Eleganța – CUM să te porți cu stil și rafinament, în orice context

Scris de miruna

Categorii:

Eleganța – CUM să te porți cu stil și rafinament, în orice context, kendrastudio.ro, imagine 1
/var/www/vhosts/kendrastudio.ro/httpdocs/wp-content/themes/kendra/single.php:65:
array (size=1)
  0 => 
    array (size=4)
      'url_meniu' => string '' (length=0)
      'meniu_faq' => string 'NU' (length=2)
      'sectiuni' => 
        array (size=6)
          0 => 
            array (size=4)
              ...
          1 => 
            array (size=4)
              ...
          2 => 
            array (size=4)
              ...
          3 => 
            array (size=4)
              ...
          4 => 
            array (size=4)
              ...
          5 => 
            array (size=4)
              ...
      'pozitie_box_cu_meniu_in_dreapta' => string '1' (length=1)

Jean Paul Gaultier spunea despre eleganță că este, mai degrabă, o chestiune de personalitate, și nu are prea mare legătură cu hainele purtate și stilul adoptat. Într-o mare măsură, celebrul creator de modă francez are dreptate. Această trăsătură nu se rezumă doar la vestimentația din registrul haute couture, ci este un adevărat mod de viață care cuprinde, pe lângă îmbrăcămintea rafinată, un set de valori și calități interioare care îți definesc caracterul. 

Modul în care vorbești, te îngrijești, te miști, mănânci, interacționezi cu cei din jur, îți asortezi ținuta, descriu nivelul de eleganță personală, căci aceasta nu este dozată la fel pentru toată lumea, ci este subiectivă și unică, diferită de la individ la individ.

1. Stil elegant feminin

”Ce este Eleganța? Este un fel de armonie care se aseamănă frumuseții, singura diferență fiind că cea din urmă este cel mai adesea un dar al naturii, pe când prima este rezultatul artei. Dacă îmi este îngăduit să folosesc o exprimare atât de prețioasă pentru a descrie o artă atât de neînsemnată, aș spune că scopul meu în viață este să transform o femeie simplă într-una elegantă.” (Genevieve Antoine Dariaux)

Este greșit să crezi că eleganța se dobândește datorită bogăției. Într-adevăr, încă din cele mai vechi timpuri, cei înstăriți s-au situat pe cea mai de sus treaptă a luxului, datorită ținutelor alese și stilului de viață pompos, pe care nu s-au sfiit să le afișeze de fiecare dată când au avut ocazia. 

Însă, eleganța nu înseamnă lux și opulență, haine aurite, mese mult prea pline cu de toate, bani aruncați în stânga și-n dreapta. Poate părea greu de crezut, însă grația se naște din simplitate și nota de distincție personală.

Eleganța este o atitudine prețioasă, dar care nu are de-a face cu nivelul financiar la care te situezi. Grija și atenția față de propria persoană, bunul gust cu care îți alegi ținutele de zi cu zi, naturalețea cu care te comporți fac parte din bagajul unei doamne cu astfel de trăsătură.

1.1. Rafinament și eleganță

Un model de rafinament și eleganță pentru doamne și domnișoare rămâne inegalabila Audrey Hepburn. Lăsând la o parte talentul său actoricesc, aceasta și-a fermecat nu doar audiența, ci pe oricine îi ieșea în cale cu naturalețea sa deosebită, care era și punctul de plecare al grației sale. Cu siguranță, îți vine în minte celebra ecranizare ”Breakfast at Tiffany`s” în care ea poartă simpla, dar extraordinara micuță rochie neagră Givenchy, accesorizată cu mănuși lungi, ochelari negri de soare și pufăie relaxată din port-cigarette. 

O ținută monocromă, purtată de o tânără pentru care a fi elegantă este ceva atât de natural ca aerul pe care îl respiră. O vestimentație care, tocmai prin simplitate, devine un etalon al rafinamentului ce își va găsi corespondentul în orice perioadă, în fiecare eră a modei. 

1.2. Stil vestimentar feminin

”În zilele noastre, eleganța este un lucru rar, în mare parte pentru că necesită precizie, atenție la detaliu și o minuțioasă dezvoltare a bunului-gust în ceea ce privește toate formele de conduită și stilurile. Pe scurt, nu este la îndemâna tuturor femeilor și nu va fi niciodată.” (”Eleganța” – Kathleen Tessaro)

Un lucru e cert: nu îți poți alege un stil vestimentar dominant fără să te cunoști îndeaproape, fără să-ți fi definit personalitatea, pasiunile, modul de a fi, de a trăi. Acesta transpare din toate acțiunile pe care le întreprinzi. 

