acute ale corpului in timp.

O persoana care se confrunta cu mari frici sau pierderi are o reactie emotionala acuta. Atunci cand aceasta frica sau tristete se reflecta in activitati si contexte ulterioare, apare o dispozitie anxioasa sau trista; iar o tulburare de dispozitie este evocata atunci cand aceasta izbucnirea devine severa si prelungita. Astfel, intrebarea centrala se refera la functia de adaptare a acestei capacitati de dispozitie dincolo de reactia emotionala acuta: de ce ar fi avantajos sa transpui o stare emotionala dintr-o perioada sau situatie in altele?

Ascultand muzica, zambind sau, de exemplu, luandu-ti timp sa te bucuri de persoana care ai ajuns sa fii: acestea sunt lucruri mici, usor de facut zilnic si care, cu siguranta, iti vor aduce bucurie si satisfactie in viata ta.

Starea de spirit este o stare dominata de o emotie, iar ca exemple stare de spirit se pot specifica: furia, tristetea sau bucuria. Emotiile pot fi placute sau nu si, uneori, dureroase.

Cineva cu o tulburare de dispozitie traieste emotii negative mai intens si mai mult decat majoritatea oamenilor. Este posibil sa simta ca isi controleaza mai greu emotiile, ceea ce ii afecteaza sanatatea mentala si fizica, pe langa influentarea comportamentelor sale.

Persoanele cu tulburari de dispozitie pot avea mari dificultati in indeplinirea obligatiilor lor de munca, familiale si sociale.

2. Cum sa fii constienta de starea de spirit in fiecare moment?

Starile de spirit sunt cunoscute de toata lumea din experienta lor de zi cu zi. In unele zile viata ta pare frumoasa si grozava, iar in altele pare sumbra si fara rost. Aceste sensibilitati experimentate subiectiv nu dureaza mult, dar au o mare influenta asupra atitudinii tale fata de viata si a comportamentului. Iar atunci cand lucrezi intr-un studio videochat, trebuie sa stii cum sa iti controlezi emotiile negative ce iti afecteaza starea de spirit.

Aceste stari sunt resimtite mai ales intuitiv, in viata de zi cu zi. Te lasi purtata de o dispozitie, te afunzi intr-o anume stare sau te lasi fermecata de ea. Totusi, ai posibilitatea de a analiza fiecare situatie in parte si de a planifica tot ceea ce ar trebui sa faci pe viitor pentru a te bucura de o stare de spirit buna cat mai mult.

Citeste toate intrebarile de mai jos si raspunde-ti sincer la fiecare intrebare, caci doar asa vei afla ce te afecteaza si ce poti imbunatati.

2.1 Ce te poate face sa nu ai o stare de spirit pozitiva? – Identificarea problemelor
 
  • Ce iti afecteaza negativ sau pozitiv starea de spirit? Cu ce ​​persoane ai un contact neplacut si cu cine unul destul de bun?
  • Cum te comporti in mod specific in stari negative sau pozitive?
  • Ce efecte au starile tale de dispozitie asupra mediului tau (parteneri de afaceri, angajati, colegi, clienti, prieteni, familie)?
  • Ce simti despre tine cand te afli intr-o stare proasta? Dar intr-una buna? Esti sceptica si precauta cu privire la provocari si sarcini viitoare cand ai o dispozitie proasta? Dar cand ai una buna, esti destul de deschisa si curajoasa?
  • Te deranjeaza sa esti model sau te bucuri de cat castigi in fiecare luna?
  • Cum intalnesti alte persoane atunci cand ai o stare de spirit negativa sau una pozitiva?
  • Ce optiuni ai / stii / ai folosit deja pentru a-ti schimba starea de spirit la scurt timp?
2.2 Cum iti poti controla starea de spirit

Iata cateva intrebari la care poti raspunde si care te pot ajuta, pe viitor, sa ajungi sa iti controlezi mai bine starea de spirit:

  • Cum te vei comporta fata de cei din jurul tau in viitor, indiferent de starea ta de spirit?
  • Ce factori (muzica, arta, literatura, oameni, natura, sport, hobby-uri) iti influenteaza pozitiv starea de spirit? Cum vei folosi acesti factori mai constient si intens decat inainte pentru a-ti mentine starea de spirit in viitor?
  • Exista modele a caror dispozitie si carisma le apreciezi in mod deosebit? Cum te vei comporta in viitor pentru a obtine tu insuti acest efect asupra celorlalti?
  • Ce efecte pozitive vei atinge schimbandu-ti constient starea de spirit? Exista ceva / cineva care sa te poata opri?

