Esecul profesional – de ce nu trebuie sa te sperie nereusitele in cariera, cum sa le abordezi si ce poti invata din ele

Scris de Monica

Categorii:

Daca simti ca ai esuat la locul de munca, trebuie sa stii ca nu esti nici prima, nici ultima persoana care se confrunta cu o astfel de situatie sau cu sentimentul ca nu este destul de buna in domeniul ei. Numerosi oameni trec prin etape similare, iar cel mai important este ca in aproape toate cazurile, asemenea episoade sunt depasite cu brio.

 

Indiferent de cariera pe care ai ales-o pentru tine, este important sa poti face fata atat momentelor de succes, cat si celor mai putin placute, care te fac sa te indoiesti de calitatile tale. Este absolut normal sa ai parte de provocari si dificultati, iar partea cea mai importanta este modul in care le abordezi. Citeste articolul de mai jos pentru a afla de ce un esec nu are doar parti negative, cum il poti depasi si ce ai de invatat dintr-o astfel de “lectie”.

Esecul profesional – de ce nu trebuie sa te sperie nereusitele in cariera, cum sa le abordezi si ce poti invata din ele, kendrastudio.ro, imagine 1
/var/www/vhosts/kendrastudio.ro/httpdocs/wp-content/themes/kendra/single.php:65:
array (size=1)
  0 => 
    array (size=4)
      'url_meniu' => string '' (length=0)
      'meniu_faq' => string 'NU' (length=2)
      'sectiuni' => 
        array (size=5)
          0 => 
            array (size=4)
              ...
          1 => 
            array (size=4)
              ...
          2 => 
            array (size=4)
              ...
          3 => 
            array (size=4)
              ...
          4 => 
            array (size=4)
              ...
      'pozitie_box_cu_meniu_in_dreapta' => string '0' (length=1)

1. Ce inseamna esecul in viata profesionala

Atunci cand te gandesti la esec, cel mai probabil iti vine in minte un episod sau o intamplare negativa de la locul de munca. Trebuie sa stii ca esecul poate fi definit in termeni generali ca incapacitatea de a duce la bun sfarsit o sarcina sau de a atinge un obiectiv, insa lucrurile nu stau doar atat de simplu.

 

Esecul poate fi privit din diverse perspective, astfel ca exista anumite scenarii pe care le poti considera atat un insucces, cat si o reusita. De exemplu, poate ca tocmai ai inceput o noua activitate fizica, precum alergatul si ti-ai propus ca intr-o luna sa alergi 45 de kilometri, insa la finalul perioadei descoperi ca ai alergat doar 43. Daca esti o persoana pesimista, poti privi acest lucru ca pe un esec. Insa daca esti optimista, iti poti da seama ca, in ciuda fapului ca nu ai alergat cei 45 de kilometri, reusita de a face miscare fizica in mod regulat este un adevarat succes.

 

Prin urmare, si in viata profesionala poti aplica aceeasi viziune. Este important sa intelegi ca, in epoca moderna, viata profesionala este marcata de competitivitate, ceea ce te face sa privesti cu ochi autocritici toate actiunile tale. In timp, vei invata sa fii mai generoasa cu tine insati si sa iti acorzi compasiune si intelegere.

2. De ce nu trebuie sa te demoralizeze un esec

In ziua de astazi, cand ofertele de joburi sunt mai restranse si exista multi candidati bine pregatiti pentru toate posturile, ajungi sa ai pretentii foarte mari de la aptitudinile tale si sa pui presiune pe tine. Astfel, cea mai mica greseala sau nereusita ajunge sa ti se para un esec total.

O astfel de atitudine nu este sanatoasa, deoarece te va conduce la epuizare si nu vei putea evolua asa cum iti doresti. Iti vei pierde rapid increderea in propriile forte si vei ajunge sa accepti joburi prost platite doar de teama de a nu-ti confrunta temerile. Daca intelegi ca este normal si uman sa gresesti, vei putea sa te angajezi in domenii bine platite, care iti asigura stilul de viata pe care ti-l doresti. 

 

Mai mult decat atat, trebuie sa inveti sa te folosesti de orice dificultate pe care o intampini, pentru a invata sa devii mai buna la ceea ce faci. Trebuie sa inveti sa scapi de mentalitatea dobandita de la generatiile anterioare conform carora greselile trebuie pedepsite, iar cei care au gresit nu sunt buni in domeniul lor. Adopta o viziune occidentala si fii inteligenta: un esec este o ocazie de a invata si de a capata experienta in ocupatia pe care ti-ai ales-o

3. Posibile motive ale unui esec profesional

Un alt aspect important in cazul unui esec este ca trebuie sa constientizezi intotdeauna care au fost motivele pentru care acesta a luat nastere. Mai jos vei gasi o lista de posibile cauze pentru care te confrunti cu o nereusita la locul de munca.