Chiar dacă astăzi alegi să mergi pe mâna outfitului sport, pentru că ai un plan care presupune o astfel de ținută, iar mâine îți asortezi un look boho chic cu aer romantic, nu înseamnă că ești definită per total de unul dintre cele două. În primul rând, stilul vestimentar feminin care te caracterizează este cel în care te simți foarte bine, relaxată, în care poți să te exprimi liber, natural, fără accente studiate, repetate și bariere de orice fel.

Iată cum arată o trecere rapidă prin patru stiluri vestimentare dominante:

  • Stilul clasic – este potrivit în orice situație, nu ai cum să dai greș dacă îl încerci. Este preferatul femeilor puternice, care știu ce vor. Emană hotărâre și încredere. Accesoriile vestimentare definitorii acestuia sunt costumele din două piese, cămășile albe, fusta creion, balerinii etc.
  • Stilul romantic – preferatul femeilor gingașe, plăpânde, dar iubitoare de comunicare. Rochiile baby doll, cele cu volane, vaporoase, peste care petreci cu grijă un cardigan tricotat fac parte din definiția acestuia.
  • Stilul elegant feminin – afișat de femeile sofisticate și meticuloase, acesta inspiră încredere și siguranță. Pantofii stiletto, sandalele cu barete subțiri și delicate, little black dress, bijuterii glam, tiare magice, pălării cu boruri largi, mănuși catifelate, sunt doar câteva dintre piesele de rezistență ale stilului elegant.
  • Stilul sexy – fiind îndrăzneț, este potrivit femeilor super pasionale, incitante. Rochiile și fustele mini, cu animal print sau paiete, decolteurile generoase, body-urile din dantelă sau piele și accesoriile un pic exagerate fac parte din arsenalul acestui stil.

2. Arta de a trăi cu eleganță

”În vreme ce frumusețea, în cea mai pură formă fizică a ei, este în totalitate un dar al naturii, eleganța, grația și stilul sunt infinit mai democratice. Puțină disciplină și o privire pătrunzătoare, împreună cu o doză generoasă de umor și efort, sunt ingredientele necesare pentru a cultiva aceste calități admirabile.”  (”Eleganța” – Kathleen Tessaro)

Cine nu visează să trăiască măcar o dată-n viață o experiență similară cu a personajelor din ”Marele Gatsby” a lui Scott Fitzgerald, să ia parte la petreceri unice care stau sub semnul eleganței sau chiar să ducă o existență perpetuă în acest registru? Poți învăța să trăiești astfel. Cine își dorește să iasă din anonimatul unei existențe nu doar banale, ci similară cu a altora, se poate cizela și orienta către notele distinse ale unui trai original. 

Când adopți un astfel de stil, manierele îți sunt studiate, gusturile rafinate, iar atitudinea față de cei de lângă tine este naturală și pozitivă, atunci poți spune că ești definită de un mod de viață fascinant.

Pe lângă eleganța vestimentară, accentul se pune și pe desăvârșirea bunelor maniere în societate, în cuplu, la locul de muncă, față de copii, precum și pe modul în care comunici cu cei din jur.

De cele mai multe ori, haina modestiei este mult mai rafinată decât o vestimentație pompoasă, valoroasă doar prin costul ridicat, și nu prin atitudinea cu care este scoasă în lume. A fi elegantă nu presupune o atitudine fățarnică, nu înseamnă a privi de sus, cu superioritate și dispreț. Tot ce este sublim se situează la polul opus negativismului și ironicului.

3. Cum să ai o atitudine elegantă, indiferent de context

Eleganța nu este un accesoriu pe care îl porți la diferite ocazii, în scoți din sertar, te folosești de el o perioadă pentru ca apoi să-l abandonezi. Vorbim despre o atitudine care se imprimă spiritului și trupului deopotrivă, care nu te părăsește indiferent de situație, moment și conjunctură. 