 

 

3. Moduri de a avea o stare de spirit buna in fiecare zi

Vestea buna este ca exista o multime de lucruri pe care le poti face pentru a-ti incepe ziua cu o nota pozitiva. Intr-adevar, este foarte posibil sa it induci singura o stare buna de spirit.

Si este clar ca vei avea uneori zile rele sau te vei trezi cu o dispozitie proasta, dar stiind ca iti poti incepe ziua cu dreptul, daca aplici cateva sfaturi, este ceva foarte important si care te poate motiva. Incepand ziua cu buna dispozitie, vei da tonul pentru restul zilei si o sa te poti bucura de tot ceea ce se intampla.

Incorporeaza cateva din aceste sfaturi in rutina ta de zi cu zi si vei vedea ca iti incepi ziua cu cea mai buna dispozitie posibila si ca de fapt, fericirea este o stare de spirit!

 

Sfaturi bune de pus in practica

 

Gandeste-te la ce poti face pentru a fi fericita si pentru a te ingriji, apoi programeaza-ti un timp din zi pentru a o face cu adevarat. Pentru ca a avea grija de tine si a te trata cu blandete si bunatate in fiecare zi este esential sa te simti bine si sa ai o dispozitie buna!

  • Adauga culoare vietii tale

Foloseste puterea culorilor pentru a te simti mai fericita si mai energizata. Rosu si violet sporesc energia, in timp ce verde si galben te fac fericita.

Mai multe studii arata ca rosu si violet stimuleaza productia de adrenalina in corpul tau, ceea ce iti poate da impresia ca ai mai multa energie si ca esti capabil de orice.

Un studiu realizat in urma cu cativa ani a aratat, de asemenea, ca majoritatea oamenilor asociaza culoarea verde cu fericirea, speranta, confortul si entuziasmul. Adaugarea unui pic de verde zilei tale este, prin urmare, o modalitate usoara de a face o schimbare in starea ta de spirit.

  • Ia-ti cateva minute in fiecare zi pentru a te bucura de ceea ce ai

Fa-ti o lista zilnica (orala sau scrisa) cu tot ceea ce ai. Esti o persoana norocoasa, stii? Uneori, cand ai o zi proasta, este greu sa iti amintesti toate lucrurile de care te bucuri sa le ai si de care sa fii fericit in fiecare zi.

In plus, conform unui studiu realizat de Universitatea Harvard, exprimarea recunostintei te poate ajuta sa te simti mai fericit, mai sanatos si mai pozitiv. Starile de spirit pot fi schimbate si prin prezenta celor dragi. Ei te pot face sa te simti mai capabil de a face fata dificultatilor si situatiilor stresante.

  • Mediteaza

Practicarea regulata a meditatiei te poate ajuta sa te simti linistita si pasnica. Tot ce trebuie sa faci este sa te concentrezi asupra respiratiei pentru cateva minute si sa te concentrezi asupra momentului prezent pentru a avea o stare de spirit mult mai buna, care, apoi, te va ajuta sa te confrunti cu provocarile din restul zilei.

Nu trebuie sa faci nimic special pentru a medita, dar indiferent daca doresti sa folosesti o mantra pentru a o repeta sau sa utilizezi o aplicatie dedicata meditatiei, aceste instrumente iti pot fi utile pentru a te ajuta sa iti imbunatatesti practica.

  • Fa-ti timp pentru cei dragi

Fie ca iti mangai pisica sau cainele, iti imbratisezi cealalta jumatate, ii dai bebelusului sau copilului un sarut sau doar o imbratisare rapida unui prieten, te poate ajuta intr-adevar sa te pui intr-o stare buna.

Potrivit unui studiu realizat de Touch Research Institute din cadrul Facultatii de Medicina a Universitatii din Miami, simpla actiune de a fi atins de o persoana draga poate reduce senzatia de durere, poate stimula sistemul imunitar si poate imbunatati vigilenta.