  • Lipsa increderii in sine

 

Chiar daca acest lucru nu este mereu evident, neincrederea in propriile forte te poate conduce la esec. Mindsetul in care te afli atunci cand esti la job este foarte important pentru succesul tau. Daca lucrezi ca model, alege un studio de videochat al carei echipe stie sa iti ofere un training bine pus la punct, te sustine in evolutia ta profesionala si te ajuta sa devii sigura si increzatoare in propriile forte.

 

  • Lipsa disciplinei 

 

Freelancerii sau persoanele care lucreaza pe cont propriu intalnesc dificultati in a-si impune o anumita disciplina in activitatea de zi cu zi. De aceea, este posibil sa simti ca esuezi, daca nu ai langa tine profesionisti care sa iti acorde sprijinul necesar. Atunci cand lucrezi in echipa, primesti sfaturi si feedback care te ajuta sa devii mai buna in fiecare zi. Tot ei te ajuta sa iti creezi un program care sa iti aduca veniturile dorite.

  • Mediu de lucru nepotrivit

 

De multe ori, responsabilitatea esecului cade pe umerii unei singure persoane, insa realitatea poate fi alta. In orice domeniu, fie ca este videochat sau alta activitate, succesul unui angajat este asigura si de mediul in care acesta isi duce la bun sfarsit sarcinile. Prin urmare, in cazul in unui model, nu este intotdeauna vina sa daca nu ajunge sa aiba succes. Adesea, echipa din jurul ei poate fi lipsita de interes si dedicare si nu ii ofera sprijinul necesar. Prin urmare, trebuie sa iti alegi atent locul de munca, indiferent ca este vorba despre o agentie de videochat sau despre alt job. 

  • Training nepotrivit


Pe langa lipsa de interes, o echipa poate avea intentii bune, insa nu detine experienta necesara. De aceea, nu va fi apta sa iti ofere trainingul de care ai nevoie ca sa ajungi la succesul dorit. In afara de competentele personale, pentru a nu esua, ai nevoie si de o pregatire serioasa. Nu toate studiourile de videochat sau alte locuri de munca din diverse domenii iti pot oferi pregatirea necesara. Opteaza pentru o echipa care detine expertiza si mijloacele potrivite pentru a te ajuta sa avansezi in cariera.

4. Cum treci peste un esec la locul de munca si cum il transformi in succes

Exista mai multe moduri in care poti trata un esec profesional, iar felul in care te pozitionezi fata de el tine de personalitatea si resursele tale interioare. Iata cateva lucruri pe care le poti in aplicare.

  • Reaminteste-ti ca un esec nu este un lucru grav si nu inseamna sfarsitul carierei tale.

 

Oricat de “neagra” ar parea situatia, incearca sa constientizezi ca lucrurile se vor ameliora in viitorul apropiat. Asa cum este mentionat mai sus, este posibil sa nu fie vina ta pentru nereusita cu care te confrunti, asa ca incearca sa iti dai mai multe sanse. Gaseste un alt job sau cadru de lucru in care sa iti desfasori activitatea si vei avea parte de noi perspective.

  • Analizeaza aspectele care nu au functionat.

 

Pentru a face fata unui esec, trebuie sa fii calma si sa te gandesti la ce anume a produs esecul respectiv, pentru a nu repeta aceleasi greseli si pentru a trece mai usor peste aceasta etapa neplacuta a vietii tale. Astfel, vei putea descoperi ca nu esti singura responsabila pentru greselile respective si ca ai fi putut primi mai mult sprijin sau un training potrivit. Privind obiectiv in retrospectiva, vei acumula acea experienta necesara dezvoltarii tale profesionale.

  • Vorbeste cu alte persoane despre esecul respectiv.

 

Uneori, poate deveni foarte dificil sa porti singura povara unui esec. De aceea, este recomandat sa stai de vorba cu cineva care tine la tine si te intelege. Acea persoana iti va oferi o perspectiva mai blanda asupra situatiei si astfel, vei capata si tu o atitudine optimista. De asemenea, poti discuta cu oameni care au experienta in domeniu. Acestia iti pot explica ce anume nu a functionat si te pot ajuta ca pe viitor sa nu mai intalnesti aceleasi obstacole. In plus, daca vorbesti despre aceasta etapa de schimbare din viata ta, noi oportunitati pot aparea in orice moment.