Iată câteva trucuri aflate la îndemâna oricui își dorește să iasă în față prin grație și o notă de eleganță:

  •  Zâmbetul este accesoriul cel mai de preț al eleganței. Natural și mereu la îndemână, acesta este definitoriu pentru starea de bine personală, dar poate însenina și ziua altei persoane. Așadar, zâmbește, nu te sfii să răspândești în jurul tău un strop de bunătate și frumusețe!
  •  Nu brand-ul contează, așa că nu vâna piesele vestimentare după succesul firmei producătoare, ci după cât de bine te avantajează purtarea lor. O rochie simplă, care îți scoate în evidență trăsăturile cele mai frumoase, într-o nuanță care ți se potrivește, corect accesorizată te poate face să emani eleganță indiferent de momentul din zi în care te afli.
  • Nu este suficient să fii îmbrăcată și aranjată la patru ace, dacă manierele nu sunt pe aceeași lungime de undă cu exteriorul. O atitudine elegantă impune gesturi alese, studiate, folosite în orice context.
  • A fi elegantă nu are nimic de-a face cu vulgaritatea ținutei sau a comportamentului. Poți să fii astfel și, în același timp, super sexy, fără a trebui să aluneci pe panta kitsch-ului sau a ridicolului. Un machiaj discret, o coafură potrivită, bijuterii simple și atent dozate, ținută îngrijită, potrivită siluetei tale, în culori deloc țipătoare, sunt foarte plăcute vederii.
  •  Odată ce ai ales stilul, nu te abate de la drum. Moda este schimbătoare, dar asta nu înseamnă că trebuie să te duci după ea, în toate direcțiile. Fii consecventă și urmează-ți calea aleasă, cea a bunului gust care nu se va demoda nicicând. Piesele clasice nu au moarte, deci nu trebuie să te temi că nu vei mai fi în trend, ci din contră, să fii mândră că ai făcut cea mai înțeleaptă alegere când ai optat să fii o doamnă elegantă.
  •  O notă aparte de eleganță are rolul major de a crește stima personală și încrederea în sine. Cine nu-și dorește să fie mai încrezătoare în propriile forțe și atuuri? Cine nu vrea să afișeze mai multă determinare și hotărâre? Stilul și atitudinea feminină au această putere, trebuie doar să le descoperi adevăratele valori.
  • Ești elegantă la locul de muncă? De ce ar trebui să fii? Din același motiv specificat mai sus: sporirea stimei de sine. Un costum din două piese (taior/sacou plus fustă/pantaloni), o rochie cuminte, dar chic, o coafură lejeră, pantofi stilați, îți pun în valoare latura creativă, dar și pe cea provocatoare.  Adoptând un astfel stil vei fi o prezență plăcută, plină de carismă, agreabilă și pozitivă.
  • A avea grijă de sănătatea și aspectul propriului corp este o condiție necesară atunci când tinzi spre eleganță. Un stil de viață echilibrat, în care ai inclus o alimentație corelată cu nevoile tale nutriționale, activitatea fizică zilnică, preocuparea pentru aspectul pielii, îngrijirea atentă a părului sunt necesare pentru o viitoare apariție de excepție.
  • Parfumul discret, în note femine, că sunt florale sau orientale, trebuie să se regăsească în peisaj. Nu exagera cu cantitatea. Cu cât aroma este mai discretă, cu atât nota de mister este mai pregnantă. În plus, nu întotdeauna ce este mult, este și bun.
  • Limbajul trupului este și el important pentru definirea stilului. Stai dreaptă, cu bărbia ușor ridicată, iar atunci când te așezi, nu te trânti pe scaun/canapea/fotoliu, ci așează-te lin, cu picioarele lipite și ușor înclinate. Nu abuza de gesturile ample sau care nu-și au locul în contextul în care te regăsești. Orice încercare de a afișa o oarecare eleganță va dispărea în momentul în care vei începe să râzi zgomotos, să spui bancuri, să te scarpini, să bați din palme sau să vorbești tare sau pe un ton enervat.  
  • Eleganța maximă, pe toate planurile (vestimentar, comportamental etc.) este cheia reușitei. Se spune că o carieră de succes și o viață prosperă sunt mai facil de dobândit atunci când ești prietenă cu atitudinea pozitivă, care are rolul de a te transforma și a-ți oferi pe tavă tot ceea ce ai visat.

”Eleganța este singura frumusețe care nu se ofilește” (Audrey Hepburn)

Șarmul și discreția, simplitatea și gingășia, calitatea și bunul gust al hainelor clasice, politețea și vorba atent aleasă, toate acestea fac parte din esența eleganței. Ai crede că stă sub semnul regalității, dar este atât de la îndemâna tuturor, încât este de ajuns doar să îți dorești să ți-o însușești. Cu puțin efort, unul plăcut, nu te va părăsi niciodată, ci îți va rămâne imprimată în comportament, ca un exemplu de bună și constructivă practică, mereu la modă.

Sursă foto: Shutterstock.com

Programeaza un interviu azi si beneficiezi de oferta noastra limitata, salariu minim garantat de 5000 de lei!

afla detalii!