Stii acel sentiment cald si confuz pe care il primesti dupa ce ai imbratisat o persoana sau un animal? Nu este doar o parere, este intr-adevar un sentiment real, care iti avantajeaza intregul corp, asa ca alinta-i pe cei dragi! Vei vedea, va face bine tuturor!

  • Asculta muzica

Creeaza un playlist special, plin de melodiile pe care le iubesti si canta din toata inima sau danseaza. Adaugarea de muzica vesela la rutina unei zile este una dintre cele mai simple si mai eficiente modalitati de a-ti stimula starea de spirit.

Potrivit unui studiu din 2013 publicat in Journal of Positive Psychology, a asculta o muzica vesela ii poate face pe cei care o asculta mai fericiti in aproximativ doua saptamani. Prin urmare, este destul de eficient! Ascultarea unor melodii in rutina de dimineata te va ajuta sa iti mentii usor o dispozitie buna si sa infrunti ziua cu un zambet!

  • Fa miscare sau practica un sport

Incepe-ti ziua cu intinderi usoare, o scurta sesiune de yoga sau un scurt antrenament. Nu trebuie sa fie foarte obositor, dar un studiu din 2006 a constatat ca activitatea fizica regulata reduce anxietatea si depresia.

Peste douazeci de studii efectuate pe o perioada de douazeci si sase de ani au aratat ca pana si activitati precum gradinaritul sau mersul pe jos practicate timp de douazeci de minute pe zi pot preveni depresia, indiferent de varsta persoanei respective. Miscarea sau desfasurarea unei activitati usoare este, prin urmare, cu siguranta un mod bun de a-ti incepe ziua cu o nota pozitiva!

  • Asigura-te ca iti iei oferi suficient timp dimineata

Nu este nimic mai neplacut decat sa te trezesti, sa-ti dai seama ca ai intarziat deja, sa fii nevoit sa te grabesti si sa ajungi la studio, la scoala sau in orice alt loc care iti poate da o stare de anxietate sau angoasa.

Sigur, pentru a te asigura ca ai suficient timp dimineata, va fi nevoie sa te ridici putin mai devreme, dar va merita, pentru ca asta te va face sa-ti incepi ziua mai bine decat sa te ridici in viteza, in panica si sa te stresezi degeaba.

Specialistii mentioneaza foarte des ca  modul in care iti incepi dimineata vorbeste foarte mult despre felul in care iti vei petrece restul zilei.

Mai mult decat atat, un ceas cu alarma agresiv iti mareste ritmul cardiac si te duce de la o stare de repaus total la o stare de alerta in cateva secunde. Aceasta inseamna ca incepi dimineata simtindu-te nelinistit si anxios imediat ce te ridici din pat.

Daca ai timp sa bei o bautura calda pe indelete, sa faci yoga sau sa faci un dus relaxant, te poate ajuta sa incepi ziua cu o nota mult mai pozitiva.

  • Fixeaza-ti obiective

Incheie o zi facand o lista de lucruri de facut pentru ziua urmatoare, astfel incat sa incepi ziua cu o minte usoara, in timp ce ai in vedere toate obiectivele zilei. Acest lucru este ideal pentru a ramane motivat pe tot parcursul zilei si apoi pentru a te trezi, simtind ca ai fost putin productiv.

Este foarte important sa inchei ziua cu calm. Incearca sa ai doua ganduri cand te culci: unul pentru a aprecia toate lucrurile pozitive pe care le-ai putut face in ziua respectiva si celalalt pentru a-ti stabili obiectivele pe care ai dori sa le realizezi a doua zi.

Un ritual de buna dimineata poate fi: ia-ti trei minute sa te gandesti la trei lucruri pe care te simti fericit sa le ai. Alege unul dintre acele lucruri si incepe ziua cu acest lucru in minte: este cel mai bun mod de a cultiva fericirea.

Apoi, ia-ti cateva minute pentru a te concentra pe trei proiecte sau probleme in care esti cu adevarat implicat si gandeste-te la asta ca si cum ai fi reusit deja sa le implinesti. Vizualizarea succeselor tale viitoare te va pune intr-un cadru de spirit pozitiv si productiv, care te va ajuta sa performezi cat mai bine pe tot parcursul zilei.