  • Acorda timp pentru activitati care iti aduc placere.

 

Multe persoane au tendinta de a se simti vinovata in urma unui esec si se “autopedepsesc”. Aceasta abordare este gresita si te face sa iti pierzi increderea in tine, precum si energia si dorinta de a evolua. Invata sa te tratezi cu blandete si ofera-ti ocazia de a face lucruri care iti reincarca rezervele de vitalitate si te umplu de optimism. Cu acest truc, vei depasi mai rapid si mai eficient orice nereusita.

  • Gandeste-te la pasul urmator.

 

Un alt fenomen des intalnit este acela de a ramane blocata din cauza unui esec. Teama de a da gres din nou, extenuarea si pierderea increderii in propriile forte te pot face sa stagnezi pe termen indelungat. De aceea, este bine sa previi un asemenea blocaj care iti aduce pierderi financiare si te impiedica sa gasesti noi oportunitati.

 

Cum poti decide care este pasul urmator? Aplicand toate recomandarile de mai sus, analizand ce anume nu a functionat si ce poti imbunatati la tine si cautand mereu noi posibilitati.

 

5. Ce inveti din esecuri

Poate ca ai auzit vorbindu-se despre esecuri ca fiind calea spre succes, iar acest lucru este adevarat, daca stii cum sa obtii invataturi utile din anumite nereusite. Iata ce iti poate dezvalui un esec in cariera:

  • Esecul te invata sa imbratisezi schimbarile.

 

O nereusita poate fi un semn ca ceva nu este in regula in viata ta si ca este momentul sa aduci o modificare. Fie ca esti la un job foarte prost platit si extenuant unde nu te mai simti suficient de motivata sau deja ai gasit un domeniu care iti place, insa nu ai un cadrul de lucru potrivit, cand ceva nu merge cum trebuie, a venit momentul sa faci o schimbare. Ca model de videochat, poate fi semnalul sa iti gasesti un studio si echipa cu care rezonezi si care iti ofera sprijinul si expertiza necesara.

  • Esecul poate fi o sursa de motivare.

 

Atunci cand faci o greseala sau primesti feedback negativ, este normal sa nu te simti confortabil. Insa dupa o perioada, poti privi un asemenea episod din alta perspectiva, ca pe o ocazie de a deveni mai buna la ceea ce faci. Este un moment potrivit sa iti doresti sa iti demonstrezi atat tie, cat si celorlalti ca un esec un este un capat de drum ci ca vrei si poti sa te autodepasesti. Astfel, poti transforma energia negativa intr-o forta care sa te motiveze sa excelezi.

  • Esecul iti largeste orizonturile.

 

Uneori, oamenii au tendinta de a se concentra atat de tare pe ceea ce au de facut, incat isi ingusteaza perspectiva si uita sa  priveasca imaginea de ansamblu. Este posibil sa iti doresti sa fii atat de buna la jobul tau, incat sa devii foarte tensionata si incordata. Astfel, uiti sa te relaxezi si sa te bucuri de ceea ce faci si de avantajele de care te bucuri. Prin urmare, daca ai avut parte de un esec, este momentul pentru un nou start, cu ajutorul caruia sa abordezi diferit lucrurile, cu mai multa incredere si destindere.

  • Esecul nu este final.

 

In momentele imediat urmatoare unei nereusite, poti fi invadata de sentimente coplesitoare si de convingerea ca acesta a fost finalul carierei tale. Din fericire, este doar o reactie a creierului tau in fata esecului. Dupa ce trec aceste stari intense si negative, vei constientiza ca o poti lua oricand de la capat, ca exista nenumarate oportunitati pentru tine si ca un insucces reprezinta doar o etapa.

 

Prin urmare, nu lasa esecurile sa iti taie motivatia si dorinta de a evolua. Aminteste-ti ca toate persoanele trec prin astfel de perioade si ca un esec este un bun moment pentru tine sa te reorganizezi, sa cauti medii de lucru mai potrivite pentru tine si oameni care sa te sprijine!

 

Surse foto: Pexels.com

Programeaza un interviu azi si beneficiezi de oferta noastra limitata, salariu minim garantat de 5000 de lei!

afla detalii!