  • Un mic dejun sanatos

Mananca un mic dejun bun, complet, pentru a te ajuta sa te simti bine.Potrivit unui studiu canadian din 2013, consumul de probiotice (care se gasesc in iaurt, de exemplu) la micul dejun ajuta la reducerea atacurilor de anxietate si depresie.

Deci, daca te simti putin obosit sau agitat cand te trezesti, consumul de iaurt la micul dejun te poate ajuta sa iti imbunatatesti starea de spirit.

  • Pune flori in casa ta

A avea flori in casa ta  – undeva unde le poti vedea cand te trezesti – iti poate spori starea de spirit si energia pentru intreaga zi. Un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Harvard a demonstrat ca florile faciliteaza relaxarea, iti maresc nivelul de energie si chiar te fac mai plin de compasiune la birou.

Un buchet de flori dragute ar fi suficient pentru a avea o dispozitie buna si pentru a-ti oferi starea de spirit perfecta pentru a face fata zilei viitoare.

  • Fii creativa

Incepe-ti ziua cu putina creativitate! Fie ca este vorba de scrierea gandurilor intr-un jurnal sau pictura, chiar orice alta activitate creativa precum tricotatul, te poate face sa te simti bine.

Activitatile creative pot usura stresul psihologic si fiziologic, potrivit unui studiu din 2010 publicat in The american Journal of Public Health.

Asadar, aloca-ti cateva minute in fiecare dimineata pentru activitatea ta creativa preferata si fa din ea o prioritate: starea ta de spirit va fi ridicata si nu vei regreta dupa aceea cand vei avea o zi minunata!

  • Dormi suficient

Este destul de evident, dar merita totusi sa iti amintesti. Pentru a te trezi cu buna dispozitie, proaspata si gata sa infrunti ziua viitoare, trebuie sa dormi suficient!

Mai multe studii arata ca te trezesti mult mai optimista cand ai dormit suficient cu o noapte inainte. Si, potrivit unui studiu din 2010 realizat de Universitatea Harvard, sa dormi suficienta este important pentru creier ca sa se regenereze si este esential pentru a te simti mai odihnita.

  • Iubeste-te pe tine insuti

A incepe ziua cu buna dispozitie inseamna, de fapt, pur si simplu sa ai grija de tine in general: sa dormi suficient, sa iei un mic dejun bun, sa-ti iei timp pentru a-ti incepe ziua cu calm si fara stres, chiar si sa ai cateva minute sa faci sport sau sa faci o activitate creativa.

In timp ce o multime de lucruri neplacute sau stresante se pot intampla dupa aceea, sa te simti bine prima data cand te trezesti poate face diferenta si te poate ajuta mult mai usor sa faci fata dificultatilor.

Punand toate aceste sfaturi pe primul loc, vei avea o sansa reala sa te pui intr-o stare buna de spirit si sa iti incarci bateriile pentru a face fata tuturor lucrurilor negative si obstacolelor care ar putea aparea si toate acestea cu putin mai multa usurinta si un zambet!

4. Cum sa ai o stare de spirit buna oprind caruselul gandurilor?

Starea proasta este adesea rezultatul unor ganduri negative care, mai devreme sau mai tarziu, conduc la o spirala emotionala descendenta.  Tipice pentru un astfel de carusel de ganduri sunt consideratiile de vinovatie, dispretuitoare sau auto-deprecierea, care se leaga din ce in ce mai mult una de cealalta si pot duce, in cele din urma, la stari de spirit proaste.

 

Totusi, este posibil sa opresti caruselul gandurilor: arata-ti un semn de oprire imaginar imediat ce observi ca acest tip de ganduri apar. Lasa-le sa treaca, nu te lasa prinsa de ele, doar incearca sa le dai drumul. Acesta este modul in care iti poti imbunatati starea de spirit din nou.

 

Poti gasi sugestii in acest sens mai sus. Foloseste aceste idei de distragere a atentiei ori de cate ori starea ta de spirit este pe cale sa se schimbe si te intrebi cum sa revii la buna dispozitie. Doar in acest fel vei reusi sa faci fata tuturor provocarilor, atat la Kendra Studio, cat si in viata personala!

 

Surse foto: Shutterstock.com, Unsplash.com, Pixabay.com

Programeaza un interviu azi si beneficiezi de oferta noastra limitata, salariu minim garantat de 5000 de lei!

afla detalii!